Witaminy do obiadu

Zimą brakuje w sprzedaży świeżych, pachnących warzyw i owoców. Czy to oznacza, że w tym czasie jesteśmy skazani na surówki ze słoika? Nigdy!

Obraz
Źródło zdjęć: © archiwum | archiwum

Zimą brakuje w sprzedaży świeżych, pachnących warzyw i owoców. Czy to oznacza, że w tym czasie jesteśmy skazani na surówki ze słoika? Nigdy!

Nawet jeśli ogórki lub pomidory nie smakują tak, jak wiosną, to wciąż możemy przygotować pyszny, zdrowy i co najważniejsze – świeży dodatek do obiadu. Więc... Do roboty!

Do pierwszej surówki potrzebować będziemy średnią marchewkę, średnie jabłko, niewielki seler, pół pora, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki pestek słonecznika, 2 łyżki soku z cytryny, 2 łyżki oliwy z oliwek i 2 łyżki otrąb pszennych.

Zaczynamy od starcia marchewki, jabłka i selera, które mieszamy z posiekanym porem. Następnie przeciskamy czosnek przez praskę i bierzemy się do podsmażenia pestki słonecznika. Gdy się zarumienią, razem z otrębami dodajemy do marchewki, jabłka i selera. Teraz pozostaje zmieszać surówkę z oliwą, sokiem z cytryny i zmiażdżonym czosnkiem.

Surówkę marchwiowo-selerową przygotujemy z 2 dużych marchewek, kawałka selera, małego jabłka, niewielkiej pietruszki i jogurtu naturalnego. Warzywa i jabłko zetrzeć na grubej tarce, dodać kilka łyżek jogurtu, sól, pieprz i szczyptę cukru do smaku, wymieszać. Jej inna wersja składa się z 2 dużych porów, 2 jabłek, 2 łyżek oliwy, łyżeczki ostrej musztardy, łyżeczka soku z cytryny, natki pietruszki i soli. Pory czyścimy i kroimy, łącząc z obranymi i startymi na tarce jabłkami. Następnie mieszamy oliwę z musztardą i sokiem z cytryny. Doprawiamy do smaku. Pikantne? Dobrze! Takie być powinno. Sos dodajemy do pora z jabłkiem i posypujemy pietruszką. Mieszamy.

Zobacz też:

Karczochy Kolejną propozycję wykonamy z następujących składników: 1 por, 1 jabłko, 2 jajka, 2 łyżki majonezu lub oliwy z oliwek, puszka kukurydzy, kawałek żółtego sera oraz sól i pieprz (do smaku). Zaczynamy od ugotowania jajek na twardo, które kroimy w kostkę. Dodajemy do niego także skrojone, obrane wcześniej jabłko i pora w półplasterkach. Ser także kroimy w kostkę i mieszamy wszystko razem dodając kukurydzę. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem. Podawać z dodatkiem oliwy lub majonezu. Taka surówka przed podaniem powinna odstać jakąś godzinę. W tym czasie składniki się „przegryzą”, co znacznie podniesie jej walory smakowe.

Bez problemu możecie zrobić też przepyszną surówkę z kapusty pekińskiej. Wystarczy jedna główka, do tego 2 duże marchewki, pęczek szczypiorku, cebula, ogórkowy sos do sałatek i majonez. Kapustę szatkujemy, marchew przecieramy na tarce o grubych oczkach, a szczypiorek i cebulę drobno kroimy. Zostaje jeszcze dodać sos i całość doprawić do smaku pieprzem, cukrem oraz majonezem.

I na koniec propozycja bardziej owocowa. Potrzebować będziemy po 20 dkg jabłek i gruszek (te nawet zimą, choć znacznie droższe, nie powinny stracić smaku), 5 dag suszonych śliwek, kilka orzechów włoskich, szklankę wody, 2 łyżki cukru, cukier waniliowy i sok z cytryny. Obrane jabłka i gruszki kroimy w cienkie plasterki, skrapiamy sokiem z cytryny i dodajemy pokrojone w pół śliwki. Owoce zalewamy przegotowaną i ostudzoną wodą z cukrem. Do tego dosypujemy odrobinę cukru waniliowego. Na koniec posypujemy posiekanymi orzechami.

qk

Zobacz też:

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Marchewka jednak nie dla każdego. Oto kto powinien jej unikać
Marchewka jednak nie dla każdego. Oto kto powinien jej unikać
To najgorsze mleko do kawy. Obciąża trzustkę, zwiększa ryzyko nadwagi i chorób serca
To najgorsze mleko do kawy. Obciąża trzustkę, zwiększa ryzyko nadwagi i chorób serca
Śniadanie na mieście w najlepszych cenach. Trwa festiwal dla fanów śniadań na bogato
Śniadanie na mieście w najlepszych cenach. Trwa festiwal dla fanów śniadań na bogato
Rozprawi się z uciążliwym problemem. Wystarczy włożyć do szuflady z warzywami
Rozprawi się z uciążliwym problemem. Wystarczy włożyć do szuflady z warzywami
Jedno z najzdrowszych mięs, które króluje w listopadzie. Kup teraz w niższej cenie i zamroź
Jedno z najzdrowszych mięs, które króluje w listopadzie. Kup teraz w niższej cenie i zamroź
Seniorzy powinni jeść obowiązkowo. Wzmacnia kości, wspiera pracę mózgu i serca
Seniorzy powinni jeść obowiązkowo. Wzmacnia kości, wspiera pracę mózgu i serca
Nazywany "rośliną nieśmiertelności". Sok z niego uszczelnia jelita i zapobiega zaparciom
Nazywany "rośliną nieśmiertelności". Sok z niego uszczelnia jelita i zapobiega zaparciom
Mają mnóstwo witamin i błonnika. Gdy zaczyna się sezon, robię zapas
Mają mnóstwo witamin i błonnika. Gdy zaczyna się sezon, robię zapas
Wystarczy 5 sztuk dziennie. Jelita się zregenerują, a serce będzie jak dzwon
Wystarczy 5 sztuk dziennie. Jelita się zregenerują, a serce będzie jak dzwon
Ceniona przez kucharzy z całego świata. W dodatku jest całkiem tania
Ceniona przez kucharzy z całego świata. W dodatku jest całkiem tania
Jedni piją codziennie, inni nie mogą na niego patrzeć. A to jeden z najzdrowszych soków świata
Jedni piją codziennie, inni nie mogą na niego patrzeć. A to jeden z najzdrowszych soków świata
Idealne dla seniorów i dzieci. Mało tłuszczu, dużo białka i ogrom wartości
Idealne dla seniorów i dzieci. Mało tłuszczu, dużo białka i ogrom wartości