To najzdrowszy owoc na świecie. Zbawiennie wpływa na oczy i reguluje ciśnienie

Zapomnij o jagodach acai i goji! Nowy król superowoców wkroczył na scenę, detronizując dotychczasowych liderów. Czy wiesz, że istnieje owoc, który według ekspertów jest najzdrowszy na świecie? To egzotyczna czerymoja, owoc, który podbija serca smakoszy i specjalistów od zdrowego odżywiania.

Czerymoja to najzdrowszy owoc na świecieCzerymoja to najzdrowszy owoc na świecie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | stopcontrol_69620
Marcin Michałowski
11

Czerymoja to owoc, który nie tylko zachwyca swoim smakiem, ale również dostarcza organizmowi niezwykle cennych składników odżywczych. Według rankingu BBC pod koniec 2024 roku, flaszowiec peruwiański, bo tak brzmi jego inna nazwa, został uznany za najzdrowszy owoc świata. Co sprawia, że czerymoja jest tak ceniona i jakie korzyści zdrowotne możemy z niej czerpać?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Banoffee bez pieczenia - przepis na obłędny deser

Czerymoja: budyniowe jabłko pełne zdrowia

Czerymoja to owoc o sercowatym kształcie, pochodzący z Ameryki Południowej i Środkowej oraz Afryki Zachodniej. Jego zielona skórka kryje jasny, kremowy miąższ, w którym znajdują się niejadalne, czarne pestki. Smak czerymoi porównywany jest do połączenia banana, ananasa, truskawki i wanilii, a konsystencja miąższu przypomina bitą śmietanę lub budyń. Stąd też często nazywana jest budyniowym jabłkiem.

Czerymoja: skarbnica witamin i minerałów

Czerymoja to prawdziwa skarbnica witamin i minerałów. Jest bogata w witaminę C, witaminy z grupy B, witaminę A, potas, magnez, wapń, fosfor i żelazo. Dzięki temu owoc ten:

  • wzmacnia odporność,
  • wspiera pracę układu nerwowego,
  • chroni wzrok,
  • reguluje ciśnienie krwi,
  • zapobiega skurczom mięśni,
  • chroni przed anemią.
Owoc czerymoja
Owoc czerymoja © Adobe Stock

Czerymoja: jak jeść i przechowywać ten wyjątkowy owoc?

Aby cieszyć się smakiem czerymoi, należy usunąć niejadalną skórkę i pestki. Miąższ najlepiej jeść na surowo, schłodzony w lodówce, co sprawia, że przypomina lody owocowo-śmietankowe. Można go również dodawać do sałatek owocowych, smoothie, jogurtów i deserów.

Niedojrzałe owoce czerymoi należy przechowywać w temperaturze pokojowej, aż staną się lekko miękkie. Dojrzałych owoców nie należy przechowywać w lodówce, ponieważ tracą swój smak i konsystencję.

Czerymoja to owoc, który warto włączyć do swojej diety. Jego wyjątkowy smak i bogactwo składników odżywczych sprawiają, że jest to idealny wybór dla osób dbających o zdrowie i dobre samopoczucie.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie

Masz wrażenie, że młode ziemniaki są wodniste? Dodaj odrobinę, a wyjdą idealne
Masz wrażenie, że młode ziemniaki są wodniste? Dodaj odrobinę, a wyjdą idealne
Mielone czy w ziarnach. Które siemię lniane jest najzdrowsze?
Mielone czy w ziarnach. Które siemię lniane jest najzdrowsze?
Nie widzieliśmy ich w Polsce od 100 lat. Znów zaczęły się pojawiać, a kosztują 4 tys. za kg
Nie widzieliśmy ich w Polsce od 100 lat. Znów zaczęły się pojawiać, a kosztują 4 tys. za kg
Wypij zamiast kawy. Poczujesz się lżej, a spodnie w pasie będą luźniejsze
Wypij zamiast kawy. Poczujesz się lżej, a spodnie w pasie będą luźniejsze
W Polsce wciąż niedoceniany. Zbija cukier, opóźnia starzenie i działa antynowotworowo
W Polsce wciąż niedoceniany. Zbija cukier, opóźnia starzenie i działa antynowotworowo
Wybierz zamiast bułki tartej. Mielone będą chrupiące jak marzenie
Wybierz zamiast bułki tartej. Mielone będą chrupiące jak marzenie
Używasz zamiast cukru? Może podwyższać ryzyko zawału serca i udaru mózgu
Używasz zamiast cukru? Może podwyższać ryzyko zawału serca i udaru mózgu
W tym miejscu w kuchni jest więcej bakterii niż w muszli klozetowej. Jak sobie z nimi radzić?
W tym miejscu w kuchni jest więcej bakterii niż w muszli klozetowej. Jak sobie z nimi radzić?
Biorę z kuchni i używam na grządki. Chwasty obumierają i długo nie odrastają, a warzywa są zdrowe
Biorę z kuchni i używam na grządki. Chwasty obumierają i długo nie odrastają, a warzywa są zdrowe
W PRL-u wszyscy się zajadali, a dziś unikamy. Dietetyk podkreśla, że to najzdrowsze dania
W PRL-u wszyscy się zajadali, a dziś unikamy. Dietetyk podkreśla, że to najzdrowsze dania
Dodaję do kawy łyżeczkę ciemnego proszku. Koncentracja poprawia się, a energia wskakuje poziom wyżej
Dodaję do kawy łyżeczkę ciemnego proszku. Koncentracja poprawia się, a energia wskakuje poziom wyżej
Doskonale regeneruje wątrobę i obniża cukier. W Polsce wciąż mało znany i nieużywany
Doskonale regeneruje wątrobę i obniża cukier. W Polsce wciąż mało znany i nieużywany