Witaminowa bomba. Dlaczego warto jeść granaty?

Granat jest nazywany owocem życia. To prawdziwa bomba witaminowa i eliksir młodości. Od siedmiu tysięcy lat granaty były stosowane w medycynie ludowej i uchodziły za naturalne lekarstwo. Istnieje też legenda, że każdy owoc granatu zawiera 613 ziarenek, które symbolizują żydowskie przykazania.

GranatyGranaty
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Eugen Wais

Granat – charakterystyka

Granatowiec właściwy rośnie w Azji Zachodniej, na Kaukazie i Półwyspie Indyjskim, to właśnie dzięki uprawie tej rośliny otrzymuje się owoce grantu, które na cały świecie są cenione jako źródło witamin i substancji odżywczych. Granat wielkością przypomina jabłko. Ma purpurową, dosyć twardą łupinę i intensywnie czerwone ziarenka w środku. Poszczególny odmiany granatu różnią się barwą skórki, która może też mieć kolor fioletowy, pomarańczowy lub brązowy.

Jakość granatu łatwo ocenić na podstawie wyglądzie jego skórki. Jeśli jest jednolita, pozbawiona plan i uszkodzeń, to możemy uznać, że ziarenka zawarte w środku również są dobrej jakości. Ciekawym patentem jest także ocenianie granatu na podstawie dźwięku, jaki wydaje. Wystarczy lekko nacisnąć palcem łupinkę. Jeśli usłyszymy wtedy charakterystyczne "skrzypienie" – owoc granatu jest dojrzały, a ziarenka w środku – soczyste i pełne smaku.

Granat – właściwości

Dobroczynny wpływ granatu na zdrowie człowieka jest nie do przecenienia. To źródło takich witamin, jak: A, C, E, B oraz wielu cennych minerałów, np. magnezu, potasu, jodu, krzemu i fosforu. Owoce granatu uchodzą za afrodyzjak i symbol płodności, ale też – lek na zmęczenie, stres i skuteczne narzędzie w walce z powstawaniem chorób nowotworowych. Ze względu na bardzo dużą ilość zawartych w granatach przeciwutleniaczy owoc skutecznie eliminuje wolne rodniki i przeciwdziała rozwoju komórek rakowych. Dzięki temu granat wspomaga leczenie nowotworów płuc, piersi, wątroby czy prostaty.

Niesłusznie lądują w koszu. Nigdy więcej nie wyrzucisz pestek z arbuza

Jedzenie owoców granatu poprawia także prace układu krążenia i zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób serca. Usprawnia przepływ krwi, wzmacniają naczynka krwionośne i dzięki temu przeciwdziała miażdżycy. Osoby cierpiące na nadciśnienie i problemy z cholesterolem powinny na stałe włączyć granaty do diety, ponieważ owoce te obniżają zarówno cholesterol, jak i ciśnienie.

Sok z granatu powinien stać się także przyjacielem każdej kobiety, ponieważ łagodzi objawy PMS i pomaga przejść przez uciążliwości menopauzy. Fitohormony zawarte w owocach grantu poprawiają bowiem nastrój, pomagają uregulować pracę hormonów i zmniejszyć napady gorąca. Poza tym, jeden granat to tylko 80 kcal.

Granat – zastosowanie w kuchni

Granaty możemy jeść na surowo, dodając je do owsianki czy jogurtu, ale także przygotować z nich napoje i koktajle. Sok z grantów może też stanowić świetny dodatek do drinków i sosów. Owoce idealnie dopełniają smak dojrzewających serów, wędlin czy drobiu. Warto także dosypywać ziarenka granatu do sałatek, zwłaszcza tych zawierających szpinak i jarmuż.

Ciekawostka na temt owoców granatu: przeciwutleniaczy zawartych w granacie jest trzykrotnie więcej niż w zielonej herbacie, które słynie z właściwości antyoksydacyjnych.

Wybrane dla Ciebie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść