Trwa ładowanie...
d3s5516
05-12-2019 11:11

Pasztet z wątróbek drobiowych

Przepis

Bardzo prosty i bardzo smaczny pasztet z wątróbek drobiowych - sprawdzi się na co dzień i od święta. - Wątróbki mają trochę słodkawy smak, dlatego radzę dość pikantnie doprawić, choć to oczywiście rzecz gustu - czytamy na blogu Gotuj ze mną.

d3s5516
3.0
(1 głos)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4-6

Okazja:
Gotuj ze mną
Źródło: Gotuj ze mną
Składniki
  • 1 kg wątróbek drobiowych
  • 300 g pieczarek
  • 4 jajka
  • 3 cebule
  • 1 marchewka,pietruszka
  • liść laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego
  • kilka ziaren pieprzu czarnego
  • 2-3 ząbki czosnku
  • papryka słodka i ostra
  • pieprz,sól
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • bułka kajzerka
  • kilka łyżek oleju
Przepis

Gotujemy bulion, około 1,5-2 l z dodatkiem przypraw i warzyw (ziele, liść, pieprz czarny, bez soli, marchew, pietruszka, 1 cebula). Gotować około 15 minut. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień wrzucić opłukane wątróbki. Pogotować około 15 minut. Wyjąć mięso, marchew, cebulę. Bułkę namoczyć w wywarze.

2 cebule pokroić w piórka, czosnek posiekać, pieczarki w paseczki. Cebulę i czosnek zeszklić, następnie dodać pieczarki i chwilę poddusić. Wyjąć z patelni dodać do wątróbek i warzyw. Zmielić lub zmiksować na gładką masę. W wywarze namoczyć bułkę.

Bułkę odcisnąć dodać do mięsa. Dołożyć przyprawy: pieprz, sól, obie papryki, gałkę muszkatołową, jajka i dokładnie wyrobić. Posmakować i w razie czego jeszcze doprawić. Długą foremkę posmarować tłuszczem, wysypać bułką tartą. Wyłożyć mięso,wyrównać i piec w 180 stopni 1 godz. Wyjąć z piekarnika, wystudzić. Dopiero wystudzony przełożyć na półmisek. Wstawić do lodówki, najlepiej do następnego dnia.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Pasztet z wątróbek drobiowych
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

3

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3s5516
d3s5516
d3s5516
d3s5516
Więcej tematów
d3s5516