Wiosenna zupa jarzynowa z klopsikami. Przepis krok po kroku
Kiedy zbliża się wiosna mamy ochotę na lżejsze dania pełne świeżych warzyw. Świetnym pomysłem może być delikatna zupa jarzynowa z mięsnymi klopsikami. Przepis jest bardzo prosty.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Zupy
- Sposób przygotowania: Gotowanie
- Główne składniki :
Składniki
- 1,5 litra warzywnego bulionu
- 500 g młodej kapusty białej
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 czerwona papryka
- 1 duży ziemniak
- 2 łyżki masła
- garść świeżego szpinaku
- koperek
- sól, pieprz do smaku
- 100 ml kremówki (opcjonalnie)
Klopsiki:
- 400 g mięsa mielonego np.wieprzowego
- 3 łyżki posiekanego szczypiorku
- 1 duże jajko
- 3 łyżki kaszy manny
- sól, pieprz do smaku
- szczypta ostrej papryki
Przepis
- Warzywa oczyścić i pokroić w słupki.
- Wrzucić do bulionu, dodać masło i gotować 15 minut. Doprawić solą i pieprzem.
- Klopsiki: mięso mielone połączyć z pozostałymi składnikami, doprawić o smaku solą, pieprzem i papryką.
- Odstawić na 10 minut. Uformować małe klopsiki.
- Klopsiki wrzucić do zupy i gotować przez ok. 8 minut. Dodać koperek i szpinak.
- Przed podaniem zupę można zabielić kremówką.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl