Wiemy, dlaczego ananas powoduje podrażnienie języka

Jest za to odpowiedzialny pewien tajemniczy enzym, który wykorzystuje się także w... przetwórstwie mięsa. Ponadto, może pomóc uporać się z bólem.

Ananasa kochamy za lekko słodki smak i aromatyczny zapach
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Aleksandra Hangel

Każdy, kto kocha ananasa, kojarzy moment, w którym przygotowuje sobie dojrzały, soczysty i świeży owoc, a później zjada go w ogromnych ilościach, bo tak mu smakuje. Po chwili przypomina sobie, że za każdym razem, gdy to robi, jego usta oraz język drętwieje i swędzi. Dlaczego tak się dzieje?

Ananasy zawierają enzym zwany bromelainą. Ponieważ z łatwością rozkłada białko, często stosuje się ją jako naturalny środek zmiękczający do mięsa. To właśnie ona może wywoływać uczucie kłucia w jamie ustnej zaraz po spożyciu.

Zobacz też: Właściwości skórki z ananasa

Chociaż enzym jest obecny we wszystkich częściach rośliny ananasa, najbardziej skoncentrowany jest w łodydze, twardym kawałku w środku owocu. Tak, to ten element, który jest taki włóknisty. Jak się okazuje - nadal jadalny. Jeśli dokładnie się go pozbędziesz – problem powinien zniknąć. Jeśli to nie pomaga, jest sposób, aby ananasa "uspokoić", aby mniej podrażniał usta i język. Należy położyć go wśród jabłek, które dzięki zawartości etylenu – hormonu roślinnego, przyspieszą jego dojrzewanie, a dojrzały ananas zawiera mniejszą ilość bromelainy, dlatego nie będzie wywoływał tak dużych dolegliwości.

Co ciekawe, bardzo podobne odczucia towarzyszą jedzeniu kiwi, mango czy banana. W tym wypadku również za pieczenie, swędzenie jamy ustnej odpowiada enzym, ale o nazwie actinidain. Analogicznie jak bromelaina w ananasie, actinidain świetnie radzi sobie z trawieniem białek, dlatego idealnie sprawdzi się osobom, które mają problemy z trawieniem. Substancja ureguluje pracę jelit i zapobiegnie wzdęciom.

Obydwie substancje mają także silne działanie przeciwzapalne, łagodzą miejscowo ból i wspomagają gojenie drobnych ran. Bardzo dobrze zadziała na uszkodzenia w jamie ustnej – na przykład afty czy pleśniawki.

Ponieważ bromelaina świetnie radzi sobie z rozbijaniem białek, nada się idealnie do zmiękczania mięsa. Można w miąższu z ananasa zamarynować indyka, kurczaka czy kaczkę. Będzie smakować pysznie!

Wybrane dla Ciebie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść