WAŻNE
TERAZ

Dron spadł koło ich wsi. Mówią, co słychać często w nocy

Wege grill. Jak prosto i smacznie przyrządzić bakłażany

Grillowany bakłażan może być supersmaczną wege-alternatywą lub zdrowym dodatkiem do grillowanego mięsa. Przygotowanie jest banalnie proste i zajmie tylko 15 minut.

Bakłażan w przepisach
Źródło zdjęć: © 123RF

Składniki:

  • 340 g małych bakłażanów pokrojonych w ćwiartki o grubości 1 cm
  • 125 ml (1/2 szklanki) wody
  • 45 ml (3 łyżki) białego octu balsamicznego
  • 2,5 ml (1/2 łyżeczki) soli
  • 1 ząbek czosnku, pokrojony na pół
  • 1 mała posiekana papryka
  • 1 liść laurowy
  • 1 szczypta zmiażdżonych nasion kopru włoskiego
  • 1 szczypta suszonego oregano

Bakłażany należy położyć na mocno rozgrzany grill i trzymać około minuty z każdej strony. Zdejmujemy, gdy będą miały złoty kolor i wkładamy do szklanego naczynia.

Do małego rondla trzeba wlać 1/2 szklanki wody i zagotować w niej paprykę z octem balsamicznym i przyprawami. Gorącą mieszankę przelewamy na bakłażany, niech macerują się w niej około godziny, w temperaturze pokojowej.

Po godzinie bakłażany trzeba odcedzić i zetrzeć na pastę lub podać w plasterkach. Obydwie formy są świetnym dodatkiem do grillowanego mięsa lub sera halloumi; bardzo dobrze smakują na chlebku naan, posypane świeżymi warzywami.

Źródło: ricardocuisine.com

Zobacz też: : 5 rzeczy, które zawsze robiłeś źle na grillu

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany