Wiosenne ciasto z rabarbarem
Charakterystyczna kwasowość, która doskonale przełamuje słodycz, a także owocowy posmak, czynią rabarbar idealnym dodatkiem do deserów. Rabarbar nawet z banalnej potrawy może uczynić coś nietypowego.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Przyjęcia i imprezy
- Kategoria przepisów: Ciasta
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Margarynę rozpuścić, wystudzić a następnie utrzeć z cukrem i żółtkami.
- Dodać przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę, kisiel oraz aromat, wymieszać.
- Z białek ubić sztywną pianę i delikatnie, acz dokładnie wymieszać z ciastem.
- Formę do pieczenia wysmarować tłuszczem, posypać tartą bułką i przelać do niej ciasto.
- Rabarbar umyć obrać, pokroić, obsypać cukrem i lekko dociskając ułożyć na cieście.
- Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 30-40 minut w temperaturze 180 st. C w piekarniku z termoobiegiem.
- Podawać posypane cukrem pudrem.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl