Wiele osób wyrzuca. Przyda się na muszki owocówki i przypalony bigos

Muszki owocówki pojawiają się w momencie, gdy owoce są już mocno dojrzałe lub zaczynają się psuć. Zapach fermentacji jest dla nich szczególnie pociągający. Okazuje się, że receptą na to może być zwykły korek od wina – skuteczny pochłaniacz nieprzyjemnych aromatów.

Arbuz i muszki owocówkiArbuz i muszki owocówki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Korek od wina, dzięki swojej porowatej strukturze, z łatwością pochłania zapachy i wilgoć, która może przyspieszać psucie się owoców. Ale nie tylko z tego powodu działa na muszki owocówki. Co więcej, to nie jedyny sposób na jego wykorzystanie. Okazuje się, że korek może także uratować przypalony bigos. Jak to wygląda w praktyce?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Obowiązkowo robię go na obiad. Bigos z młodej kapusty teraz smakuje najlepiej

Korek na muszki owocówki

Żeby odstraszyć muszki owocówki żerujące na świeżych owocach, wystarczy przeciąć korek od wina na pół i umieścić go w koszu z owocami. Muszki owocówki, podobnie jak wiele innych owadów, mają bardzo wrażliwy zmysł węchu, którego używają do lokalizowania pożywienia.

Korek od wina, szczególnie ten naturalny, wykonany z dębu korkowego, zawiera taniny. Są to związki chemiczne o specyficznym, ostrym zapachu, który dla człowieka jest niewyczuwalny lub bardzo delikatny, ale dla muszek owocówek jest wyjątkowo drażniący i nieprzyjemny.

Umieszczając korek w pobliżu owoców, stworzysz barierę zapachową, która zniechęci małe latające intruzy do podlatywania i składania jaj, chroniąc tym samym owoce przed zepsuciem.

Korek od wina na przypalony bigos

Bigos, gulasz i wiele różnych potraw jednogarnkowych charakteryzuje gęsta konsystencja i niestety, skłonność do przypalania. Zbyt duża moc palnika, nieodpowiedni garnek lub mała częstotliwość mieszania mogą sprawić, że na dnie utworzy się niepożądana czarna skorupka, a danie przesiąknie zapachem spalenizny.

Również i w tym przypadku pomocny okazuje się korek od wina. Jednak zanim wrzucisz go do bigosu, przełóż potrawę do innego garnka. Teraz możesz już spokojnie wykorzystać właściwości korka. Pozostaw go w bigosie na kilka minut, a pochłonie aromat spalenizny.

Inne zastosowanie w kuchni

Korek od wina sprawdzi się także jako pochłaniacz wilgoci w pojemniczkach z przyprawami. Jeśli zauważysz, że sól zaczyna się zbrylać, zasyp w niej korek od wina – już po kilku minutach powróci do właściwej konsystencji. Korek możesz wykorzystać także do zebrania nadmiaru tłuszczu w zupie. Również wystarczy wrzucić go do garnka z ogórkową lub krupnikiem dosłownie na kilka minut.

A jeśli lubisz własnoręcznie zrobione gadżety, możesz skleić ze sobą kilka korków od wina i w ten sposób stworzyć praktyczne podkładki izolujące pod czajnik lub gorący garnek. Pamiętaj, aby użyć kleju odpornego na wysokie temperatury.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce