Wielkanocna pascha z bakaliami. Klasyk wśród deserów
Pascha wielkanocna pojawiająca się na stołach naszych przodków była efektem mieszania się różnych tradycji kulinarnych w wielokulturowej Rzeczpospolitej. Przybyła do Polski ze wschodu.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Wielkanoc
- Kategoria przepisów: Ciasta
- Sposób przygotowania: Gotowanie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Migdały i rodzynki sparzyć, z migdałów ściągnąć skórkę. Posiekać wszystkie bakalie.
- Twaróg zemleć i przetrzeć przez sito. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i cukrem z prawdziwą wanilią z nutką kardamonu. Wymieszać ze śmietanką.
- Naczynie z żółtkami i śmietanką ustawić na garnku z wrzątkiem i mieszać, aż masa zgęstnieje. Zdjąć z ognia, dodać miękkie masło, twaróg i bakalie, wymieszać.
- Masę serową przełożyć do czystej doniczki lub innego naczynia (np. sito) wyścielonej podwójną gazą, przykryć talerzykiem, przycisnąć ciężarkiem.
- Na 8 godz. wynieść w chłodne miejsce. Wyjąć paschę z formy i przybrać.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl