Trwa ładowanie...
d1aomyl
15-03-2022 10:18

Węgierska zupa z ziemniakami

Przepis

W chłodniejsze dni mamy zwykle ochotę na dania jednogarnkowe, które rozgrzewają i sycą. Węgierska zupa z ziemniakami jest zatem idealna na obiad. Aromatyczna, i pożywna. Każdy się na nią skusi. Przepis dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.

d1aomyl
1.5
(2 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4-6

dziejesie.wp.pl
Źródło: dziejesie.wp.pl
Składniki
  • 70 g pora
  • 100 g korzenia selera
  • 100 g marchwi
  • 350 g ziemniaków
  • 100 g cebuli
  • 30 g oliwy z oliwek
  • 350 g szynki wieprzowej
  • 50 g koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1 łyżeczka papryki ostrej
  • 180 g papryki czerwonej
  • 180 g papryki zielonej
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 500 ml bulionu
Przepis
  • Pora myję, osuszam, kroję bardzo drobno. Selera, marchew obieram, ścieram na tarce o dużych oczkach. Ziemniaki obieram, myję i kroję w kostkę. Warzywa odstawiam na bok.
  • Cebulę obieram, drobno kroję i smażę w garnku na rozgrzanej oliwie. Do cebuli dodaję pokrojone w kostkę mięso. Smażę około 15 minut cały czas mieszając. Po tym czasie dodaję wcześniej przygotowane warzywa, koncentrat pomidorowy, kostki rosołowe, zalewam wodą i doprawiam solą, pieprzem, kminkiem, papryką ostrą i gotuję 15 minut.
  • Na koniec dodaję umyte, oczyszczone z nasion, pokrojone w paseczki papryki i wsypuję majeranek. Gotuję jeszcze 10 minut.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Węgierska zupa z ziemniakami
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

3

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1aomyl
d1aomyl
d1aomyl
d1aomyl
Więcej tematów
d1aomyl