Witamina C zapobiega cukrzycy

Dieta bogata w witaminę C może obniżać ryzyko zachorowania na cukrzycę typu II.

Obraz
Źródło zdjęć: © archiwum | archiwum

Dieta bogata w witaminę C może obniżać ryzyko zachorowania na cukrzycę typu II - wynika z najnowszych badań brytyjskich, o których informuje pismo "Archives of Internal Medicine".

Naukowcy z Addenbrooke's Hospital w Cambridge (Anglia) doszli do takich wniosków po przebadaniu 21.831 zdrowych mężczyzn i kobiet w wieku od 40 do 75 lat. Na początku doświadczenia zebrano dane na temat zdrowia i stylu życia pacjentów; pobrano też próbki krwi do oznaczenia poziomu witaminy C w organizmie.

W ciągu 12 lat badań 735 osób zachorowało na cukrzycę typu II. Jest to najczęstsza odmiana cukrzycy, która przeważnie rozwija się u osób w średnim i starszym wieku. Jest związana z brakiem ruchu i zbyt kaloryczną dietą. W przeciwieństwie do cukrzycy typu I, cukrzyca typu II rozwija się nie z powodu zniszczenia wysepek trzustki i braku insuliny, ale w wyniku problemów z wykorzystaniem tego hormonu przez organizm.

Okazało się, że u osób, które miały najwyższy poziom witaminy C we krwi, ryzyko zachorowania na cukrzycę było o ponad 60 proc. mniejsze niż u pacjentów o najniższym poziomie tej witaminy.

W analizie uwzględniono inne czynniki związane z ryzykiem zachorowania na cukrzycę typu II, takie jak starszy wiek, płeć, obciążenie dziedziczne, picie alkoholu, brak aktywności fizycznej, palenie oraz masa ciała.

Jak przypominają autorzy pracy, głównym źródłem witaminy C w diecie są warzywa i owoce. "Wyniki naszych badań potwierdzają korzyści zdrowotne płynące ze spożywania dużej ilości tych produktów" - komentuje prowadząca badania dr Nita G. Forouhi.

Zgodnie z zaleceniami dietetyków, aby zachować zdrowie, każdego dnia powinniśmy zjadać minimum 5 porcji warzyw i owoców.

(PAP)

Wybrane dla Ciebie
Polskie mamy wciąż podają dzieciom, a w Danii już dawno zakazano. Rujnuje jelita
Polskie mamy wciąż podają dzieciom, a w Danii już dawno zakazano. Rujnuje jelita
Na Wszystkich Świętych piekę aromatyczną szynkę. Jest mięciutka, soczysta i rozpada się pod widelcem
Na Wszystkich Świętych piekę aromatyczną szynkę. Jest mięciutka, soczysta i rozpada się pod widelcem
Do bigosu na 1 listopada dodaję 2 łyżki. Cudownie podbijają smak i nadają mu głębi
Do bigosu na 1 listopada dodaję 2 łyżki. Cudownie podbijają smak i nadają mu głębi
U nas wciąż mało popularne. Wzmacniają kości, poprawiają koncentrację, a jelita działają jak należy
U nas wciąż mało popularne. Wzmacniają kości, poprawiają koncentrację, a jelita działają jak należy
Wiele osób pije do obfitego obiadu. Czy faktycznie pomaga na trawienie?
Wiele osób pije do obfitego obiadu. Czy faktycznie pomaga na trawienie?
Pierwszy raz spróbowałem we Włoszech. Polowanie na promocję na to ciasto to już moja tradycja
Pierwszy raz spróbowałem we Włoszech. Polowanie na promocję na to ciasto to już moja tradycja
Marchewka jednak nie dla każdego. Oto kto powinien jej unikać
Marchewka jednak nie dla każdego. Oto kto powinien jej unikać
To najgorsze mleko do kawy. Obciąża trzustkę, zwiększa ryzyko nadwagi i chorób serca
To najgorsze mleko do kawy. Obciąża trzustkę, zwiększa ryzyko nadwagi i chorób serca
Śniadanie na mieście w najlepszych cenach. Trwa festiwal dla fanów śniadań na bogato
Śniadanie na mieście w najlepszych cenach. Trwa festiwal dla fanów śniadań na bogato
Rozprawi się z uciążliwym problemem. Wystarczy włożyć do szuflady z warzywami
Rozprawi się z uciążliwym problemem. Wystarczy włożyć do szuflady z warzywami
Jedno z najzdrowszych mięs, które króluje w listopadzie. Kup teraz w niższej cenie i zamroź
Jedno z najzdrowszych mięs, które króluje w listopadzie. Kup teraz w niższej cenie i zamroź
Dlaczego ziemniaki po ugotowaniu szarzeją? Poznaj powód i triki, jak tego uniknąć
Dlaczego ziemniaki po ugotowaniu szarzeją? Poznaj powód i triki, jak tego uniknąć