WAŻNE
TERAZ

Immunitet Ziobry. Jest decyzja komisji

Konkurencja dla niedzielnego rosołku. Wietnamska zupa pho z wołowiną

Ta zupa błyskawicznie stawia na nogi, wzmacnia cały organizm, a w dodatku jest przepyszna. Jej sekret tkwi w dobrym wywarze, który trzeba gotować na kościach wołowych. Przygotowanie zajmuje trochę czasu. Im wolniej i dłużej się gotuje, tym lepszy ma smak.

Konkurencja dla niedzielnego rosołku. Wietnamska zupa pho z wołowinąKonkurencja dla niedzielnego rosołku. Wietnamska zupa pho z wołowiną
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 500 g wołowiny z kością
  • 400 g makaronu ryżowego
  • 2 plastry polędwicy wołowej cienko pokrojonej
  • 3 małe cebule
  • 1 dymka
  • 2 ziarenka kardamonu
  • 3 cm świeżego imbiru
  • kilka goździków
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry
  • 1 świeża papryczka chili
  • 1 duża garść kiełków fasoli mung
  • anyż, cynamon
  • sól i pieprz do smaku
  • opcjonalnie 1 łyżka ostrego sosu sriracha

Przepis

  • Mięso z kością zalewamy wodą. Gotujemy. Zbieramy szumowiny i gotujemy na wolnym ogniu przez około 1,5 godziny.
  • Po tym czasie dodajemy kilka gwiazdek anyżu, kardamon, goździki, łyżeczkę cynamonu, imbir i cebule obrane i opalone (jak do rosołu). Dolewamy sos rybny i gotujemy jeszcze godzinę na wolnym ogniu.
  • Doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Wyjmujemy kość i przelewamy zupę przez sitko.
  • Polędwicę wołową kroimy w plasterki i obsmażamy na rozgrzanej patelni. Oprószamy solą, pieprzem.
  • Do miseczek przekładamy ugotowany makaron ryżowy, plasterki polędwicy, kiełki, dymkę, pokrojoną papryczkę chili, świeżą kolendrę. Zalewamy gorącym bulionem.
Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce