Trwa ładowanie...

Wege grill. Jak prosto i smacznie przyrządzić bakłażany

Grillowany bakłażan może być supersmaczną wege-alternatywą lub zdrowym dodatkiem do grillowanego mięsa. Przygotowanie jest banalnie proste i zajmie tylko 15 minut.

Wege grill. Jak prosto i smacznie przyrządzić bakłażanyŹródło: 123RF
d2k6aae
d2k6aae

Składniki:

  • 340 g małych bakłażanów pokrojonych w ćwiartki o grubości 1 cm
  • 125 ml (1/2 szklanki) wody
  • 45 ml (3 łyżki) białego octu balsamicznego
  • 2,5 ml (1/2 łyżeczki) soli
  • 1 ząbek czosnku, pokrojony na pół
  • 1 mała posiekana papryka
  • 1 liść laurowy
  • 1 szczypta zmiażdżonych nasion kopru włoskiego
  • 1 szczypta suszonego oregano

Bakłażany należy położyć na mocno rozgrzany grill i trzymać około minuty z każdej strony. Zdejmujemy, gdy będą miały złoty kolor i wkładamy do szklanego naczynia.

Do małego rondla trzeba wlać 1/2 szklanki wody i zagotować w niej paprykę z octem balsamicznym i przyprawami. Gorącą mieszankę przelewamy na bakłażany, niech macerują się w niej około godziny, w temperaturze pokojowej.

Po godzinie bakłażany trzeba odcedzić i zetrzeć na pastę lub podać w plasterkach. Obydwie formy są świetnym dodatkiem do grillowanego mięsa lub sera halloumi; bardzo dobrze smakują na chlebku naan, posypane świeżymi warzywami.

d2k6aae

Źródło: ricardocuisine.com

Zobacz też: : 5 rzeczy, które zawsze robiłeś źle na grillu

d2k6aae
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2k6aae
Więcej tematów