Wino bez siarki

Wtłaczanie do wina gazu i stosowanie wysokiego ciśnienia może być alternatywą dla używania siarczanów jako środka konserwującego – informuje serwis ScienceDaily

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

Najpopularniejszą – jak dotąd – metodą konserwowania wina jest stosowanie siarczanów w procesie produkcji. Związki siarki zapobiegają rozwojowi takich mikroorganizmów jak drożdże czy bakterie fermentacji octowej oraz mlekowe. Ponadto służą one jako antyutleniacze, zapobiegając ulatnianiu się delikatnego aromatu.

Inne metody konserwacji, takie jak filtracja czy pasteryzacja, wpływają negatywnie na kolor, aromat lub wrażliwe na temperaturę składniki wina.

W ramach finansowanego przez Unię Europejską projektu „PreserveWine-Demo” naukowcy z niemieckiego Instytutu Fraunhofera w Stuttgarcie (Fraunhofer-Institut fuer Grenzflaechen- und Bioverfahrenstechnik) oraz firmy Edecto przetestowali na próbkach wina metodę konserwacji opracowaną wcześniej dla soków owocowych.

Naukowcy wtłaczali do pojemników z winem gaz szlachetny argon lub mało aktywny chemicznie azot. Następnie poddawano trunek wysokiemu ciśnieniu rzędu 250-500 barów w temperaturze poniżej 40 st. C.

Na skutek wysokiego ciśnienia gaz rozpuszcza się w winie, a tym samym również w komórkach mikroorganizmów. Kiedy ciśnienie zostaje nagle obniżone, gaz rozszerza się, rozrywając komórki, po czym wydostaje się z pojemnika. Wówczas odzyskuje się go w celu użycia w kolejnej partii wina. W ten sposób mikroorganizmy zostają uśmiercone mechanicznie.

Ponadto unieszkodliwione zostają enzymy utleniające. Jak zapewnia Ana Lucia Vasquez-Caicedo z Instytutu Fraunhofera, nie wpływa to ani na składniki wrażliwe na temperaturę, ani na kolor czy smak.

Zdaniem badaczy nową metodę można by stosować na różnych etapach produkcji wina. Naukowcy planują zbudowanie mobilnego urządzenia, za pomocą którego można będzie ją testować bezpośrednio w winnicach.(PAP)

krx/ ula/

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja