Co się stanie, gdy wypijesz napój, w którym utopiła się muszka? Naukowiec nie ma wątpliwości
Latem, podczas mniej lub bardziej wystawnych spotkań w ogrodzie, muszka owocówka w napoju to częsty widok. Niektórzy wylewają i wymieniają szklankę z obawy o groźne bakterie. Inni wyławiają muszkę i piją dalej, wierząc w naturalną obronność organizmu.
Primrose Freestone, wykładowca mikrobiologii klinicznej na Uniwersytecie w Leicester, uspokaja wszystkich tych, którzy obawiają się o swoje zdrowie. W jego artykule opublikowanym na sciencealert.com można przeczytać, że nawet połknięcie jednej czy dwóch muszek zazwyczaj nie stanowi zagrożenia.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Letnie lemoniady w trzech pysznych smakach. Zdrowe i pyszne napoje na upały
Lampka wina z muszką owocówką
Naukowiec podaje przykład lampki wina, które zawiera od 8 do 14 procent alkoholu i posiada pH na poziomie 4–5 jednostek. W takim środowisku bakterie, które ewentualnie mogłaby przenosić muszka owocówka, są neutralizowane przez alkohol. Potwierdzają to badania laboratoryjne, które wykazały, że alkohol zawarty w winie i kwas jabłkowy mogą zapobiegać rozwojowi bakterii E. coli i Salmonella.
Czy muszki w napojach bezalkoholowych również nie są groźne?
Zawsze warto wyłowić muszkę, ale nie musisz od razu pozbywać się całego napoju. Primrose Freestone przekonuje, że wszelkie zarazki z odchodów muszki owocówki, zginą w zetknięciu z kwasem żołądkowym. Dodatkową barierę ochronną w organizmie tworzą enzymy trawienne, śluz i czujny system odpornościowy. A co jeśli przypadkiem połkniesz muszkę?
"Twój układ pokarmowy po prostu przetworzy muszkę jak każde inne białko" – zapewnia brytyjski naukowiec (za: sciencealert.com).
Jeśli jednak chcesz ograniczyć ilość muszek owocówek, możesz wykorzystać domowe sposoby na pozbycie się tych owadów, bez których chyba nie ma polskiego lata.
Uważaj na większe ilości
Z niewielką ilością bakterii, wirusów i drobnoustrojów chorobotwórczych zdrowy organizm bez problemu sobie poradzi. Jednak trzeba mieć świadomość tego, że muszka owocówka może przenosić tego typu substancje. Przy czym ilość zarazków jest zależna od tego, gdzie chwilę wcześniej znajdował się owad. Muszka, która do kubka z lemoniadą wleciała zaraz po bytowaniu na zepsutym jabłku, będzie zawierała więcej patogenów niż taka, która przez jakiś czas swobodnie latała w powietrzu.
Jeśli jednak po spożyciu napoju, w którym pływały owady, zaobserwujesz niepojące objawy zatrucia pokarmowego, niezwłocznie skonsultuj się z lekarzem. Szczególnie niebezpieczne są osy, które mogą użądlić nawet w przełyku, powodując obrzęk i silną reakcję alergiczną, co może stanowić poważne zagrożenie dla zdrowia.