Wieprzowina zdrowsza niż wołowina? Dietetycy wymieniają 3 główne różnice
Wieprzowina czy wołowina – które z tych dwóch popularnych mięs jest zdrowsze? Choć oba rodzaje mają swoje zalety, dietetycy wskazują na istotne różnice, które mogą wpłynąć na decyzję o wyborze mięsa.
Wieprzowina i wołowina to popularne źródła białka w diecie wielu osób. Oba rodzaje mięsa są smaczne i wszechstronne, a przy odpowiednim wyborze chudych kawałków mogą być niskotłuszczowe i korzystne dla serca. Dietetycy podkreślają, że kontrola porcji jest kluczowa dla utrzymania zdrowej diety.
A które mięso jest zdrowsze? Czym się od siebie różnią?
— Zarówno wieprzowina, jak i wołowina są doskonałymi źródłami pełnowartościowego białka. Jednak mają różną wartość odżywczą — mówi Patricia Bannan, dietetyczka z Los Angeles w rozmowie z portalem TODAY.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Pizza z blachy - jak zrobić ją niczym w czasach PRL-u
Korzyści zdrowotne spożywania wieprzowiny
Z kolei Elisabetta Politi — dietetyczka, która pracuje w Duke Lifestyle and Weight Management Center w Durham w Karolinie Północnej — tłumaczy, że wieprzowina jest bogata w białko, witaminę B12, tiaminę B1 oraz minerały, takie jak żelazo hemowe, które jest dobrze przyswajalne przez organizm. Witamina B12 wspiera zdrowie krwi i komórek nerwowych, a tiamina jest kluczowa dla prawidłowego metabolizmu.
Według ekspertek najzdrowszym i najsmaczniejszym rodzajem wieprzowiny jest polędwica, ale zalecają ograniczenie spożywania boczku i szynki.
— Polędwica wieprzowa jest w rzeczywistości jednym z najchudszych źródeł białka, porównywalnym do piersi kurczaka bez skóry. To doskonały wybór dla osób, które zwracają uwagę na kalorie, a jednocześnie dbają o spożycie białka — podkreśla Patricia Bannan.
Dlaczego warto jeść wołowinę?
Wołowina również dostarcza pełnowartościowego białka, witamin i minerałów, z przewagą w zawartości żelaza i witaminy B12. Chude kawałki wołowiny są doskonałym źródłem łatwo przyswajalnego żelaza, co jest szczególnie ważne dla kobiet miesiączkujących i sportowców.
— Jedna porcja może pokryć do 15 proc. dziennego zapotrzebowania na żelazo — tłumaczy Bannan.
Dietetyczka radzi, by wołowinę podawać z produktami bogatymi w witaminę C, która pomaga organizmowi wchłaniać żelazo. Dobrymi opcjami są żółta papryka i ciemnozielone warzywa liściaste.
— Wołowina to czerwone mięso. Zawiera więcej tłuszczów nasyconych niż wiele innych białek, dlatego ważne jest, aby kupować chude kawałki — przypomina Politi.
Wieprzowina czy wołowina — które mięso wybrać?
Wieprzowina i wołowina mają podobne wartości odżywcze, ale między tymi dwoma rodzajami mięsa występują trzy główne różnice. Politi uważa, że wołowina jest lepszym źródłem żelaza i B12, ale wieprzowina jest naturalnie chudsza, co czyni ją lepszą opcją dla osób dbających o wagę.
— Dla sportowców chuda wołowina może być szczególnie korzystna ze względu na wysoką zawartość żelaza, które wspomaga transport tlenu podczas ćwiczeń. Jednak wieprzowina jest z natury chudsza niż wołowina, więc polędwica wieprzowa może być lepszym wyborem dla osób odchudzających się, ponieważ jest sycąca i zawiera mniej kalorii — dodaje Bannan.
— Raczej kupuję wieprzowinę, ponieważ jest tańsza i lepiej mi idzie jej gotowanie. Jeśli mam gości, zazwyczaj pytam o preferencje żywieniowe lub alergie, ponieważ wiele osób woli nie jeść wieprzowiny ani czerwonego mięsa w ogóle — przyznaje Politi.
Wybór między wieprzowiną a wołowiną zależy zatem od indywidualnych potrzeb, możliwości i celów zdrowotnych.
Zalecenia dietetyczne
Dietetycy zalecają spożywanie nie więcej niż 8 uncji (około 230 g) czerwonego mięsa tygodniowo. Metody gotowania, takie jak grillowanie, pieczenie czy smażenie na małej ilości oleju, mogą pomóc w utrzymaniu niskiej zawartości tłuszczu. Bannan sugeruje, by talerz uzupełniać warzywami bogatymi w błonnik i pełnoziarnistymi produktami.
— Łączenie go z innymi źródłami białka, czy to z rybami, czy z białkiem roślinnym, takim jak soczewica, zapewni ci dietę o większej wartości odżywczej — wyaśnia.
Zarówno wieprzowina, jak i wołowina mogą być częścią zdrowej diety, jeśli są spożywane z umiarem i w połączeniu z innymi zdrowymi produktami.