WAŻNE
TERAZ

Ceny mieszkań będą jawne. Jest podpis prezydenta

Wiemy dlaczego jedzenie z McDonalda nie pleśnieje!

Wyglądają smakowicie, kosztują niewiele i podawane są w ciągu kilku minut. Takie jedzenie ma rzesze swoich zwolenników. Jesteśmy przecież coraz bardziej zabiegani, a do zjedzenia frytek i hamburgera nie musimy nawet wysiadać z samochodu.

Wiemy dlaczego jedzenie z McDonalda nie pleśnieje!
Źródło zdjęć: © archiwum | archiwum
660

Jedzenie typu fast food, ma coraz większe grono swoich zwolenników. Trudno się dziwić - smacznie wygląda, kosztuje niewiele, jest szybko serwowane i dodatkowo możemy być pewni, że niezależnie od tego, czy zamawiamy je w Gdańsku czy też w Krakowie lub w Pradze, zawsze będzie smakowało tak samo. Smakowało i wyglądało.

Zastanawialiście się kiedyś dlaczego jedzenie z McDonalda się nie psuje, nie pleśnieje? Na całym świecie przeprowadzano liczne eksperymenty, z których wynikało jedno - zestaw, np. Happy Meal - skierowany głównie do dzieci, wygląda niemalże dokładnie tak samo zarówno pierwszego dnia zakupu, jak i po przeszło trzech miesiącach.

Cud? Zasługa konserwantów czy może tajemnica szefa kuchni?
Kilka miesięcy temu Gazeta Wyborcza opisywała historię 62-letniej blogerki z Colorado. 3 marca 2009 roku Joann Brusco kupiła w McDonaldzie zestaw Happy Meal i pozostawiła go na rok w szafce w swoim biurze. Ku zaskoczeniu autorki projektu, dokładnie po roku, jedzenie było niemalże w takim samym stanie jak w dniu zakupu.

Faktem jest, że frytki, hamburger i bułka wyglądały na wyschnięte, jednak, co ciekawe, nie spleśniały, nie zaczęły brzydko pachnieć, nie zagnieździły się w nich muchy, ani żadne inne robactwo, które zwykle lgnie do rozkładających się pokarmów.

Po opublikowaniu przez amerykańską blogerkę wyników swojego eksperymentu, w maju chiński oddział McDonalda wydał oświadczenie, w którym zapewnił, że mięso, z którego przygotowywane są hamburgery, składa się w 100 procentach z amerykańskiej wołowiny i nie zawiera żadnych konserwantów. W oświadczeniu tym nie wspomniano jednak o serze, pieczywie, sosie i frytkach - czytamy w amerykańskim portalu informacyjnym Salon.com.

Okazuje się jednak, że konserwanty same w sobie nie są w stanie uchronić słynnego Happy Meal'a przed pleśnią i grzybem. Jedzenie musiałoby być wręcz nafaszerowane propionianem sodu, który zapobiega wzrostowi bakterii i pleśni.

W ślady blogerki poszła również Sally Davies, fotograf z Nowego Jorku. Davies także kupiła zestaw Happy Meal i codziennie rejestrowała jak zmienia się stan posiłku. Po 137 dniach bułka, kotlet i frytki miewały się równie dobrze jak w dniu ich zakupu.

Wiadomo już co jest tego przyczyną. Zawarty w hamburgerach i frytkach tłuszcz znacząco zmniejsza ich wilgotność, a tym samym minimalizuje możliwość pojawienia się pleśni. Francuskie frytki McDonalda zawierają również kwas cytrynowy, który je konserwuje, a około 50 procent całkowitej ilości kalorii zawartych w małej porcji frytek pochodzi z tłuszczu - czytamy w portalu Salon.com.

„- Wszystko co ma wysoką zawartość tłuszczu posiada niską zawartość wilgoci" - tłumaczy w portalu profesor Barry Swanson z Wydziału Nauki o Żywieniu Uniwersytetu Stanowego w Waszyngtonie. Dodatkowo, frytki z McDonalda są wyjątkowo cienkie, dlatego podczas smażenia maksymalnie zmniejsza się ilość patogenów i wody w nich zawartej. Jedzenie konserwuje również dodawana do niego sól.

Ta sama zasada dotyczy kotletów. Zawartość tłuszczu w plastrach wołowiny wynosi od 37 do 54 procent całkowitej zawartości kalorii. Tradycyjna bułka z sezamem zawiera z kolei takie konserwanty jak propionian wapnia i propionian sodu. Nie każdy jednak wie, że podobne dodatki chemiczne znajdują się również w wielu innych rodzajach pieczywa, po które codziennie sięgamy w sklepie.

Zanim sięgniemy po kolejny zestaw pustych kalorii, serwowany w atrakcyjnym opokowaniu z zabawką, pamiętajmy, że poza solą i tłuszczem zawiera on niewiele składników odżywczych.

zaphod

źródło: Salon.com

Polecamy również:

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Większość wydłubuje, a to błąd. Regulują ciśnienie, zbijają wysoki cukier
Większość wydłubuje, a to błąd. Regulują ciśnienie, zbijają wysoki cukier
My uważamy to za ekologiczne, Francuzi zapłacą mandat. Taka woda może być zagrożeniem
My uważamy to za ekologiczne, Francuzi zapłacą mandat. Taka woda może być zagrożeniem
Jedz codziennie, a kleszcze będą cię omijać. Nie znoszą tego zapachu
Jedz codziennie, a kleszcze będą cię omijać. Nie znoszą tego zapachu
Te składniki wspierają samopoczucie. Jedz je, by mieć dobry humor
Te składniki wspierają samopoczucie. Jedz je, by mieć dobry humor
Znajomy ogrodnik zdradził mi sposób. Od tej pory moje marchewki i pietruszki są ogromne i zdrowe
Znajomy ogrodnik zdradził mi sposób. Od tej pory moje marchewki i pietruszki są ogromne i zdrowe
Te płatki owsiane to najgorszy wybór na śniadanie. Wielu z nas myśli, że są zdrowe
Te płatki owsiane to najgorszy wybór na śniadanie. Wielu z nas myśli, że są zdrowe
Dekady temu przedszkolaki się tym zajadały. Dziś mało kto pamięta taki obiad
Dekady temu przedszkolaki się tym zajadały. Dziś mało kto pamięta taki obiad
Wiele osób jest w błędzie. Leniwe od kopytek różnią się jednym składnikiem
Wiele osób jest w błędzie. Leniwe od kopytek różnią się jednym składnikiem
Polacy popełniają prosty błąd i rujnują swoje nerki. Dietetyczka załamuje ręce
Polacy popełniają prosty błąd i rujnują swoje nerki. Dietetyczka załamuje ręce
Kroję cukinie w plastry i zanurzam w cieście. Lepszej przekąski sobie nie wymarzę
Kroję cukinie w plastry i zanurzam w cieście. Lepszej przekąski sobie nie wymarzę
Uważana za najzdrowszą czekoladę. Pod warunkiem, że nie ma tych dodatków w składzie
Uważana za najzdrowszą czekoladę. Pod warunkiem, że nie ma tych dodatków w składzie
W PRL była kultowym przysmakiem. Mało kto wie, że pomaga obniżyć cholesterol
W PRL była kultowym przysmakiem. Mało kto wie, że pomaga obniżyć cholesterol