Witaminowa bomba. Dlaczego warto jeść granaty?

Granat jest nazywany owocem życia. To prawdziwa bomba witaminowa i eliksir młodości. Od siedmiu tysięcy lat granaty były stosowane w medycynie ludowej i uchodziły za naturalne lekarstwo. Istnieje też legenda, że każdy owoc granatu zawiera 613 ziarenek, które symbolizują żydowskie przykazania.

GranatyGranaty
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Eugen Wais

Granat – charakterystyka

Granatowiec właściwy rośnie w Azji Zachodniej, na Kaukazie i Półwyspie Indyjskim, to właśnie dzięki uprawie tej rośliny otrzymuje się owoce grantu, które na cały świecie są cenione jako źródło witamin i substancji odżywczych. Granat wielkością przypomina jabłko. Ma purpurową, dosyć twardą łupinę i intensywnie czerwone ziarenka w środku. Poszczególny odmiany granatu różnią się barwą skórki, która może też mieć kolor fioletowy, pomarańczowy lub brązowy.

Jakość granatu łatwo ocenić na podstawie wyglądzie jego skórki. Jeśli jest jednolita, pozbawiona plan i uszkodzeń, to możemy uznać, że ziarenka zawarte w środku również są dobrej jakości. Ciekawym patentem jest także ocenianie granatu na podstawie dźwięku, jaki wydaje. Wystarczy lekko nacisnąć palcem łupinkę. Jeśli usłyszymy wtedy charakterystyczne "skrzypienie" – owoc granatu jest dojrzały, a ziarenka w środku – soczyste i pełne smaku.

Granat – właściwości

Dobroczynny wpływ granatu na zdrowie człowieka jest nie do przecenienia. To źródło takich witamin, jak: A, C, E, B oraz wielu cennych minerałów, np. magnezu, potasu, jodu, krzemu i fosforu. Owoce granatu uchodzą za afrodyzjak i symbol płodności, ale też – lek na zmęczenie, stres i skuteczne narzędzie w walce z powstawaniem chorób nowotworowych. Ze względu na bardzo dużą ilość zawartych w granatach przeciwutleniaczy owoc skutecznie eliminuje wolne rodniki i przeciwdziała rozwoju komórek rakowych. Dzięki temu granat wspomaga leczenie nowotworów płuc, piersi, wątroby czy prostaty.

Niesłusznie lądują w koszu. Nigdy więcej nie wyrzucisz pestek z arbuza

Jedzenie owoców granatu poprawia także prace układu krążenia i zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób serca. Usprawnia przepływ krwi, wzmacniają naczynka krwionośne i dzięki temu przeciwdziała miażdżycy. Osoby cierpiące na nadciśnienie i problemy z cholesterolem powinny na stałe włączyć granaty do diety, ponieważ owoce te obniżają zarówno cholesterol, jak i ciśnienie.

Sok z granatu powinien stać się także przyjacielem każdej kobiety, ponieważ łagodzi objawy PMS i pomaga przejść przez uciążliwości menopauzy. Fitohormony zawarte w owocach grantu poprawiają bowiem nastrój, pomagają uregulować pracę hormonów i zmniejszyć napady gorąca. Poza tym, jeden granat to tylko 80 kcal.

Granat – zastosowanie w kuchni

Granaty możemy jeść na surowo, dodając je do owsianki czy jogurtu, ale także przygotować z nich napoje i koktajle. Sok z grantów może też stanowić świetny dodatek do drinków i sosów. Owoce idealnie dopełniają smak dojrzewających serów, wędlin czy drobiu. Warto także dosypywać ziarenka granatu do sałatek, zwłaszcza tych zawierających szpinak i jarmuż.

Ciekawostka na temt owoców granatu: przeciwutleniaczy zawartych w granacie jest trzykrotnie więcej niż w zielonej herbacie, które słynie z właściwości antyoksydacyjnych.

Wybrane dla Ciebie

Piję zamiast herbaty. Ma przyjemny zapach, a na układ pokarmowy działa jak plasterek
Piję zamiast herbaty. Ma przyjemny zapach, a na układ pokarmowy działa jak plasterek
Polacy nie znają, a jest smaczniejszy niż fasolka szparagowa. Kiedy zobaczysz na straganie, kup bez wahania
Polacy nie znają, a jest smaczniejszy niż fasolka szparagowa. Kiedy zobaczysz na straganie, kup bez wahania
Zanim sięgniesz po kanapkę, wypróbuj trik z chlebem. Unikniesz skoków cukru i problemów z trawieniem
Zanim sięgniesz po kanapkę, wypróbuj trik z chlebem. Unikniesz skoków cukru i problemów z trawieniem
Zamiast wylewać, pijesz wodę po kiszonych ogórkach? Takie mogą być skutki dla organizmu
Zamiast wylewać, pijesz wodę po kiszonych ogórkach? Takie mogą być skutki dla organizmu
Łatwo pomylić ją z pęczakiem. Nieoceniona dla mocnych stawów i trawienia bez problemów
Łatwo pomylić ją z pęczakiem. Nieoceniona dla mocnych stawów i trawienia bez problemów
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja