Trwa ładowanie...

Werbena cytrynowa – dlaczego warto po nią sięgnąć

Ma orzeźwiający, cytrusowy smak i aromat, dlatego świetnie sprawdza się jako dodatek do napojów, deserów, sałatek czy przetworów owocowych. Werbena cytrynowa kryje w sobie także bogactwo substancji bioaktywnych, nic dziwnego, że od wieków jest uznawana za remedium na liczne problemy zdrowotne.

Werbena cytrynowa – dlaczego warto po nią sięgnąćŹródło: 123RF
d1u2dr4
d1u2dr4

Bywa nazywana lippią trójlistną, cukrownicą trójlistną czy miłowonką trójlistną, ale najpowszechniej znana jest jako werbena cytrynynowa. Krzak, który w warunkach naturalnych potrafi osiągać nawet 6-8 metrów wysokości, pochodzi z Ameryki Południowej i rośnie przede wszystkim w Argentynie, Peru i Chile, gdzie od wieków ceni się lecznicze oraz kulinarne walory jego lancetowatych, ząbkowanych liści.

Do Europy werbena cytrynowa dotarła w XVII wieku, na statkach hiszpańskich podróżników. Początkowo traktowano ją jako krzew ozdobny, chętnie sadzony w ogrodach i parkach. Szczególnym zainteresowaniem cieszyła się we Francji, gdzie z czasem zaczęto też wykorzystywać inne walory rośliny. Pozyskiwany z niej olejek stał się ważnym składnikiem perfum, mydeł oraz rozmaitych produktów kosmetycznych. Suszone liście werbeny do dziś są również stosowane jako element mieszanek zapachowych zwanych potpourri.

Roślina o świeżym, cytrynowym zapachu świetnie sprawdza się także w kuchni, zarówno podczas przygotowywania napojów cz deserów, jak i potraw wytrawnych.

Lubczyk – naturalny afrodyzjak

Werbena cytrynowa – właściwości odżywcze

Mieszkańcy Ameryki Południowej już przed wiekami wykorzystywali lecznicze właściwości werbeny cytrynowej, zalecanej m.in. jako remedium na bezsenność, środek łagodzący objawy przeziębienia czy uśmierzający ból głowy i brzucha.

d1u2dr4

Współczesne badania naukowe potwierdziły, że liście tej rośliny stanowią skarbnicę cennych substancji bioaktywnych, w tym polifenoli, flawonoidów i fenylopropanoidów. Cytrusowy aromat werbeny to zasługa silnego stężenia olejku eterycznego zawierającego cytral, nerol, dipenten, limonen, geraniol czy linalol.

Dzięki temu jej liście, zarówno świeże, jak i suszone, wykazują imponujące właściwości prozdrowotne. Wzmacniają odporność organizmu i redukują zmęczenie, wykazują też działanie relaksujące oraz uspokajające – poprawiają samopoczucie, łagodzą stres i nastroje depresyjne, a także pomagają uporać się z bezsennością.

Badania wykazały, że werbena cytrynowa łagodzi bóle migrenowe oraz nerwobóle. Działa rozkurczowo i przeciwzapalnie, wspomaga pracę nerek i układu pokarmowego, reguluje trawienie, jest skuteczna przy wzdęciach, skurczach żołądkowych i jelitowych. Składniki olejku eterycznego, zwłaszcza cyneol oraz geraniol, ograniczają namnażanie groźnych dla zdrowia drożdżaków z gatunku Candida albicans czy bakterii Escherichia coli.

Werbena cytrynowa nie jest zalecana tylko kobietom w ciąży, ponieważ może wywoływać niepożądane skurcze macicy, a w skrajnych wypadkach przyczyniać się nawet do poronienia.

Werbena cyrynowa 123RF
Źródło: 123RF

Werbena cytrynowa w kuchni

W kuchni można wykorzystać zarówno świeże, jak i suszone liście werbeny cytrynowej. W obu przypadkach możemy liczyć na orzeźwiający, cytrusowy smak i aromat, którego roślina nie traci nawet podczas długotrwałego gotowania.

d1u2dr4

W Polsce najłatwiej dostępne są suszone liście werbeny. Co z nimi można zrobić? Najprościej łyżeczkę suszu zalać wrzątkiem (szklanka), zaparzyć przez 10 minut, a następnie wypić uzyskany napój. Werbeną warto też aromatyzować czarną herbatę. Świetnie sprawdza się jako dodatek do rozmaitych koktajli. Gdy wrzucimy kilka listków do butelki wody mineralnej, po kwadransie otrzymamy delikatną lemoniadę.

Werbena uatrakcyjni smak sałatek owocowych, znakomicie komponuje się z truskawkami, jeżynami, brzoskwiniami czy melonem. Lubi towarzystwo mięty, wanilii i skórki pomarańczowej. Możemy dodawać ją do rozmaitych wypieków, doda aromatu sorbetom, lodom i innym deserom (warto aromatyzować nią śmietankę, którą wykorzystamy do przygotowania panna cotty). Wzbogaci owocowe przetwory, np. z agrestu.

Suszona werbena sprawdzi się też w daniach wytrawnych, szczególnie z mięsem drobiowym – grillowaną pierś z kurczaka zaserwujmy z salsą przygotowaną z mango, papryczki chili, soku z cytryny oraz posiekanych listków werbeny. Warto nimi wzbogacać także potrawy z owocami morza oraz rybami, np. łososiem.

d1u2dr4

Pokruszonymi, suszonymi liśćmi werbeny można też posypać ugotowane ziemniaki, kaszę czy ryż. Dodadzą smaku domowemu majonezowi albo pesto.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d1u2dr4
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1u2dr4
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj