Węgierka - królowa wśród śliwek. Teraz jest najsmaczniejsza

Śliwka węgierka to jedna z wielu odmian śliwki. Jest źródłem wielu wartości odżywczych, dzięki czemu spożywanie jej dobrze wpływa na organizm. Niezwykle zdrowe są również śliwki w postaci suszonej. Owoce śliwki węgierki są smacznym rozwiązaniem w kuchni, urozmaicą smak ciast i deserów.

Śliwka węgierkaZe śliwki węgierki można przyrządzić pyszny i zdrowy kompot i marmoladę
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Śliwka węgierka – charakterystyka

Śliwka węgierka to odmiana domowej śliwy, wywodzi się prawdopodobnie z Azji Mniejszej, skąd podczas wojen dostała się do Europy. Owoce śliwki węgierki są małe lub średniej wielkości, zwykle o masie 25-30 g o kształcie jajowatym. Skórka śliwki węgierki jest brązowo granatowa lub granatowa w okresie pełnej dojrzałości. Ponadto, pokryta jest białym nalotem, z drobnymi cętkami. Miąższ skórki węgierki jest koloru zielonożółtego, żółtego lub pomarańczowego, w zależności od typu śliwki. Poza tym, jest bardzo soczysty, jędrny i łatwo oddziela się od pestki.

100 g śliwki węgierki może dostarczyć organizmowi ok. 45 kalorii. Ponadto, owoc ten bogaty jest węglowodany, witaminy C, A i E oraz potas, wapń, magnez, żelazo fosfor i antyoksydanty.

Śliwka węgierka – właściwości lecznicze

Śliwka węgierka posiada znaczną ilość witamin z grupy B, co działa kojąco na układ nerwowy. Zawartość pektyn oraz kwasów organicznych poprawia apetyt oraz reguluje trawienie. Dzięki temu śliwka węgierka jest pomocna w walce z zaparciami. Warto podkreślić, że śliwki suszone posiadają pięć razy więcej błonnika niż śliwki w postaci surowej. Ponadto, wspomniane składniki śliwki węgierki obniżają poziom cholesterolu we krwi. Spożywanie śliwki węgierki w odpowiednich ilościach zapobiegnie chorobom nowotworowym i miażdżycy.

Sezon na śliwki. Najlepszy przepis na powidła

Śliwka węgierka może okazać się pomocna, za sprawą witaminy K i C, w zwalczaniu pękających naczynek skóry. Wspomniane witaminy wyregulują procesy krzepnięcia krwi i uszczelnią naczynia krwionośne. Z kolei krem powstały na bazie wyciągu z pestek śliwki nawilży i odżywi skórę.

Właściwości lecznicze można odnaleźć także w korze drzew śliwki – wyciąg z kory zapobiega schorzeniom prostaty.

Śliwka węgierka – zastosowanie w kuchni

Śliwka węgierka może poszczycić się szerokim zastosowaniem w przemyśle przetwórczym. Z jej owoców wykonuje się dżemy, konfitury i powidła. Można ją spożywać w postaci surowej bądź suszonej. Wykonuje się z niej także popularną śliwowicę (wysokoprocentowy napój alkoholowy). Ze śliwki węgierki można przyrządzić pyszny i zdrowy kompot i marmoladę. Może stanowić smaczny dodatek do deserów, sorbetów, lodów, ale także knedli i pierogów. Śliwką węgierką można również urozmaicić sos lub marynatę do mięsa.

Śliwkę węgierkę możemy dodawać do ciężkostrawnych potraw, np. bigosu, zapobiegnie to ewentualnej niestrawności po posiłku.

Śliwki węgierki można suszyć samemu w domu. Należy pamiętać, aby wybierać do tego dojrzałe owoce. Zanurzamy je we wrzątku, sprawi to, że skórka będzie delikatniejsza. Następnie owoce suszymy w piekarniku w temperaturze 60°C przez 24 godziny. Potem umieszczamy je w przewiewnym miejscu i kontynuujemy suszenie przez kolejną dobę.

Warto pamiętać o zachowaniu umiaru w spożywaniu śliwki węgierki, ponieważ zbyt mała lub zbyt duża ilość może wywołać wzdęcia lub rozwolnienia.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości