Wiele osób wyrzuca. Przyda się na muszki owocówki i przypalony bigos
Muszki owocówki pojawiają się w momencie, gdy owoce są już mocno dojrzałe lub zaczynają się psuć. Zapach fermentacji jest dla nich szczególnie pociągający. Okazuje się, że receptą na to może być zwykły korek od wina – skuteczny pochłaniacz nieprzyjemnych aromatów.
Korek od wina, dzięki swojej porowatej strukturze, z łatwością pochłania zapachy i wilgoć, która może przyspieszać psucie się owoców. Ale nie tylko z tego powodu działa na muszki owocówki. Co więcej, to nie jedyny sposób na jego wykorzystanie. Okazuje się, że korek może także uratować przypalony bigos. Jak to wygląda w praktyce?
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Obowiązkowo robię go na obiad. Bigos z młodej kapusty teraz smakuje najlepiej
Korek na muszki owocówki
Żeby odstraszyć muszki owocówki żerujące na świeżych owocach, wystarczy przeciąć korek od wina na pół i umieścić go w koszu z owocami. Muszki owocówki, podobnie jak wiele innych owadów, mają bardzo wrażliwy zmysł węchu, którego używają do lokalizowania pożywienia.
Korek od wina, szczególnie ten naturalny, wykonany z dębu korkowego, zawiera taniny. Są to związki chemiczne o specyficznym, ostrym zapachu, który dla człowieka jest niewyczuwalny lub bardzo delikatny, ale dla muszek owocówek jest wyjątkowo drażniący i nieprzyjemny.
Umieszczając korek w pobliżu owoców, stworzysz barierę zapachową, która zniechęci małe latające intruzy do podlatywania i składania jaj, chroniąc tym samym owoce przed zepsuciem.
Korek od wina na przypalony bigos
Bigos, gulasz i wiele różnych potraw jednogarnkowych charakteryzuje gęsta konsystencja i niestety, skłonność do przypalania. Zbyt duża moc palnika, nieodpowiedni garnek lub mała częstotliwość mieszania mogą sprawić, że na dnie utworzy się niepożądana czarna skorupka, a danie przesiąknie zapachem spalenizny.
Również i w tym przypadku pomocny okazuje się korek od wina. Jednak zanim wrzucisz go do bigosu, przełóż potrawę do innego garnka. Teraz możesz już spokojnie wykorzystać właściwości korka. Pozostaw go w bigosie na kilka minut, a pochłonie aromat spalenizny.
Inne zastosowanie w kuchni
Korek od wina sprawdzi się także jako pochłaniacz wilgoci w pojemniczkach z przyprawami. Jeśli zauważysz, że sól zaczyna się zbrylać, zasyp w niej korek od wina – już po kilku minutach powróci do właściwej konsystencji. Korek możesz wykorzystać także do zebrania nadmiaru tłuszczu w zupie. Również wystarczy wrzucić go do garnka z ogórkową lub krupnikiem dosłownie na kilka minut.
A jeśli lubisz własnoręcznie zrobione gadżety, możesz skleić ze sobą kilka korków od wina i w ten sposób stworzyć praktyczne podkładki izolujące pod czajnik lub gorący garnek. Pamiętaj, aby użyć kleju odpornego na wysokie temperatury.