Węgierska zupa z ziemniakami
W chłodniejsze dni mamy zwykle ochotę na dania jednogarnkowe, które rozgrzewają i sycą. Węgierska zupa z ziemniakami jest zatem idealna na obiad. Aromatyczna, i pożywna. Każdy się na nią skusi. Przepis dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4-6 |
- 70 g pora
- 100 g korzenia selera
- 100 g marchwi
- 350 g ziemniaków
- 100 g cebuli
- 30 g oliwy z oliwek
- 350 g szynki wieprzowej
- 50 g koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka kminku
- 1 łyżeczka papryki ostrej
- 180 g papryki czerwonej
- 180 g papryki zielonej
- 1 łyżeczka majeranku
- 500 ml bulionu
- Pora myję, osuszam, kroję bardzo drobno. Selera, marchew obieram, ścieram na tarce o dużych oczkach. Ziemniaki obieram, myję i kroję w kostkę. Warzywa odstawiam na bok.
- Cebulę obieram, drobno kroję i smażę w garnku na rozgrzanej oliwie. Do cebuli dodaję pokrojone w kostkę mięso. Smażę około 15 minut cały czas mieszając. Po tym czasie dodaję wcześniej przygotowane warzywa, koncentrat pomidorowy, kostki rosołowe, zalewam wodą i doprawiam solą, pieprzem, kminkiem, papryką ostrą i gotuję 15 minut.
- Na koniec dodaję umyte, oczyszczone z nasion, pokrojone w paseczki papryki i wsypuję majeranek. Gotuję jeszcze 10 minut.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze