Wieprzowina zdrowsza niż wołowina? Dietetycy wymieniają 3 główne różnice

Wieprzowina czy wołowina – które z tych dwóch popularnych mięs jest zdrowsze? Choć oba rodzaje mają swoje zalety, dietetycy wskazują na istotne różnice, które mogą wpłynąć na decyzję o wyborze mięsa.

Które mięso jest zdrowsze dla człowieka?Które mięso jest zdrowsze dla człowieka?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Karol Wiak

Wieprzowina i wołowina to popularne źródła białka w diecie wielu osób. Oba rodzaje mięsa są smaczne i wszechstronne, a przy odpowiednim wyborze chudych kawałków mogą być niskotłuszczowe i korzystne dla serca. Dietetycy podkreślają, że kontrola porcji jest kluczowa dla utrzymania zdrowej diety.

A które mięso jest zdrowsze? Czym się od siebie różnią?

— Zarówno wieprzowina, jak i wołowina są doskonałymi źródłami pełnowartościowego białka. Jednak mają różną wartość odżywczą — mówi Patricia Bannan, dietetyczka z Los Angeles w rozmowie z portalem TODAY.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pizza z blachy - jak zrobić ją niczym w czasach PRL-u

Korzyści zdrowotne spożywania wieprzowiny

Z kolei Elisabetta Politi — dietetyczka, która pracuje w Duke Lifestyle and Weight Management Center w Durham w Karolinie Północnej — tłumaczy, że wieprzowina jest bogata w białko, witaminę B12, tiaminę B1 oraz minerały, takie jak żelazo hemowe, które jest dobrze przyswajalne przez organizm. Witamina B12 wspiera zdrowie krwi i komórek nerwowych, a tiamina jest kluczowa dla prawidłowego metabolizmu.

Według ekspertek najzdrowszym i najsmaczniejszym rodzajem wieprzowiny jest polędwica, ale zalecają ograniczenie spożywania boczku i szynki.

— Polędwica wieprzowa jest w rzeczywistości jednym z najchudszych źródeł białka, porównywalnym do piersi kurczaka bez skóry. To doskonały wybór dla osób, które zwracają uwagę na kalorie, a jednocześnie dbają o spożycie białka — podkreśla Patricia Bannan.

Dlaczego warto jeść wołowinę?

Wołowina również dostarcza pełnowartościowego białka, witamin i minerałów, z przewagą w zawartości żelaza i witaminy B12. Chude kawałki wołowiny są doskonałym źródłem łatwo przyswajalnego żelaza, co jest szczególnie ważne dla kobiet miesiączkujących i sportowców.

— Jedna porcja może pokryć do 15 proc. dziennego zapotrzebowania na żelazo — tłumaczy Bannan.

Dietetyczka radzi, by wołowinę podawać z produktami bogatymi w witaminę C, która pomaga organizmowi wchłaniać żelazo. Dobrymi opcjami są żółta papryka i ciemnozielone warzywa liściaste.

— Wołowina to czerwone mięso. Zawiera więcej tłuszczów nasyconych niż wiele innych białek, dlatego ważne jest, aby kupować chude kawałki — przypomina Politi.

Wieprzowina czy wołowina — które mięso wybrać?

Wieprzowina i wołowina mają podobne wartości odżywcze, ale między tymi dwoma rodzajami mięsa występują trzy główne różnice. Politi uważa, że ​​wołowina jest lepszym źródłem żelaza i B12, ale wieprzowina jest naturalnie chudsza, co czyni ją lepszą opcją dla osób dbających o wagę.

— Dla sportowców chuda wołowina może być szczególnie korzystna ze względu na wysoką zawartość żelaza, które wspomaga transport tlenu podczas ćwiczeń. Jednak wieprzowina jest z natury chudsza niż wołowina, więc polędwica wieprzowa może być lepszym wyborem dla osób odchudzających się, ponieważ jest sycąca i zawiera mniej kalorii — dodaje Bannan.
— Raczej kupuję wieprzowinę, ponieważ jest tańsza i lepiej mi idzie jej gotowanie. Jeśli mam gości, zazwyczaj pytam o preferencje żywieniowe lub alergie, ponieważ wiele osób woli nie jeść wieprzowiny ani czerwonego mięsa w ogóle — przyznaje Politi.

Wybór między wieprzowiną a wołowiną zależy zatem od indywidualnych potrzeb, możliwości i celów zdrowotnych.

Zalecenia dietetyczne

Dietetycy zalecają spożywanie nie więcej niż 8 uncji (około 230 g) czerwonego mięsa tygodniowo. Metody gotowania, takie jak grillowanie, pieczenie czy smażenie na małej ilości oleju, mogą pomóc w utrzymaniu niskiej zawartości tłuszczu. Bannan sugeruje, by talerz uzupełniać warzywami bogatymi w błonnik i pełnoziarnistymi produktami.

— Łączenie go z innymi źródłami białka, czy to z rybami, czy z białkiem roślinnym, takim jak soczewica, zapewni ci dietę o większej wartości odżywczej — wyaśnia.

Zarówno wieprzowina, jak i wołowina mogą być częścią zdrowej diety, jeśli są spożywane z umiarem i w połączeniu z innymi zdrowymi produktami.

Wybrane dla Ciebie

Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji