Trwa ładowanie...

Węgierka - królowa wśród śliwek. Teraz jest najsmaczniejsza

Śliwka węgierka to jedna z wielu odmian śliwki. Jest źródłem wielu wartości odżywczych, dzięki czemu spożywanie jej dobrze wpływa na organizm. Niezwykle zdrowe są również śliwki w postaci suszonej. Owoce śliwki węgierki są smacznym rozwiązaniem w kuchni, urozmaicą smak ciast i deserów.

Share
Ze śliwki węgierki można przyrządzić pyszny i zdrowy kompot i marmoladę
Ze śliwki węgierki można przyrządzić pyszny i zdrowy kompot i marmoladę Źródło: Adobe Stock
d3ukpsb

Śliwka węgierka – charakterystyka

Śliwka węgierka to odmiana domowej śliwy, wywodzi się prawdopodobnie z Azji Mniejszej, skąd podczas wojen dostała się do Europy. Owoce śliwki węgierki są małe lub średniej wielkości, zwykle o masie 25-30 g o kształcie jajowatym. Skórka śliwki węgierki jest brązowo granatowa lub granatowa w okresie pełnej dojrzałości. Ponadto, pokryta jest białym nalotem, z drobnymi cętkami. Miąższ skórki węgierki jest koloru zielonożółtego, żółtego lub pomarańczowego, w zależności od typu śliwki. Poza tym, jest bardzo soczysty, jędrny i łatwo oddziela się od pestki.

100 g śliwki węgierki może dostarczyć organizmowi ok. 45 kalorii. Ponadto, owoc ten bogaty jest węglowodany, witaminy C, A i E oraz potas, wapń, magnez, żelazo fosfor i antyoksydanty.

Śliwka węgierka – właściwości lecznicze

Śliwka węgierka posiada znaczną ilość witamin z grupy B, co działa kojąco na układ nerwowy. Zawartość pektyn oraz kwasów organicznych poprawia apetyt oraz reguluje trawienie. Dzięki temu śliwka węgierka jest pomocna w walce z zaparciami. Warto podkreślić, że śliwki suszone posiadają pięć razy więcej błonnika niż śliwki w postaci surowej. Ponadto, wspomniane składniki śliwki węgierki obniżają poziom cholesterolu we krwi. Spożywanie śliwki węgierki w odpowiednich ilościach zapobiegnie chorobom nowotworowym i miażdżycy.

Sezon na śliwki. Najlepszy przepis na powidła

Śliwka węgierka może okazać się pomocna, za sprawą witaminy K i C, w zwalczaniu pękających naczynek skóry. Wspomniane witaminy wyregulują procesy krzepnięcia krwi i uszczelnią naczynia krwionośne. Z kolei krem powstały na bazie wyciągu z pestek śliwki nawilży i odżywi skórę.

d3ukpsb

Właściwości lecznicze można odnaleźć także w korze drzew śliwki – wyciąg z kory zapobiega schorzeniom prostaty.

Śliwka węgierka – zastosowanie w kuchni

Śliwka węgierka może poszczycić się szerokim zastosowaniem w przemyśle przetwórczym. Z jej owoców wykonuje się dżemy, konfitury i powidła. Można ją spożywać w postaci surowej bądź suszonej. Wykonuje się z niej także popularną śliwowicę (wysokoprocentowy napój alkoholowy). Ze śliwki węgierki można przyrządzić pyszny i zdrowy kompot i marmoladę. Może stanowić smaczny dodatek do deserów, sorbetów, lodów, ale także knedli i pierogów. Śliwką węgierką można również urozmaicić sos lub marynatę do mięsa.

Śliwkę węgierkę możemy dodawać do ciężkostrawnych potraw, np. bigosu, zapobiegnie to ewentualnej niestrawności po posiłku.

Śliwki węgierki można suszyć samemu w domu. Należy pamiętać, aby wybierać do tego dojrzałe owoce. Zanurzamy je we wrzątku, sprawi to, że skórka będzie delikatniejsza. Następnie owoce suszymy w piekarniku w temperaturze 60°C przez 24 godziny. Potem umieszczamy je w przewiewnym miejscu i kontynuujemy suszenie przez kolejną dobę.

d3ukpsb

Warto pamiętać o zachowaniu umiaru w spożywaniu śliwki węgierki, ponieważ zbyt mała lub zbyt duża ilość może wywołać wzdęcia lub rozwolnienia.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d3ukpsb

Podziel się opinią

Share
d3ukpsb
d3ukpsb
Więcej tematów