Trwa ładowanie...

Uwielbiasz używać ziół w kuchni? Nigdy nie przechowuj ich w ten sposób

Zioła dodają naszym potrawom wyjątkowego smaku i aromatu. Najlepiej używać tych świeżych, jednak nie zawsze jest to możliwe. Co w takim razie zrobić, żeby zioła przechowywane w kuchni nie straciły na jakości? Na pewno nie robić tej jednej rzeczy!

Uwielbiasz używać ziół w kuchni? Nigdy nie przechowuj ich w ten sposóbŹródło: 123RF
d3th1tz
d3th1tz

Wszyscy dobrze to znamy - kupujemy pęczek natki pietruszki, koperku albo kolendry i chowamy w torebce w lodówce. Po kilku dniach zioła są do wyrzucenia, bo stają się zwiędłe i bez smaku. Wszystkiemu winien jest jeden szczegół.

Szefowie kuchni najlepszych restauracji zdradzają, że najgorszą rzeczą, jaką możemy zrobić dla ziół, to chowanie ich do foliowej torebki. Przez to rośliny nie mogą oddychać, a obieg wody zostaje zamknięty i gałązki zaczynają więdnąć i gnić.

Co w takim razie zrobić, żeby cieszyć się świeżymi wiązkami ziół dłużej? Wystarczy przechowywać je w papierowych torebkach. One umożliwią roślinnom dostęp do powietrza. Dzięki temu nie stracą ani pięknego zapachu ani wyjątkowego smaku.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Zobacz też: Zioła ułatwiające zasypianie

d3th1tz
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3th1tz
Więcej tematów