Wigilijna zupa z karpia
Muszę wam opowiedzieć o mojej wigilijnej zupie, która była z karpia jednak tylko z głów karpia. Może ktoś z was też zna ten zwyczaj robienia zupy wigilijnej. Teraz w naszym domu króluje barszcz z uszkami, a zupa była tylko na pierwszej wigilii. Było zaraz po ślubie. Tę moją tradycję przejęła ciocia mojego męża, natomiast na naszym stole niepodzielnie zagościł barszcz z uszkami.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
 - Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
 - Okazja: Wigilia
 - Kategoria przepisów: Zupy
 - Sposób przygotowania: Gotowanie
 - Główne składniki :
 
Składniki
- 2-3 głowy z karpia (w tym przepisie miałam 2 kawałki karpia)
 - 2-3 marchewki
 - korzeń pietruszki
 - 1/2 selera
 - łyżka majeranku
 - 2-3 liście liście laurowe
 - 5-6 ziaren ziela angielskiego
 - 3-4 ziarna pieprzu
 - łyżeczka kminu rzymskiego
 - sól
 - łyżka masła
 - płaska łyżka mąki
 - szklanka słodkiej śmietanki
 - dodatkowo: malutkie grzanki zrobione na maśle
 
Przepis
- Dokładnie oczyść głowy, usuń oczy (wiem, że brzmi drastycznie).
 - Obierz warzywa.
 - Zalej wodą tak jak na rosół (około 2-2,5 litra)
 - Dodaj pozostałe przyprawy i gotuj na wolnym ogniu około godziny.
 - Wyjmij warzywa i ryby, a wywar przecedź przez sitko.
 - W garnku rozpuść masło, energicznie mieszając dodaj mąkę i lekko zezłoć.
 - Zdejmij garnek z ognia i mieszając dodawaj wywar.
 - Zagotuj, dodaj śmietankę i dopraw solą i pieprzem.
 - Możesz podać z malutkimi grzankami zezłoconymi na maśle i posypać pietruszką.
 - Kiedy byłam mała pamiętam, że zupę podawało się samą. Już jako nastolatka pamiętam ją z grzankami.
 
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl