Trwa ładowanie...
ananas
Aleksandra Hangel
27-03-2018 13:49

Wiemy, dlaczego ananas powoduje podrażnienie języka

Jest za to odpowiedzialny pewien tajemniczy enzym, który wykorzystuje się także w... przetwórstwie mięsa. Ponadto, może pomóc uporać się z bólem.

Wiemy, dlaczego ananas powoduje podrażnienie językaŹródło: 123RF.COM
dxtlvjh
dxtlvjh

Każdy, kto kocha ananasa, kojarzy moment, w którym przygotowuje sobie dojrzały, soczysty i świeży owoc, a później zjada go w ogromnych ilościach, bo tak mu smakuje. Po chwili przypomina sobie, że za każdym razem, gdy to robi, jego usta oraz język drętwieje i swędzi. Dlaczego tak się dzieje?

Ananasy zawierają enzym zwany bromelainą. Ponieważ z łatwością rozkłada białko, często stosuje się ją jako naturalny środek zmiękczający do mięsa. To właśnie ona może wywoływać uczucie kłucia w jamie ustnej zaraz po spożyciu.

Zobacz też: Właściwości skórki z ananasa

Chociaż enzym jest obecny we wszystkich częściach rośliny ananasa, najbardziej skoncentrowany jest w łodydze, twardym kawałku w środku owocu. Tak, to ten element, który jest taki włóknisty. Jak się okazuje - nadal jadalny. Jeśli dokładnie się go pozbędziesz – problem powinien zniknąć. Jeśli to nie pomaga, jest sposób, aby ananasa "uspokoić", aby mniej podrażniał usta i język. Należy położyć go wśród jabłek, które dzięki zawartości etylenu – hormonu roślinnego, przyspieszą jego dojrzewanie, a dojrzały ananas zawiera mniejszą ilość bromelainy, dlatego nie będzie wywoływał tak dużych dolegliwości.

dxtlvjh

Co ciekawe, bardzo podobne odczucia towarzyszą jedzeniu kiwi, mango czy banana. W tym wypadku również za pieczenie, swędzenie jamy ustnej odpowiada enzym, ale o nazwie actinidain. Analogicznie jak bromelaina w ananasie, actinidain świetnie radzi sobie z trawieniem białek, dlatego idealnie sprawdzi się osobom, które mają problemy z trawieniem. Substancja ureguluje pracę jelit i zapobiegnie wzdęciom.

Obydwie substancje mają także silne działanie przeciwzapalne, łagodzą miejscowo ból i wspomagają gojenie drobnych ran. Bardzo dobrze zadziała na uszkodzenia w jamie ustnej – na przykład afty czy pleśniawki.

Ponieważ bromelaina świetnie radzi sobie z rozbijaniem białek, nada się idealnie do zmiękczania mięsa. Można w miąższu z ananasa zamarynować indyka, kurczaka czy kaczkę. Będzie smakować pysznie!

dxtlvjh
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dxtlvjh
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj