Whisky dojrzeje na orbicie

Na Międzynarodowej Stacji Kosmicznej trwają eksperymenty z wykorzystaniem słodu i drewna dębowego ze szkockiej destylarni Ardbeg. Astronauci sprawdzają, jak whisky dojrzewa w warunkach nieważkości - informuje BBC.

Whisky dojrzeje na orbicie
Źródło zdjęć: © archiwum | archiwum
1

Mieszkańcy Międzynarodowej Stacji Kosmicznej ISS eksperymentują ze słodem z destylarni Ardbeg - jednej z siedmiu działających na brytyjskiej wyspie Islay (tradycyjnego szkockiego regionu produkcji whisky). Eksperyment, o którym poinformowano w siedzibie Edinburgh International Science Centre, potrwa co najmniej dwa lata.

Słód i kawałki opalonego drewna dębowego wysłano na ISS dostawczym, bezzałogowym statkiem kosmicznym jeszcze w październiku 2011 r. Są to jedne z głównych składników potrzebnych do produkcji whisky. Naukowcy chcą się przekonać, jak zareagują na stan nieważkości. Zrozumienie roli ziemskiej grawitacji w produkcji whisky może się okazać cenne dla wytwórców tego alkoholu i zainspirować ich do opracowania nowych produktów - podkreślają przedstawiciele zaangażowanej w badania amerykańskiej firmy NanoRacks LLC.

Destylarnia Ardbeg produkuje whisky od ponad trzystu lat. Orbitalny eksperyment jest prawdopodobnie pierwszym, w którym w warunkach niemal zerowej grawitacji zostaną zbadane m.in. terpeny - niewielkie cząsteczki chemiczne, które nadają alkoholowi żywy, charakterystyczny aromat. Podobne analizy prowadzone są równolegle na Ziemi. Naukowcy porównają wyniki i stwierdzą, czy na ziemi i na orbicie alkohol dojrzewa nieco inaczej.

"Prowadząc ten mikrograwitacyjny eksperyment dowiemy się czegoś więcej na temat smaków i woni. Ta wiedza może być pomocna nie tylko w produkcji whisky, ale również w wytwarzaniu żywności i perfum" - mówi Michael Johnson z NanoRacks LLC. Jego zdaniem powinna też pomóc samej destylarni Ardbeg znaleźć nowe możliwości na bazie materiałów i beczek, którymi dysponują od lat.

Irlandzką i szkocką whiskey produkuje się z mieszaniny słodu i nieskiełkowanego ziarna jęczmienia. Po krótkiej fermentacji masę zalewa się wodą, filtruje i destyluje (czasami nawet trzy razy). Tak otrzymany destylat jest bardzo mocny (może mieć ok. 80 proc.), przy czym smakiem i zapachem bardzo przypomina wódkę. Charakteru whiskey nabiera dopiero przez wiele lat leżakowania w dębowych beczkach. W tym czasie alkohol wysyca się zawartymi w drewnie garbnikami, nabierając złocistego koloru i orzechowego posmaku. Jednocześnie w trakcie leżakowania alkohol stopniowo się ulatnia, tracąc moc. (PAP)

zan/ ula/

Polecamy również:

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Jedz codziennie, a szybko zauważysz efekty. Będziesz mieć serce jak dzwon
Jedz codziennie, a szybko zauważysz efekty. Będziesz mieć serce jak dzwon
Dodaj do mięsa te warzywa przyprawowe. Inaczej będzie mdłe i niesmaczne
Dodaj do mięsa te warzywa przyprawowe. Inaczej będzie mdłe i niesmaczne
Dodaj łyżkę do gotowania. Będą gotowe o wiele szybciej, a ich smak lepszy
Dodaj łyżkę do gotowania. Będą gotowe o wiele szybciej, a ich smak lepszy
Naturalny antybiotyk z babcinego parapetu. Przygotuj napar lub ziołowe masło
Naturalny antybiotyk z babcinego parapetu. Przygotuj napar lub ziołowe masło
Ten chleb bije rekordy popularności w Turcji. Przepis ma ponad 5000 lat
Ten chleb bije rekordy popularności w Turcji. Przepis ma ponad 5000 lat
Oto faktyczne skutki picia wody na pusty żołądek. Lekarka porządnie to wyjaśniła
Oto faktyczne skutki picia wody na pusty żołądek. Lekarka porządnie to wyjaśniła
Na herbacie pojawił się tęczowy kożuch? Niewielu wie, co oznacza i czy można ją pić
Na herbacie pojawił się tęczowy kożuch? Niewielu wie, co oznacza i czy można ją pić
Niby zdrowe, a szkodzą starszym. Tych warzyw lepiej nie podawać babci na obiad
Niby zdrowe, a szkodzą starszym. Tych warzyw lepiej nie podawać babci na obiad
Szefowa kuchni do jajecznicy dodaje cytrynę. Jednak konkretny szczegół ma znaczenie
Szefowa kuchni do jajecznicy dodaje cytrynę. Jednak konkretny szczegół ma znaczenie
Wielu je jajka na miękko. Mało kto wie, jak ich jedzenie wpływa na organizm
Wielu je jajka na miękko. Mało kto wie, jak ich jedzenie wpływa na organizm
Te osoby powinny unikać fasolkę jak ognia. Może im poważnie zaszkodzić
Te osoby powinny unikać fasolkę jak ognia. Może im poważnie zaszkodzić
Jemy go rzadko. Wspiera serce i ma mniej szczawianów niż szpinak warzywny
Jemy go rzadko. Wspiera serce i ma mniej szczawianów niż szpinak warzywny