Warzywa i owoce w zimowej diecie

Owoce i warzywa to podstawa dobrze zbilansowanej diety. Powinniśmy sięgać po nie przez cały rok. Dziś niemal wszystkie dostaniemy zarówno latem jak i zimą. Mimo to podczas zakupów w warzywniaku nadal powinniśmy pamiętać o sezonowości.

Obraz

/ 16Zakupy w warzywniaku

Obraz
© 123RF

- O każdej porze roku, również zimą, warzywa i owoce są bogatym źródłem witamin, składników mineralnych oraz błonnika pokarmowego. Teraz warto jednak zwrócić większą uwagę na warzywa i owoce sezonowe, które są łatwo dostępne, a w mniejszym stopniu uwzględniać w jadłospisie te importowane i uprawiane w sztucznych warunkach. Zimą szala przechyla się też w stronę kiszonek i mrożonek - mówi Ilona Cichecka z kliniki Invicta, specjalistka ds. żywienia człowieka.

AD/mmch/kuchnia.wp.pl

/ 16Mrożonki

Obraz
© 123RF

Dobrą alternatywą dla produktów, które sprowadzane są z najodleglejszych zakątków świata i dojrzewają dopiero w podróży, są mrożonki. - Dojrzałe warzywa czy owoce zbierane latem w tej formie zachowują swoje cenne składniki. W przypadku mrożonek szalenie istotne są warunki przechowywania. Aby produkty nie traciły swojej wartości odżywczej, nie powinno się ich rozmrażać, tylko wrzucić do garnka i od razu ugotować - podpowiada dietetyk.

Ilona Cichocka radzi też ograniczyć warzywa i owoce, które zgodnie z filozofią medycyny chińskiej mają właściwości wychładzające.

/ 16Pomidory

Obraz
© 123RF

Co prawda mamy do nich dostęp przez okrągły rok, ale zimą ani ich smak, ani aromat nie są zadowalające. O tej porze roku do Polski trafiają pomidory z Maroka, Wysp Kanaryjskich czy Holandii. Niestety większość z nich dojrzewa w sztucznych warunkach, co znacząco wpływa na ich smak i wartość odżywczą. Takie pomidory posiadają co prawda składniki mineralne i likopen (ten związek nie ulega rozkładowi podczas przetwarzania pomidorów, dlatego zawierają go przeciery pomidorowe i pomidory w puszkach), ale nie mają już tych wszystkich witamin, a szczególnie witaminy C i folianów, które są w letnich, krajowych warzywach.

/ 16Świeże ogórki

Obraz
© 123RF

Zimą są sprowadzane do nas z Holandii. Znaczną cześć tego warzywa stanowi woda, dlatego w sezonie letnim jest on świetnym składnikiem ochładzających koktajli, sosów, chłodników. Zimą na takim efekcie jednak nam nie zależy.

/ 16Świeży szpinak

Obraz
© 123RF

W supermarketach dostaniemy młode liście szpinaku, często można je kupić w foliowych workach. Nie zawsze jednak to zdrowa opcja. Jak wykazały badania Environmental Working Group szpinak jest jednym z najbardziej skażonych pestycydami warzyw, mocno chłonie metale ciężkie np. kadm.

/ 16Cytrusy

Obraz
© 123RF

Zawierają wprawdzie witaminę C, ale wśród polskich produktów dużo więcej znajdziemy jej w natce pietruszki, czarnej porzeczce czy owocach dzikiej róży. Mają też działanie wychładzające. Nadmiar cytrusów w diecie może działać depresyjnie, ponieważ na ogrzanie organizm zużywa dużo energii.

/ 16Banany

Obraz
© 123RF

Również te owoce mają działanie wychładzające. Zawierają dużą potasu, który wpływa na termoregulację organizmu. Gdy potasu jest za dużo, otwierają się pory skóry, zwiększa się potliwość i organizm zaczyna oddawać ciepło. Pamiętajmy też, że banany zyskują żółty kolor dzięki etylenowi - związkowi, który wpływa na ich dojrzewanie w drodze z Ameryki Południowej.

/ 16Truskawki

Obraz
© 123RF

Owoce dostępne w plastikowych opakowaniach są na ogół uprawiane z wykorzystaniem wielu substancji chemicznych (pestycydów i środków grzybobójczych) lub w sztucznie modyfikowanych warunkach (np. bez gleby - uprawa hydroponiczna). Ich walory smakowe również pozostawiają wiele do życzenia.

/ 16Najlepsze zimą

Obraz
© 123rf

Po jakie więc owoce i warzywa powinniśmy zimą sięgać w pierwszej kolejności? Oto produkty, które na chłodny sezon poleca nasza ekspertka.

Jabłka
Warto je włączać do diety, gdyż zawierają dużą ilość przeciwutleniaczy, są źródłem witamin A i C, polifenoli (w tym flawonoidów) i minerałów - głownie cynku i selenu.

10 / 16Gruszki

Obraz
© 123RF

Zawierają wiele składników ważnych dla naszego zdrowia. Jedzone regularnie, stymulują mózg do wydajniejszej pracy, pobudzają też przemianę materii, a dzięki zawartości boru, zapobiegają ubytkom wapnia z kości.

11 / 16Brokuły

Obraz
© Fotolia

Zawarte w nich aktywne składniki: beta-karoten, selen, izotiocyjany, sulforafan, indol-karbinol i chlorofil hamują zmiany nowotworowe. Brokuły są też dobrym źródłem witamin z grupy B, kwasu pantotenowego i kwasu foliowego oraz cennych minerałów m. in.: chromu, potasu, wapnia, żelaza, fosforu, manganu, magnezu czy siarki.

12 / 16Buraki

Obraz
© 123RF

Zawierają dużo kwasu foliowego, żelaza, potasu, wapnia i magnezu. Sok z buraków zapobiega anemii, ma silne działanie antynowotworowe i neutralizuje rozwój wolnych rodników. Aby optymalnie wykorzystać dobroczynne działanie warzyw, nie należy ich gotować, lecz upiec i dopiero później obrać je ze skórki.

13 / 16Dynia

Obraz
© 123RF

Sezon na dynię trwa od września do marca. Jest to warzywo bogate w beta-karoten, potas, fosfor i witamin z grupy B, zwłaszcza witaminę B2. Wzmacnia układ odpornościowy. A po ugotowaniu nie traci cennych właściwości.

14 / 16Natka pietruszki

Obraz
© 123RF

Już jedna łyżeczka posiekanej natki zawiera więcej witaminy C niż cała cytryna. Zimą, a także podczas przesilenia wiosennego, należy ją dodawać do każdej potrawy, do której tylko będzie pasowała, np. do sosów, zup, mięsa, a także jako dodatek do kanapek. Natka zawiera wapń, magnez i potas i działa wzmacniająco na organizm.

15 / 16Kapusta

Obraz
© 123RF

Ma dużo witamin i składników mineralnych, które wspomagają kondycję skóry, włosów i paznokci, posiada też właściwości przeciwzapalne i przeciwnowotworowe. Zawiera komplet witamin z grupy B, witaminę A, E, K oraz rutynę. Im późniejsza odmiana kapusty, tym dłuższy powinien być proces jej przygotowania. Kapusta czerwona kolor zawdzięcza antocyjanom - silnym przeciwutleniaczom, dodatkowo jest wyjątkowo bogata w tiaminę - witaminę B1.

16 / 16Kiszonki

Obraz
© 123RF

Kiszone warzywa, a także owoce to prawdziwe bogactwo minerałów i witamin. Kiszenie jako metodę utrwalania żywności stosuje się głównie w przypadku kapusty, ogórków, buraków, marchwi, cebuli, cukinii, pomidorów i papryki, a z owoców - jabłek, gruszek i śliwek. Kiszone warzywa i owoce zachowują swoje cenne, naturalne składniki. Zawierają witaminy A, C, E, K, PP oraz witaminy z grupy B, błonnik pokarmowy i kwas mlekowy, dlatego też są pomocne w likwidacji zaparć, wspomagają też odbudowywanie prawidłowej flory jelitowej np. po antybiotykoterapii.

AD/mmch/kuchnia.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane