Pasztet z wątróbek drobiowych

Bardzo prosty i bardzo smaczny pasztet z wątróbek drobiowych - sprawdzi się na co dzień i od święta. - Wątróbki mają trochę słodkawy smak, dlatego radzę dość pikantnie doprawić, choć to oczywiście rzecz gustu - czytamy na blogu Gotuj ze mną.

Pasztet z wątróbek drobiowychPasztet z wątróbek drobiowych
Alina Jasińska

Składniki

  • 1 kg wątróbek drobiowych
  • 300 g pieczarek
  • 4 jajka
  • 3 cebule
  • 1 marchewka,pietruszka
  • liść laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego
  • kilka ziaren pieprzu czarnego
  • 2-3 ząbki czosnku
  • papryka słodka i ostra
  • pieprz,sól
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • bułka kajzerka
  • kilka łyżek oleju

Przepis

Gotujemy bulion, około 1,5-2 l z dodatkiem przypraw i warzyw (ziele, liść, pieprz czarny, bez soli, marchew, pietruszka, 1 cebula). Gotować około 15 minut. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień wrzucić opłukane wątróbki. Pogotować około 15 minut. Wyjąć mięso, marchew, cebulę. Bułkę namoczyć w wywarze.

Przepis

2 cebule pokroić w piórka, czosnek posiekać, pieczarki w paseczki. Cebulę i czosnek zeszklić, następnie dodać pieczarki i chwilę poddusić. Wyjąć z patelni dodać do wątróbek i warzyw. Zmielić lub zmiksować na gładką masę. W wywarze namoczyć bułkę.

Przepis

Bułkę odcisnąć dodać do mięsa. Dołożyć przyprawy: pieprz, sól, obie papryki, gałkę muszkatołową, jajka i dokładnie wyrobić. Posmakować i w razie czego jeszcze doprawić. Długą foremkę posmarować tłuszczem, wysypać bułką tartą. Wyłożyć mięso,wyrównać i piec w 180 stopni 1 godz. Wyjąć z piekarnika, wystudzić. Dopiero wystudzony przełożyć na półmisek. Wstawić do lodówki, najlepiej do następnego dnia.

Wybrane dla Ciebie

To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu