Trwa ładowanie...
d2qnklk
d2qnklk

Wigilijna kapusta z grzybami

Przepis

Wigilijna kapusta z grzybami to jedno z tych dań, na które czekam przez cały rok. Jest niezwykle aromatyczna, odpowiednio kwaśna, po prostu pyszna. Najlepiej smakuje na drugi dzień, warto więc ją przygotować wcześniej.

3.7
(28 głosów)
Oceń:
d2qnklk
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Okazja:
Wigilijna kapusta z grzybami
Shutterstock
Wigilijna kapusta z grzybami
Składniki
  • 1/2 kg kapusty kiszonej
  • 30 g leśnych grzybów suszonych
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 10 śliwek suszonych
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżka masła lub oleju
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól, pieprz
Przepis

Grzyby zalać przegotowaną i przestudzoną wodą. Odstawić na 3-4 godziny. Następnie ugotować do miękkości w tej samej wodzie. Odcedzić, zachowując wywar, a grzyby pokroić.

Kapustę opłukać, odcisnąć, a następnie posiekać drobniej. Przełożyć ją do garnka, zalać wywarem z gotowania grzybów, dodać liście laurowe, ziele i gotować przez około 30 minut. Od czasu do czasu zamieszać.

Cebulę obrać, drobno posiekać i zrumienić na rozgrzanym maśle. Przełożyć do gotującej się kapusty. Śliwki drobno posiekać i także dodać. Całość doprawić pieprzem, solą i cukrem. Kapustę dusić około 15 minut na średnim ogniu, raz po raz mieszając, aby się nie przypaliła.

Doskonale smakuje podawana od razu, jak i odgrzewana.

Wigilijna kapusta z grzybami
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki
d2qnklk

Podziel się opinią

Share
d2qnklk
d2qnklk

d2qnklk
d2qnklk
d2qnklk