Uwielbiasz używać ziół w kuchni? Nigdy nie przechowuj ich w ten sposób

Zioła dodają naszym potrawom wyjątkowego smaku i aromatu. Najlepiej używać tych świeżych, jednak nie zawsze jest to możliwe. Co w takim razie zrobić, żeby zioła przechowywane w kuchni nie straciły na jakości? Na pewno nie robić tej jednej rzeczy!

Przechowywanie ziół nie jest łatwe
Źródło zdjęć: © 123RF
Paulina Brzozowska

Wszyscy dobrze to znamy - kupujemy pęczek natki pietruszki, koperku albo kolendry i chowamy w torebce w lodówce. Po kilku dniach zioła są do wyrzucenia, bo stają się zwiędłe i bez smaku. Wszystkiemu winien jest jeden szczegół.

Szefowie kuchni najlepszych restauracji zdradzają, że najgorszą rzeczą, jaką możemy zrobić dla ziół, to chowanie ich do foliowej torebki. Przez to rośliny nie mogą oddychać, a obieg wody zostaje zamknięty i gałązki zaczynają więdnąć i gnić.

Co w takim razie zrobić, żeby cieszyć się świeżymi wiązkami ziół dłużej? Wystarczy przechowywać je w papierowych torebkach. One umożliwią roślinnom dostęp do powietrza. Dzięki temu nie stracą ani pięknego zapachu ani wyjątkowego smaku.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Zobacz też: Zioła ułatwiające zasypianie

Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce