Antyoksydanty – dlaczego warto je uwzględnić w diecie?

Antyoksydanty to pokarmy o bardzo wysokiej randze. Między innymi dzięki ich umiejętności wymiatania wolnych rodników są tak niezwykle cenne w naszej codziennej diecie. Chronią przed nowotworami oraz opóźniają procesy starzenia się organizmu. Dlaczego jeszcze warto ująć je w diecie oraz w jakich produktach jest ich najwięcej?

Antyoksydanty – dlaczego warto je uwzględnić w diecie?
Źródło zdjęć: © Istock

Dieta bogata w antyoksydanty (przeciwutleniacze)
jest bardzo ważna. Żyjemy w czasach dużego zanieczyszczenia powietrza. Praca jaką wykonujemy często stanowi dla nas źródło stresu. Jesteśmy w ciągłym biegu, ale jednak zbyt mało czasu poświęcamy na codzienną aktywność fizyczną. Często odżywiamy się w niewłaściwy sposób (sięgamy po produkty przetworzone, rafinowane, fast foody, produkty w puszkach, cukier, różnego rodzaju używki). Taki styl życia sprawia, że w organizmie powstają wolne rodniki.

Czym są wolne rodniki? To krótko mówiąc niesparowane atomy. Posiadają silne właściwości utleniające. W małych ilościach działają jak naturalna szczepionka, chroniąc komórki przed uszkodzeniami. Biorą udział w przekazywaniu informacji pomiędzy komórkami w obronie organizmu przed wirusami i bakteriami. Problem pojawia się wtedy, gdy organizm przestaje sobie radzić z bieżącym ich "usuwaniem", bo jest ich za dużo. Wówczas dochodzi do zbyt wielu reakcji utleniających - w organizmie powstaje stres oksydacyjny, który jest przyczyną tworzenia się stanów zapalnych, co gorsza, często ukrytych, i tym samym chorób cywilizacyjnych ( m.in. miażdżycy, zakrzepów, nadciśnienia, otyłości, zwyrodnienia plamki żółtej, nowotworów). Proces starzenia się organizmu zostaje mocno przyspieszony.

Istnieją jednak substancje, które potrafią zatrzymać te niekorzystne zmiany – są to antyoksydanty, inaczej przeciwutleniacze, czyli produkty, które skutecznie wymiatają wolne rodniki niczym najlepsza szczotka. Antyoksydanty pomagają też walczyć z infekcjami i innymi poważnymi chorobami, likwidując stany zapalne w organizmie.

Zobacz też: Łupacz – smaczna i wartościowa ryba

Antyoksydanty dzielą się na endogenne, inaczej wewnętrzne - występują w każdej komórce i chronią organizm od środka, jak np. glutation. Jest on najsilniejszym przeciwutleniaczem. Nasze komórki wytwarzają samodzielnie pewne jego ilości, zaś niewielkie jego dawki dostarczamy wraz z pożywieniem jako prekursory glutationu, które później zamieniane są w glutation.

Prekursory glutationu można znaleźć między innymi w takich produktach, jak: owoce i warzywa, które nie są poddane obróbce termicznej - awokado, kapusta, brokuły, cebula, szpinak, czosnek, szparagi, melon, kantalupa, pomidory, marchew, grejpfruty, pomarańcze, cukinia, truskawki, orzechy włoskie, jajka.

Z kolei antyoksydanty egzogenne są dostarczane organizmowi z zewnątrz czyli z pożywienia. To między innymi witaminy A, C i E, nienasycone kwasy tłuszczowe, polifenole, selen i cynk.

W jakich produktach można znaleźć najwięcej antyoksydantów?

Witamina A

  • marchew, dynia, natka pietruszki, czerwona papryka, tłuste ryby, jajka, masło, szpinak, jarmuż, brokuły, borówki, brzoskwinia, morele, awokado, ananas, spirulina

witamina C

  • acerola, czarna porzeczka, aronia, czerwona papryka, szpinak, szczaw, brzoskwinie, morele, jabłka, truskawki, dzika róża, kiwi, cytrusy, granaty, pomidory (poddane obróbce termicznej zwiększają ilość antyrakowego likopenu)

Witamina E

  • oliwa z oliwek, nierafinowane oleje roślinne, orzechy, nasiona, pestki, jagody

Nienasycone kwasy tłuszczowe

  • siemię lniane, oliwa z oliwek, nierafinowany olej lniany i rzepakowy, tłuste ryby morskie, orzechy włoskie, algi morskie

Polifenole (głównie flawonoidy)

  • gorzka czekolada, zielona, biała i czerwona herbata, czystek, czerwone wino, kawa, nasiona roślin strączkowych, oliwki i oliwa, winogrona, aronia, quinoa, borówka, żurawina, czarne porzeczki

Selen i cynk

  • orzechy (zwłaszcza brazylijskie), migdały, włoskie, laskowe, nasiona i pestki: słonecznika, dyni, sezamu, dziki ryż, czosnek

W antyoksydanty bogate są również przyprawy, głównie kurkuma, imbir, cynamon.

Na rynku dostępnych jest wiele suplementów diety zawierających przeciwutleniacze. Z niektórych badań wynika jednak, że przyjmowanie antyoksydantów w postaci tabletek nie jest szczególnie zdrowym pomysłem i niekiedy może przynieść więcej strat niż korzyści.

Latem kiedy sezonowych warzyw i owoców jest pod dostatkiem, nietrudno o dostarczanie sobie cennych antyoksydantów z pożywienia. Zimą zadanie to jest nieco utrudnione, jednak obecnie mamy w sklepach bardzo szeroki wybór dostępnych warzyw i owoców o całkiem dobrej jakości. Nie oszukujmy się, to nigdy nie będzie ta jakość co w sezonie.

Zdecydowanie jedną z najlepszych rzeczy jaką możemy dla siebie zrobić, aby żyć długo i zdrowo to sięganie po produkty bogate w antyoksydanty. Sięgajmy po warzywa i owoce, chrupmy orzechy, pestki i nasiona, a od czasu do czasu gorzką czekoladę. Pijmy zieloną herbatę, mleko z kurkumą i okazjonalnie czerwone wino. Starajmy się żeby na naszych talerzach było zdrowo i kolorowo. Codzienne zdrowe odżywianie to najprostszy i niezwykle skuteczny sposób na to, aby cofnąć swój wiek biologiczny, poprawić stan skóry, włosów i paznokci i przede wszystkim wzmocnić swoją odporność. Antyoksydanty są w tym najlepsze! To bardzo skuteczna broń do walki z chorobami cywilizacyjnymi, a tym samym recepta na długie i zdrowe życie.

Autor: Beata Tomczyk

Więcej ciekawostek znajdziecie w magazynie "Moja harmonia życia"

Obraz
© Materiały prasowe

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów