Węgierka - królowa wśród śliwek. Teraz jest najsmaczniejsza
Śliwka węgierka to jedna z wielu odmian śliwki. Jest źródłem wielu wartości odżywczych, dzięki czemu spożywanie jej dobrze wpływa na organizm. Niezwykle zdrowe są również śliwki w postaci suszonej. Owoce śliwki węgierki są smacznym rozwiązaniem w kuchni, urozmaicą smak ciast i deserów.
Śliwka węgierka – charakterystyka
Śliwka węgierka to odmiana domowej śliwy, wywodzi się prawdopodobnie z Azji Mniejszej, skąd podczas wojen dostała się do Europy. Owoce śliwki węgierki są małe lub średniej wielkości, zwykle o masie 25-30 g o kształcie jajowatym. Skórka śliwki węgierki jest brązowo granatowa lub granatowa w okresie pełnej dojrzałości. Ponadto, pokryta jest białym nalotem, z drobnymi cętkami. Miąższ skórki węgierki jest koloru zielonożółtego, żółtego lub pomarańczowego, w zależności od typu śliwki. Poza tym, jest bardzo soczysty, jędrny i łatwo oddziela się od pestki.
100 g śliwki węgierki może dostarczyć organizmowi ok. 45 kalorii. Ponadto, owoc ten bogaty jest węglowodany, witaminy C, A i E oraz potas, wapń, magnez, żelazo fosfor i antyoksydanty.
Śliwka węgierka – właściwości lecznicze
Śliwka węgierka posiada znaczną ilość witamin z grupy B, co działa kojąco na układ nerwowy. Zawartość pektyn oraz kwasów organicznych poprawia apetyt oraz reguluje trawienie. Dzięki temu śliwka węgierka jest pomocna w walce z zaparciami. Warto podkreślić, że śliwki suszone posiadają pięć razy więcej błonnika niż śliwki w postaci surowej. Ponadto, wspomniane składniki śliwki węgierki obniżają poziom cholesterolu we krwi. Spożywanie śliwki węgierki w odpowiednich ilościach zapobiegnie chorobom nowotworowym i miażdżycy.
Sezon na śliwki. Najlepszy przepis na powidła
Śliwka węgierka może okazać się pomocna, za sprawą witaminy K i C, w zwalczaniu pękających naczynek skóry. Wspomniane witaminy wyregulują procesy krzepnięcia krwi i uszczelnią naczynia krwionośne. Z kolei krem powstały na bazie wyciągu z pestek śliwki nawilży i odżywi skórę.
Właściwości lecznicze można odnaleźć także w korze drzew śliwki – wyciąg z kory zapobiega schorzeniom prostaty.
Śliwka węgierka – zastosowanie w kuchni
Śliwka węgierka może poszczycić się szerokim zastosowaniem w przemyśle przetwórczym. Z jej owoców wykonuje się dżemy, konfitury i powidła. Można ją spożywać w postaci surowej bądź suszonej. Wykonuje się z niej także popularną śliwowicę (wysokoprocentowy napój alkoholowy). Ze śliwki węgierki można przyrządzić pyszny i zdrowy kompot i marmoladę. Może stanowić smaczny dodatek do deserów, sorbetów, lodów, ale także knedli i pierogów. Śliwką węgierką można również urozmaicić sos lub marynatę do mięsa.
Śliwkę węgierkę możemy dodawać do ciężkostrawnych potraw, np. bigosu, zapobiegnie to ewentualnej niestrawności po posiłku.
Śliwki węgierki można suszyć samemu w domu. Należy pamiętać, aby wybierać do tego dojrzałe owoce. Zanurzamy je we wrzątku, sprawi to, że skórka będzie delikatniejsza. Następnie owoce suszymy w piekarniku w temperaturze 60°C przez 24 godziny. Potem umieszczamy je w przewiewnym miejscu i kontynuujemy suszenie przez kolejną dobę.
Warto pamiętać o zachowaniu umiaru w spożywaniu śliwki węgierki, ponieważ zbyt mała lub zbyt duża ilość może wywołać wzdęcia lub rozwolnienia.