Wielkie grzybobranie Polaków. Zdjęcia czytelników WP
Trwa sezon na grzyby i jak widać w polskich lasach ich nie brakuje. Poprosiliśmy czytelników WP o przesłanie zdjęć ze swoich zbiorów. Otrzymaliśmy zdjęcia od grzybiarzy z całej Polski. Są naprawdę imponujące! Ciekawe, co nasi czytelnicy z nich przygotują. Zobaczcie, co można znaleźć w polskich lasach.
W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.
Należy pamiętać o podstawowej zasadzie, która powinna przyświecać każdemu grzybiarzowi. Nigdy nie zbieramy grzybów, których nie jesteśmy pewni w 100 proc. Jeśli mamy choć cień wątpliwości – lepiej je zostawiamy.
Polacy uwielbiają zbierać grzyby, traktują to niemal jak sport narodowy. Chętnie dzielą się swoimi znaleziskami, ale mało kto wie, że grzyby są bardzo wartościowymi produktami w kuchni. Cenimy je raczej za smak i aromat, jednak pod względem zawartych w nich wartości odżywczych są niedoceniane.
Grzyby zawierają wysoce przyswajalne białka, cukry i niewielką ilość tłuszczu. Zaskakujące jest to, że dary polskich lasów zawierają wszystkie niezbędne aminokwasy, a niektórych z nich jest więcej niż w marchewce czy kalafiorze. Dodatkowo składniki zawarte w grzybach obniżają ciśnienie krwi oraz wpływają na zmniejszenie ryzyka chorób sercowo-naczyniowych.
W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.