Pasztet z wątróbek drobiowych

Bardzo prosty i bardzo smaczny pasztet z wątróbek drobiowych - sprawdzi się na co dzień i od święta. - Wątróbki mają trochę słodkawy smak, dlatego radzę dość pikantnie doprawić, choć to oczywiście rzecz gustu - czytamy na blogu Gotuj ze mną.

Pasztet z wątróbek drobiowychPasztet z wątróbek drobiowych
Alina Jasińska

Składniki

  • 1 kg wątróbek drobiowych
  • 300 g pieczarek
  • 4 jajka
  • 3 cebule
  • 1 marchewka,pietruszka
  • liść laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego
  • kilka ziaren pieprzu czarnego
  • 2-3 ząbki czosnku
  • papryka słodka i ostra
  • pieprz,sól
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • bułka kajzerka
  • kilka łyżek oleju

Przepis

Gotujemy bulion, około 1,5-2 l z dodatkiem przypraw i warzyw (ziele, liść, pieprz czarny, bez soli, marchew, pietruszka, 1 cebula). Gotować około 15 minut. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień wrzucić opłukane wątróbki. Pogotować około 15 minut. Wyjąć mięso, marchew, cebulę. Bułkę namoczyć w wywarze.

Przepis

2 cebule pokroić w piórka, czosnek posiekać, pieczarki w paseczki. Cebulę i czosnek zeszklić, następnie dodać pieczarki i chwilę poddusić. Wyjąć z patelni dodać do wątróbek i warzyw. Zmielić lub zmiksować na gładką masę. W wywarze namoczyć bułkę.

Przepis

Bułkę odcisnąć dodać do mięsa. Dołożyć przyprawy: pieprz, sól, obie papryki, gałkę muszkatołową, jajka i dokładnie wyrobić. Posmakować i w razie czego jeszcze doprawić. Długą foremkę posmarować tłuszczem, wysypać bułką tartą. Wyłożyć mięso,wyrównać i piec w 180 stopni 1 godz. Wyjąć z piekarnika, wystudzić. Dopiero wystudzony przełożyć na półmisek. Wstawić do lodówki, najlepiej do następnego dnia.

Wybrane dla Ciebie
Dosyp do sałatki. Będziesz mieć serce jak dzwon i mózg jak brzytwę
Dosyp do sałatki. Będziesz mieć serce jak dzwon i mózg jak brzytwę
Znany dietetyk wskazał danie z PRL-u. Zapomniane, a wspiera regenerację chrząstki stawowej
Znany dietetyk wskazał danie z PRL-u. Zapomniane, a wspiera regenerację chrząstki stawowej
Tylko doświadczeni grzybiarze się po niego schylają. Wygląda podejrzanie, smakuje jak kania
Tylko doświadczeni grzybiarze się po niego schylają. Wygląda podejrzanie, smakuje jak kania
Jedz ogórka kiszonego codziennie przez dwa tygodnie. Efekt miło cię zaskoczy
Jedz ogórka kiszonego codziennie przez dwa tygodnie. Efekt miło cię zaskoczy
Seniorzy powinni jeść garść dziennie. Wzmacnia kości i stawy, pomaga obniżyć cholesterol
Seniorzy powinni jeść garść dziennie. Wzmacnia kości i stawy, pomaga obniżyć cholesterol
Znajoma pokazała mi prosty trik na krojenie kalafiora. Nie muszę używać noża
Znajoma pokazała mi prosty trik na krojenie kalafiora. Nie muszę używać noża
Ta kawa jest lepsza od pumpkin spice latte. Pomoże ci pozbyć się oponki
Ta kawa jest lepsza od pumpkin spice latte. Pomoże ci pozbyć się oponki
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuję je częściej niż fusy po kawie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuję je częściej niż fusy po kawie