Wigilijna kapusta z grzybami
Wigilijna kapusta z grzybami to jedno z tych dań, na które czekam przez cały rok. Jest niezwykle aromatyczna, odpowiednio kwaśna, po prostu pyszna. Najlepiej smakuje na drugi dzień, warto więc ją przygotować wcześniej.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Okazja: |
- 1/2 kg kapusty kiszonej
- 30 g leśnych grzybów suszonych
- 2 liście laurowe
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 10 śliwek suszonych
- 1 mała cebula
- 1 łyżka masła lub oleju
- 1 łyżeczka cukru
- sól, pieprz
Grzyby zalać przegotowaną i przestudzoną wodą. Odstawić na 3-4 godziny. Następnie ugotować do miękkości w tej samej wodzie. Odcedzić, zachowując wywar, a grzyby pokroić.
Kapustę opłukać, odcisnąć, a następnie posiekać drobniej. Przełożyć ją do garnka, zalać wywarem z gotowania grzybów, dodać liście laurowe, ziele i gotować przez około 30 minut. Od czasu do czasu zamieszać.
Cebulę obrać, drobno posiekać i zrumienić na rozgrzanym maśle. Przełożyć do gotującej się kapusty. Śliwki drobno posiekać i także dodać. Całość doprawić pieprzem, solą i cukrem. Kapustę dusić około 15 minut na średnim ogniu, raz po raz mieszając, aby się nie przypaliła.
Doskonale smakuje podawana od razu, jak i odgrzewana.
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze