Wege grill. Jak prosto i smacznie przyrządzić bakłażany
Grillowany bakłażan może być supersmaczną wege-alternatywą lub zdrowym dodatkiem do grillowanego mięsa. Przygotowanie jest banalnie proste i zajmie tylko 15 minut.
Składniki:
- 340 g małych bakłażanów pokrojonych w ćwiartki o grubości 1 cm
- 125 ml (1/2 szklanki) wody
- 45 ml (3 łyżki) białego octu balsamicznego
- 2,5 ml (1/2 łyżeczki) soli
- 1 ząbek czosnku, pokrojony na pół
- 1 mała posiekana papryka
- 1 liść laurowy
- 1 szczypta zmiażdżonych nasion kopru włoskiego
- 1 szczypta suszonego oregano
Bakłażany należy położyć na mocno rozgrzany grill i trzymać około minuty z każdej strony. Zdejmujemy, gdy będą miały złoty kolor i wkładamy do szklanego naczynia.
Do małego rondla trzeba wlać 1/2 szklanki wody i zagotować w niej paprykę z octem balsamicznym i przyprawami. Gorącą mieszankę przelewamy na bakłażany, niech macerują się w niej około godziny, w temperaturze pokojowej.
Po godzinie bakłażany trzeba odcedzić i zetrzeć na pastę lub podać w plasterkach. Obydwie formy są świetnym dodatkiem do grillowanego mięsa lub sera halloumi; bardzo dobrze smakują na chlebku naan, posypane świeżymi warzywami.
Źródło: ricardocuisine.com
Zobacz też: : 5 rzeczy, które zawsze robiłeś źle na grillu