Wata cukrowa. Przysmak każdego dziecka

Wata cukrowa z pewnością niejednemu kojarzy się z dzieciństwem. Znana jest przede wszystkim z dożynek, festynów i innych imprez masowych. Powstaje w 100 proc. z cukru, dlatego nigdy nie będzie zdrowym produktem, ale z pewnością jest lepszym rozwiązaniem niż niejedna słodka przekąska.

Wata cukrowaJeśli chcesz poczuć smak dzieciństwa, możesz samemu przygotować watę cukrową
Źródło zdjęć: © 123RF
oprac.  KGD

Wata cukrowa – powstawanie

Wata cukrowa to słodka przekąska w formie przypominającej watę lub obłoczek. Składa się z lepkich, cukrowych nitek nawiniętych na drewniany patyk. Produkcję waty cukrowej zapoczątkowano we Włoszech prawdopodobnie już w XV wieku. Dawniej watę cukrową przygotowywano na patelni, gdzie topiono cukier i za pomocą widelca rozciągano paski, aż do momentu zastygnięcia. Tak powstałe paski trafiały do deserów jako dodatek.

Pierwszą maszynę do produkcji waty wynaleźli Amerykanie William Morrison oraz John Wharton pod koniec XIX wieku. Dzisiaj cena takiej maszyny waha się w granicach od kilkuset do ok. 2000 zł. Maszyna składa się z szybko obracającej się głowicy, która jest podgrzewana. Następnie, należy wsypać do niej cukier, który równie szybko się karmelizuje. Powietrze rozbija karmel na długie nitki, które zastygają. Siła odśrodkowa sprawia, że nitki karmelu unoszą się do góry i z łatwością można je łapać na patyk.

Wata cukrowa wyrabiana jest z wyłącznie z cukru. Nie jest to zdrowy produkt, jednakże spożywany w niewielkich ilościach nie jest aż tak szkodliwy. Do wyrobienia waty cukrowej potrzebne jest wyłącznie 4 łyżeczki cukru. Dostarczy to organizmowi ok. 80 kcal, więc nie jest to produkt aż tak kaloryczny, jak mogłoby się wydawać. Niestety nie można jej zarzucić bogactwa w witaminy i sole mineralne. Poza kaloriami nie posiada żadnych wartości odżywczych. Dlatego zalecane jest sporadyczne spożywanie tego smakołyku. Ciekawostką może być biały kolor waty cukrowej. Skoro to rozpuszczony karmel, dlaczego zatem nie jest brązowa? Warto wiedzieć, że karmel przybierający postać długich nitek ma kolor biały.

Smacznego: przepis na placuszki dyniowe

Z czasem urozmaicono smak i wygląd waty cukrowej, dodając do niej sztuczne barwniki. Od ok. 1972 roku pojawiły się w sprzedaży zamykane pojemniki z watą cukrową. Stany Zjednoczone poszły nawet o krok dalej i wynalazły automaty z watą cukrową.

Wata cukrowa – zrób to sam!

Jeśli chcesz poczuć smak dzieciństwa, możesz samemu przygotować watę cukrową – bez specjalistycznej maszyny. Do samodzielnego przygotowania smakołyku w domu potrzeba silniczka elektrycznego (można wykręcić z jakiegoś nieużywanego sprzętu), baterii, zapalarki do gazu (lub zapalniczki), 2 nakrętki (np. po soku), szpikulec do robienia dziurek, łącznik, kawałek drucika i przede wszystkim cukier.

Zaczynamy od wycięcia dziur w nakrętkach – w jednej wycinamy dziurę wielkości monety, a w drugiej kilkanaście drobnych dziurek na całej długości ścianki bocznej i jedną małą na środku. Zakrętki łączymy za pomocą drucika. Następnie mocujemy je za pomocą łącznika na silniczku.

Przez dziurkę należy wsypać do nakrętki cukier. Silniczek podłączamy do baterii i podgrzewamy nakrętkę z cukrem. Cukier zamieni się w karmel i przez małe dziurki będzie wypychany na zewnątrz. Pozostaje tylko szybko i sprawnie nawinąć stygnące nitki karmelu na patyk.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Jesz kapustę z grzybami? Oto jak wpływa na twój organizm
Jesz kapustę z grzybami? Oto jak wpływa na twój organizm
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Nie omijaj w sklepie. Większość traktuje jak zapychacz, ale jelita ją uwielbiają
Nie omijaj w sklepie. Większość traktuje jak zapychacz, ale jelita ją uwielbiają
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥