W lecie często nie mamy ochoty na mięso. Jeśli mimo tego planujemy grilla, blogerka Karolina Sobańska podpowiedziała, jak przyrządzić dania bezmięsne. Furorę zrobią burgery z fasoli. Przepis w filmiku, a tutaj informacja, jak przygotować marynatę do fety i szaszłyków oraz sos vinegret do pozostałych dań bez grama mięsa.
Marynata do fety :
1/2 szklanki octu z białego wina
łyżka soku z cytryny
1/2 szklanki mleka roślinnego
łyżeczka suszonej bazylii
1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
2 łyżeczki soli
Marynata do szaszłyków:
2 łyżki octu balsamicznego
6 łyżek oliwy
2 łyżki soku z cytryny
4 ząbki czosnku (wyciśnięte)
łyżeczka tymianku lub bazylii
sól i pieprz do smaku
Sos vinegret:
3 łyżki oliwy
łyżka octu balsamicznego
łyżeczka cukru
szczypta soli
ząbek czosnku (wyciśnięty)