Antyoksydanty – dlaczego warto je uwzględnić w diecie?

Antyoksydanty to pokarmy o bardzo wysokiej randze. Między innymi dzięki ich umiejętności wymiatania wolnych rodników są tak niezwykle cenne w naszej codziennej diecie. Chronią przed nowotworami oraz opóźniają procesy starzenia się organizmu. Dlaczego jeszcze warto ująć je w diecie oraz w jakich produktach jest ich najwięcej?

Antyoksydanty – dlaczego warto je uwzględnić w diecie?
Źródło zdjęć: © Istock

Dieta bogata w antyoksydanty (przeciwutleniacze)
jest bardzo ważna. Żyjemy w czasach dużego zanieczyszczenia powietrza. Praca jaką wykonujemy często stanowi dla nas źródło stresu. Jesteśmy w ciągłym biegu, ale jednak zbyt mało czasu poświęcamy na codzienną aktywność fizyczną. Często odżywiamy się w niewłaściwy sposób (sięgamy po produkty przetworzone, rafinowane, fast foody, produkty w puszkach, cukier, różnego rodzaju używki). Taki styl życia sprawia, że w organizmie powstają wolne rodniki.

Czym są wolne rodniki? To krótko mówiąc niesparowane atomy. Posiadają silne właściwości utleniające. W małych ilościach działają jak naturalna szczepionka, chroniąc komórki przed uszkodzeniami. Biorą udział w przekazywaniu informacji pomiędzy komórkami w obronie organizmu przed wirusami i bakteriami. Problem pojawia się wtedy, gdy organizm przestaje sobie radzić z bieżącym ich "usuwaniem", bo jest ich za dużo. Wówczas dochodzi do zbyt wielu reakcji utleniających - w organizmie powstaje stres oksydacyjny, który jest przyczyną tworzenia się stanów zapalnych, co gorsza, często ukrytych, i tym samym chorób cywilizacyjnych ( m.in. miażdżycy, zakrzepów, nadciśnienia, otyłości, zwyrodnienia plamki żółtej, nowotworów). Proces starzenia się organizmu zostaje mocno przyspieszony.

Istnieją jednak substancje, które potrafią zatrzymać te niekorzystne zmiany – są to antyoksydanty, inaczej przeciwutleniacze, czyli produkty, które skutecznie wymiatają wolne rodniki niczym najlepsza szczotka. Antyoksydanty pomagają też walczyć z infekcjami i innymi poważnymi chorobami, likwidując stany zapalne w organizmie.

Zobacz też: Łupacz – smaczna i wartościowa ryba

Antyoksydanty dzielą się na endogenne, inaczej wewnętrzne - występują w każdej komórce i chronią organizm od środka, jak np. glutation. Jest on najsilniejszym przeciwutleniaczem. Nasze komórki wytwarzają samodzielnie pewne jego ilości, zaś niewielkie jego dawki dostarczamy wraz z pożywieniem jako prekursory glutationu, które później zamieniane są w glutation.

Prekursory glutationu można znaleźć między innymi w takich produktach, jak: owoce i warzywa, które nie są poddane obróbce termicznej - awokado, kapusta, brokuły, cebula, szpinak, czosnek, szparagi, melon, kantalupa, pomidory, marchew, grejpfruty, pomarańcze, cukinia, truskawki, orzechy włoskie, jajka.

Z kolei antyoksydanty egzogenne są dostarczane organizmowi z zewnątrz czyli z pożywienia. To między innymi witaminy A, C i E, nienasycone kwasy tłuszczowe, polifenole, selen i cynk.

W jakich produktach można znaleźć najwięcej antyoksydantów?

Witamina A

  • marchew, dynia, natka pietruszki, czerwona papryka, tłuste ryby, jajka, masło, szpinak, jarmuż, brokuły, borówki, brzoskwinia, morele, awokado, ananas, spirulina

witamina C

  • acerola, czarna porzeczka, aronia, czerwona papryka, szpinak, szczaw, brzoskwinie, morele, jabłka, truskawki, dzika róża, kiwi, cytrusy, granaty, pomidory (poddane obróbce termicznej zwiększają ilość antyrakowego likopenu)

Witamina E

  • oliwa z oliwek, nierafinowane oleje roślinne, orzechy, nasiona, pestki, jagody

Nienasycone kwasy tłuszczowe

  • siemię lniane, oliwa z oliwek, nierafinowany olej lniany i rzepakowy, tłuste ryby morskie, orzechy włoskie, algi morskie

Polifenole (głównie flawonoidy)

  • gorzka czekolada, zielona, biała i czerwona herbata, czystek, czerwone wino, kawa, nasiona roślin strączkowych, oliwki i oliwa, winogrona, aronia, quinoa, borówka, żurawina, czarne porzeczki

Selen i cynk

  • orzechy (zwłaszcza brazylijskie), migdały, włoskie, laskowe, nasiona i pestki: słonecznika, dyni, sezamu, dziki ryż, czosnek

W antyoksydanty bogate są również przyprawy, głównie kurkuma, imbir, cynamon.

Na rynku dostępnych jest wiele suplementów diety zawierających przeciwutleniacze. Z niektórych badań wynika jednak, że przyjmowanie antyoksydantów w postaci tabletek nie jest szczególnie zdrowym pomysłem i niekiedy może przynieść więcej strat niż korzyści.

Latem kiedy sezonowych warzyw i owoców jest pod dostatkiem, nietrudno o dostarczanie sobie cennych antyoksydantów z pożywienia. Zimą zadanie to jest nieco utrudnione, jednak obecnie mamy w sklepach bardzo szeroki wybór dostępnych warzyw i owoców o całkiem dobrej jakości. Nie oszukujmy się, to nigdy nie będzie ta jakość co w sezonie.

Zdecydowanie jedną z najlepszych rzeczy jaką możemy dla siebie zrobić, aby żyć długo i zdrowo to sięganie po produkty bogate w antyoksydanty. Sięgajmy po warzywa i owoce, chrupmy orzechy, pestki i nasiona, a od czasu do czasu gorzką czekoladę. Pijmy zieloną herbatę, mleko z kurkumą i okazjonalnie czerwone wino. Starajmy się żeby na naszych talerzach było zdrowo i kolorowo. Codzienne zdrowe odżywianie to najprostszy i niezwykle skuteczny sposób na to, aby cofnąć swój wiek biologiczny, poprawić stan skóry, włosów i paznokci i przede wszystkim wzmocnić swoją odporność. Antyoksydanty są w tym najlepsze! To bardzo skuteczna broń do walki z chorobami cywilizacyjnymi, a tym samym recepta na długie i zdrowe życie.

Autor: Beata Tomczyk

Więcej ciekawostek znajdziecie w magazynie "Moja harmonia życia"

Obraz
© Materiały prasowe

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce