Węgierka - królowa wśród śliwek. Teraz jest najsmaczniejsza

Śliwka węgierka to jedna z wielu odmian śliwki. Jest źródłem wielu wartości odżywczych, dzięki czemu spożywanie jej dobrze wpływa na organizm. Niezwykle zdrowe są również śliwki w postaci suszonej. Owoce śliwki węgierki są smacznym rozwiązaniem w kuchni, urozmaicą smak ciast i deserów.

Śliwka węgierkaZe śliwki węgierki można przyrządzić pyszny i zdrowy kompot i marmoladę
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Śliwka węgierka – charakterystyka

Śliwka węgierka to odmiana domowej śliwy, wywodzi się prawdopodobnie z Azji Mniejszej, skąd podczas wojen dostała się do Europy. Owoce śliwki węgierki są małe lub średniej wielkości, zwykle o masie 25-30 g o kształcie jajowatym. Skórka śliwki węgierki jest brązowo granatowa lub granatowa w okresie pełnej dojrzałości. Ponadto, pokryta jest białym nalotem, z drobnymi cętkami. Miąższ skórki węgierki jest koloru zielonożółtego, żółtego lub pomarańczowego, w zależności od typu śliwki. Poza tym, jest bardzo soczysty, jędrny i łatwo oddziela się od pestki.

100 g śliwki węgierki może dostarczyć organizmowi ok. 45 kalorii. Ponadto, owoc ten bogaty jest węglowodany, witaminy C, A i E oraz potas, wapń, magnez, żelazo fosfor i antyoksydanty.

Śliwka węgierka – właściwości lecznicze

Śliwka węgierka posiada znaczną ilość witamin z grupy B, co działa kojąco na układ nerwowy. Zawartość pektyn oraz kwasów organicznych poprawia apetyt oraz reguluje trawienie. Dzięki temu śliwka węgierka jest pomocna w walce z zaparciami. Warto podkreślić, że śliwki suszone posiadają pięć razy więcej błonnika niż śliwki w postaci surowej. Ponadto, wspomniane składniki śliwki węgierki obniżają poziom cholesterolu we krwi. Spożywanie śliwki węgierki w odpowiednich ilościach zapobiegnie chorobom nowotworowym i miażdżycy.

Sezon na śliwki. Najlepszy przepis na powidła

Śliwka węgierka może okazać się pomocna, za sprawą witaminy K i C, w zwalczaniu pękających naczynek skóry. Wspomniane witaminy wyregulują procesy krzepnięcia krwi i uszczelnią naczynia krwionośne. Z kolei krem powstały na bazie wyciągu z pestek śliwki nawilży i odżywi skórę.

Właściwości lecznicze można odnaleźć także w korze drzew śliwki – wyciąg z kory zapobiega schorzeniom prostaty.

Śliwka węgierka – zastosowanie w kuchni

Śliwka węgierka może poszczycić się szerokim zastosowaniem w przemyśle przetwórczym. Z jej owoców wykonuje się dżemy, konfitury i powidła. Można ją spożywać w postaci surowej bądź suszonej. Wykonuje się z niej także popularną śliwowicę (wysokoprocentowy napój alkoholowy). Ze śliwki węgierki można przyrządzić pyszny i zdrowy kompot i marmoladę. Może stanowić smaczny dodatek do deserów, sorbetów, lodów, ale także knedli i pierogów. Śliwką węgierką można również urozmaicić sos lub marynatę do mięsa.

Śliwkę węgierkę możemy dodawać do ciężkostrawnych potraw, np. bigosu, zapobiegnie to ewentualnej niestrawności po posiłku.

Śliwki węgierki można suszyć samemu w domu. Należy pamiętać, aby wybierać do tego dojrzałe owoce. Zanurzamy je we wrzątku, sprawi to, że skórka będzie delikatniejsza. Następnie owoce suszymy w piekarniku w temperaturze 60°C przez 24 godziny. Potem umieszczamy je w przewiewnym miejscu i kontynuujemy suszenie przez kolejną dobę.

Warto pamiętać o zachowaniu umiaru w spożywaniu śliwki węgierki, ponieważ zbyt mała lub zbyt duża ilość może wywołać wzdęcia lub rozwolnienia.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Z kilku tanich składników powstaje koktajl. Dzięki niemu z twarzy znikną zmarszczki
Z kilku tanich składników powstaje koktajl. Dzięki niemu z twarzy znikną zmarszczki
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,