Trwa ładowanie...
d2cnfso
05-11-2020 11:41

Wiejska zupa ogonowa. Przepis na sycącą zupę na ogonach wołowych

Przepis

Zupa na wołowych ogonach. Choć tradycyjna, to odeszła do lamusa, a szkoda, bo jej smak jest niepowtarzalny. Warto przygotować zupę ogonową dzień wcześniej i wstawić do lodówki, by smaki się przegryzły. Ogonówka najlepiej smakuje z pajdą chleba lub utłuczonymi ziemniakami, okraszonymi skwarkami i cebulką.

d2cnfso
5.0
(7 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4-6

123RF
Źródło: 123RF
Składniki
  • 2 ogony wołowe
  • 200 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1/3 średniej bulwy selera
  • 150 g grzybów suszonych (podgrzybki, borowiki, kozaki lub inne)
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • przyprawy: łyżeczka ziaren kminku, kilka liści laurowych i kilka ziaren ziela angielskiego, 0,5 łyżeczki majeranku, 0,5 łyżeczki cząbru, sól i pieprz do smaku
Przepis
  • Na dnie szerokiego rondla rozgrzać olej, grzyby zalać gorącą wodą i odstawić.
  • W międzyczasie ogony podzielić na mniejsze kawałki, wyszorować lub obrać jarzyny oraz cebulę i czosnek.
  • Na olej wrzucić ogony i smażyć aż się przyrumienią.
  • Marchew i pietruszkę pokroić w plasterki, seler i cebulę w kostkę. Dorzucić do ogonów wołowych. Przemieszać i podsmażać przez kilka minut.
  • Na koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy z wyjątkiem pieprzu.
  • Jarzyny i ogony zalać czerwonym winem, a gdy wszystko się zagotuje, dodać grzyby z wywarem i ewentualnie dolać wody, tak by zakryła składniki potrawy.
  • Gotować na małym ogniu aż warzywa będą al dente. Ziemniaki pokroić w drobną kostkę i przełożyć do garnka z zupą.
  • Gdy ziemniaki zmiękną, do zupy dodać przecier pomidorowy, sól oraz pieprz. Gotować jeszcze przez kilkanaście minut, po czym wyłączyć palnik pod garnkiem.
  • Wyjąć ogony wołowe, obrać z mięsa i wrzucić je z powrotem do zupy.
  • Zupę można podawać z chlebem lub drobnym makaronem czy też tak jak gulasz – z ziemniaczanym purée. W takim wypadku zupę ogonową można ugotować z pominięciem ziemniaków.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wiejska zupa ogonowa. Przepis na sycącą zupę na ogonach wołowych
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

3
2

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2cnfso
d2cnfso
d2cnfso
d2cnfso
Więcej tematów
d2cnfso

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj