Wieprzowina w kremowym sosie z gruszkami. Wykwintna i delikatna

Przygotuj romantyczną kolację. Delikatna wieprzowina w kremowym sosie. Wykwintne, ale proste danie. Wprost rozpływa się w ustach. Doskonale komponuje się z białym wytrawnym winem.

Wieprzowina w kremowym sosie z gruszkami. Wykwintna i delikatnaWieprzowina w kremowym sosie z gruszkami. Wykwintna i delikatna
Dominika Czerniszewska

Składniki

  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 400 g polędwicy wieprzowej
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka liści szałwi
  • 2 łyżki mąki
  • 500 ml cydru jabłkowego lub gruszkowego
  • 2 gruszki
  • 100 ml śmietany
  • sól i pieprz

Przepis

Podgrzać połowę oleju w średnim rondlu. Wieprzowinę pokroić w plastry i doprawić. Po czym obsmażyć przez 3-4 minuty, a następnie przenieść na talerz. Do rondla wlać pozostałą część oleju i wrzucić posiekaną cebulę oraz czosnek. Dodać szałwię i mąkę. Zamieszać i gotować przez minutę. Później wlać cydr i śmietanę. Wrzucić wieprzowinę i doprawić do smaku. Gotować przez 10 minut.
Następnie trzeba pokroić gruszki w plastry, zamieszać i gotować przez kolejne 12 minut. Podawać z grzankami.

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja