Witaminy do obiadu
Zimą brakuje w sprzedaży świeżych, pachnących warzyw i owoców. Czy to oznacza, że w tym czasie jesteśmy skazani na surówki ze słoika? Nigdy!
Zimą brakuje w sprzedaży świeżych, pachnących warzyw i owoców. Czy to oznacza, że w tym czasie jesteśmy skazani na surówki ze słoika? Nigdy!
Nawet jeśli ogórki lub pomidory nie smakują tak, jak wiosną, to wciąż możemy przygotować pyszny, zdrowy i co najważniejsze – świeży dodatek do obiadu. Więc... Do roboty!
Do pierwszej surówki potrzebować będziemy średnią marchewkę, średnie jabłko, niewielki seler, pół pora, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki pestek słonecznika, 2 łyżki soku z cytryny, 2 łyżki oliwy z oliwek i 2 łyżki otrąb pszennych.
Zaczynamy od starcia marchewki, jabłka i selera, które mieszamy z posiekanym porem. Następnie przeciskamy czosnek przez praskę i bierzemy się do podsmażenia pestki słonecznika. Gdy się zarumienią, razem z otrębami dodajemy do marchewki, jabłka i selera. Teraz pozostaje zmieszać surówkę z oliwą, sokiem z cytryny i zmiażdżonym czosnkiem.
Surówkę marchwiowo-selerową przygotujemy z 2 dużych marchewek, kawałka selera, małego jabłka, niewielkiej pietruszki i jogurtu naturalnego. Warzywa i jabłko zetrzeć na grubej tarce, dodać kilka łyżek jogurtu, sól, pieprz i szczyptę cukru do smaku, wymieszać. Jej inna wersja składa się z 2 dużych porów, 2 jabłek, 2 łyżek oliwy, łyżeczki ostrej musztardy, łyżeczka soku z cytryny, natki pietruszki i soli. Pory czyścimy i kroimy, łącząc z obranymi i startymi na tarce jabłkami. Następnie mieszamy oliwę z musztardą i sokiem z cytryny. Doprawiamy do smaku. Pikantne? Dobrze! Takie być powinno. Sos dodajemy do pora z jabłkiem i posypujemy pietruszką. Mieszamy.
Zobacz też:
Karczochy Kolejną propozycję wykonamy z następujących składników: 1 por, 1 jabłko, 2 jajka, 2 łyżki majonezu lub oliwy z oliwek, puszka kukurydzy, kawałek żółtego sera oraz sól i pieprz (do smaku). Zaczynamy od ugotowania jajek na twardo, które kroimy w kostkę. Dodajemy do niego także skrojone, obrane wcześniej jabłko i pora w półplasterkach. Ser także kroimy w kostkę i mieszamy wszystko razem dodając kukurydzę. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem. Podawać z dodatkiem oliwy lub majonezu. Taka surówka przed podaniem powinna odstać jakąś godzinę. W tym czasie składniki się „przegryzą”, co znacznie podniesie jej walory smakowe.
Bez problemu możecie zrobić też przepyszną surówkę z kapusty pekińskiej. Wystarczy jedna główka, do tego 2 duże marchewki, pęczek szczypiorku, cebula, ogórkowy sos do sałatek i majonez. Kapustę szatkujemy, marchew przecieramy na tarce o grubych oczkach, a szczypiorek i cebulę drobno kroimy. Zostaje jeszcze dodać sos i całość doprawić do smaku pieprzem, cukrem oraz majonezem.
I na koniec propozycja bardziej owocowa. Potrzebować będziemy po 20 dkg jabłek i gruszek (te nawet zimą, choć znacznie droższe, nie powinny stracić smaku), 5 dag suszonych śliwek, kilka orzechów włoskich, szklankę wody, 2 łyżki cukru, cukier waniliowy i sok z cytryny. Obrane jabłka i gruszki kroimy w cienkie plasterki, skrapiamy sokiem z cytryny i dodajemy pokrojone w pół śliwki. Owoce zalewamy przegotowaną i ostudzoną wodą z cukrem. Do tego dosypujemy odrobinę cukru waniliowego. Na koniec posypujemy posiekanymi orzechami.
qk
Zobacz też: