Trwa ładowanie...
d3s1any
oprac. Katarzyna Gileta
16-03-2022 12:17

Wielkanocna babka czekoladowa. Zawsze się udaje

Przepis

Mocno czekoladowa babka, przypominająca nieco brownie. Jest wilgotna w środku i niesamowicie aromatyczna. Doskonale sprawdzi się zarówno jako słodkie zakończenie obiadu jak i poczęstunek dla gości. Wypróbujcie koniecznie nasz przepis na babkę czekoladową.

d3s1any
4.0
(4 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

6

Okazja:
adobe stock
Źródło: adobe stock, fot: africa-studio.com (Olga Yastremska and Leonid Yastremskiy)
Składniki
  • 1 gorzka czekolada
  • 5 jajek
  • pół szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1/5 kostki masła w temp. pokojowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia polewa czekoladowa
Przepis
  • Rozpuścić czekoladę. Żółtka oddzielić od białek. Żółtka razem z masłem, cukrem pudrem i przestudzoną czekoladą utrzeć mikserem na jednolitą masę. Dodać do tego mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać.
  • Ubić białka ze szczyptą soli na pianę, dodać do masy czekoladowej i delikatnie wymieszać (można mikserem).
  • Piec w temp. 190st. C przez około 50 min. Babka zawsze wychodzi.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wielkanocna babka czekoladowa. Zawsze się udaje
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

4
Share
d3s1any

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3s1any
d3s1any
d3s1any
d3s1any
Więcej tematów
d3s1any