Wiemy, dlaczego ananas powoduje podrażnienie języka

Jest za to odpowiedzialny pewien tajemniczy enzym, który wykorzystuje się także w... przetwórstwie mięsa. Ponadto, może pomóc uporać się z bólem.

Ananasa kochamy za lekko słodki smak i aromatyczny zapach
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Aleksandra Hangel

Każdy, kto kocha ananasa, kojarzy moment, w którym przygotowuje sobie dojrzały, soczysty i świeży owoc, a później zjada go w ogromnych ilościach, bo tak mu smakuje. Po chwili przypomina sobie, że za każdym razem, gdy to robi, jego usta oraz język drętwieje i swędzi. Dlaczego tak się dzieje?

Ananasy zawierają enzym zwany bromelainą. Ponieważ z łatwością rozkłada białko, często stosuje się ją jako naturalny środek zmiękczający do mięsa. To właśnie ona może wywoływać uczucie kłucia w jamie ustnej zaraz po spożyciu.

Zobacz też: Właściwości skórki z ananasa

Chociaż enzym jest obecny we wszystkich częściach rośliny ananasa, najbardziej skoncentrowany jest w łodydze, twardym kawałku w środku owocu. Tak, to ten element, który jest taki włóknisty. Jak się okazuje - nadal jadalny. Jeśli dokładnie się go pozbędziesz – problem powinien zniknąć. Jeśli to nie pomaga, jest sposób, aby ananasa "uspokoić", aby mniej podrażniał usta i język. Należy położyć go wśród jabłek, które dzięki zawartości etylenu – hormonu roślinnego, przyspieszą jego dojrzewanie, a dojrzały ananas zawiera mniejszą ilość bromelainy, dlatego nie będzie wywoływał tak dużych dolegliwości.

Co ciekawe, bardzo podobne odczucia towarzyszą jedzeniu kiwi, mango czy banana. W tym wypadku również za pieczenie, swędzenie jamy ustnej odpowiada enzym, ale o nazwie actinidain. Analogicznie jak bromelaina w ananasie, actinidain świetnie radzi sobie z trawieniem białek, dlatego idealnie sprawdzi się osobom, które mają problemy z trawieniem. Substancja ureguluje pracę jelit i zapobiegnie wzdęciom.

Obydwie substancje mają także silne działanie przeciwzapalne, łagodzą miejscowo ból i wspomagają gojenie drobnych ran. Bardzo dobrze zadziała na uszkodzenia w jamie ustnej – na przykład afty czy pleśniawki.

Ponieważ bromelaina świetnie radzi sobie z rozbijaniem białek, nada się idealnie do zmiękczania mięsa. Można w miąższu z ananasa zamarynować indyka, kurczaka czy kaczkę. Będzie smakować pysznie!

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości