Wiemy, dlaczego pieczywo pleśnieje. Nie daj się nabrać
Chleb pod kontrolą
Podobnie jak inne grzyby, aby się rozwijać, pleśń wymaga pożywienia, właściwej temperatury i odpowiedniej ilości wody. Rozmnaża się m.in. poprzez wytwarzanie i uwalnianie do środowiska zarodników, które łatwo unoszą się w powietrzu. Gdy spadną na odpowiednie podłoże i mają wystarczającą ilość wody, kiełkują i zaczyna się ich rozwój. Chleb stanowi bardzo dobre środowisko dla pleśni - ma odpowiednią ilość substancji odżywczych, zawiera również spore ilości (30-50 proc.) wody. O zakażenie nietrudno, ponieważ zarodniki powszechnie znajdują się w powietrzu. Pojawieniu się pleśni na pieczywie sprzyja także brak higieny - brudne ręce lub niewłaściwe przechowywanie. Jest to problem nie tylko estetyczny, ponieważ pleśń alergizuje i może wytwarzać niebezpieczne dla człowieka mykotoksyny.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl