Wiejska zupa ogonowa. Przepis na sycącą zupę na ogonach wołowych
Zupa na wołowych ogonach. Choć tradycyjna, to odeszła do lamusa, a szkoda, bo jej smak jest niepowtarzalny. Warto przygotować zupę ogonową dzień wcześniej i wstawić do lodówki, by smaki się przegryzły. Ogonówka najlepiej smakuje z pajdą chleba lub utłuczonymi ziemniakami, okraszonymi skwarkami i cebulką.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4-6 |
- 2 ogony wołowe
- 200 ml czerwonego wytrawnego wina
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 ziemniaki
- 2 marchewki
- 1 korzeń pietruszki
- 1/3 średniej bulwy selera
- 150 g grzybów suszonych (podgrzybki, borowiki, kozaki lub inne)
- 3 łyżki oleju
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- przyprawy: łyżeczka ziaren kminku, kilka liści laurowych i kilka ziaren ziela angielskiego, 0,5 łyżeczki majeranku, 0,5 łyżeczki cząbru, sól i pieprz do smaku
- Na dnie szerokiego rondla rozgrzać olej, grzyby zalać gorącą wodą i odstawić.
- W międzyczasie ogony podzielić na mniejsze kawałki, wyszorować lub obrać jarzyny oraz cebulę i czosnek.
- Na olej wrzucić ogony i smażyć aż się przyrumienią.
- Marchew i pietruszkę pokroić w plasterki, seler i cebulę w kostkę. Dorzucić do ogonów wołowych. Przemieszać i podsmażać przez kilka minut.
- Na koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy z wyjątkiem pieprzu.
- Jarzyny i ogony zalać czerwonym winem, a gdy wszystko się zagotuje, dodać grzyby z wywarem i ewentualnie dolać wody, tak by zakryła składniki potrawy.
- Gotować na małym ogniu aż warzywa będą al dente. Ziemniaki pokroić w drobną kostkę i przełożyć do garnka z zupą.
- Gdy ziemniaki zmiękną, do zupy dodać przecier pomidorowy, sól oraz pieprz. Gotować jeszcze przez kilkanaście minut, po czym wyłączyć palnik pod garnkiem.
- Wyjąć ogony wołowe, obrać z mięsa i wrzucić je z powrotem do zupy.
- Zupę można podawać z chlebem lub drobnym makaronem czy też tak jak gulasz – z ziemniaczanym purée. W takim wypadku zupę ogonową można ugotować z pominięciem ziemniaków.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze