Whisky dojrzeje na orbicie

Na Międzynarodowej Stacji Kosmicznej trwają eksperymenty z wykorzystaniem słodu i drewna dębowego ze szkockiej destylarni Ardbeg. Astronauci sprawdzają, jak whisky dojrzewa w warunkach nieważkości - informuje BBC.

Obraz
Źródło zdjęć: © archiwum | archiwum

Mieszkańcy Międzynarodowej Stacji Kosmicznej ISS eksperymentują ze słodem z destylarni Ardbeg - jednej z siedmiu działających na brytyjskiej wyspie Islay (tradycyjnego szkockiego regionu produkcji whisky). Eksperyment, o którym poinformowano w siedzibie Edinburgh International Science Centre, potrwa co najmniej dwa lata.

Słód i kawałki opalonego drewna dębowego wysłano na ISS dostawczym, bezzałogowym statkiem kosmicznym jeszcze w październiku 2011 r. Są to jedne z głównych składników potrzebnych do produkcji whisky. Naukowcy chcą się przekonać, jak zareagują na stan nieważkości. Zrozumienie roli ziemskiej grawitacji w produkcji whisky może się okazać cenne dla wytwórców tego alkoholu i zainspirować ich do opracowania nowych produktów - podkreślają przedstawiciele zaangażowanej w badania amerykańskiej firmy NanoRacks LLC.

Destylarnia Ardbeg produkuje whisky od ponad trzystu lat. Orbitalny eksperyment jest prawdopodobnie pierwszym, w którym w warunkach niemal zerowej grawitacji zostaną zbadane m.in. terpeny - niewielkie cząsteczki chemiczne, które nadają alkoholowi żywy, charakterystyczny aromat. Podobne analizy prowadzone są równolegle na Ziemi. Naukowcy porównają wyniki i stwierdzą, czy na ziemi i na orbicie alkohol dojrzewa nieco inaczej.

"Prowadząc ten mikrograwitacyjny eksperyment dowiemy się czegoś więcej na temat smaków i woni. Ta wiedza może być pomocna nie tylko w produkcji whisky, ale również w wytwarzaniu żywności i perfum" - mówi Michael Johnson z NanoRacks LLC. Jego zdaniem powinna też pomóc samej destylarni Ardbeg znaleźć nowe możliwości na bazie materiałów i beczek, którymi dysponują od lat.

Irlandzką i szkocką whiskey produkuje się z mieszaniny słodu i nieskiełkowanego ziarna jęczmienia. Po krótkiej fermentacji masę zalewa się wodą, filtruje i destyluje (czasami nawet trzy razy). Tak otrzymany destylat jest bardzo mocny (może mieć ok. 80 proc.), przy czym smakiem i zapachem bardzo przypomina wódkę. Charakteru whiskey nabiera dopiero przez wiele lat leżakowania w dębowych beczkach. W tym czasie alkohol wysyca się zawartymi w drewnie garbnikami, nabierając złocistego koloru i orzechowego posmaku. Jednocześnie w trakcie leżakowania alkohol stopniowo się ulatnia, tracąc moc. (PAP)

zan/ ula/

Polecamy również:

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇