Warto włączyć do diety
O tym, jak ważny jest dla naszego zdrowia wapń, nie trzeba nikogo przekonywać. Co jednak zrobić, gdy z jakiegoś powodu musimy wyeliminować lub mocno ograniczyć produkty nabiałowe znane z dużej zawartości tego pierwiastka? Nie ma powodów do obaw. Istnieje wiele produktów z innych grup spożywczych, dzięki którym nasze kości będą mocne i zdrowe.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Nasiona chia
Szałwia hiszpańska, z której pozyskuje się nasiona chia, coraz częściej gości na naszych stołach. Nasion używa się do przygotowywania musli, ale również dodaje do pieczywa lub ciast. Właściwości zdrowotne chia są znane do dawna. Zawierają one mnóstwo błonnika, mikroelementów i, oczywiście, wapnia. Cztery łyżki nasion mają go w sobie tyle, ile szklanka mleka.
Migdały
Migdały są bardzo kaloryczne, ale jak wszystkie orzechy, znakomicie wspomagają pracę mózgu i układu nerwowego. Niewiele osób jednak wie, że są także pełne wapnia. Garść migdałów wystarczy, by zapewnić tyle wapnia, ile jest nam potrzebne w ciągu dnia. Możemy jeść je na surowo albo dodać do pesto zamiast orzeszków pinii.
Ziarna sezamu
Jednym z najbogatszych roślinnych źródeł białka jest sezam, zwłaszcza ten niełuskany. Kupując ziarna, warto o tym pamiętać. Sporo wapnia jest jednak także w przetworzonym sezamie oraz w przyrządzanej z niego paście – tahini. Sezam możemy dodawać do pieczywa, do sałatek, a mielony jest świetnym dodatkiem do wszelkiego rodzaju past.
Szpinak gotowany
W szpinaku jest mnóstwo szczawianów, które eliminują z organizmu wapń. Tak jest jednak tylko w przypadku szpinaku świeżego. Gotowany traci szczawiany, ale zawarty w nim wapń pozostaje, bo jest odporny na wysoką temperaturę. W dodatku, po ugotowaniu szpinaku, ten cenny minerał staje się lepiej przyswajalny. Wykorzystujmy więc zielone liście w codziennej diecie.
Jarmuż
Nie wszyscy lubią smak zielonych liści, jednak świadomość, że jarmuż należy do tzw. super żywności, może będzie wystarczającym argumentem, by znaleźć sposób, by pokochać to warzywo. Niskokaloryczne liście to bogactwo witamin C, A i K i wielu cennych minerałów, m.in. wapnia. Dwie szklanki jarmużu dostarczą nam tyle samo tego pierwiastka co szklanka mleka.
Brokuły
Brokuł to kolejne warzywo, które pomoże nam dostarczyć organizmowi niezbędną porcję wapnia. Choć zawiera go mniej niż np. jarmuż, łatwiej nam zjadać go większe porcje. A że brokuł to kolejny super food, dwa razy bogatszy w witaminę C niż popularne cytrusy, nie musimy się ograniczać, sięgając po kolejne dokładki! Aby w pełni wykorzystać cenne właściwości brokułów, jedzmy warzywo na surowo lub lekko podgotowane.
Produkty sojowe
Nazwa "mleko" zobowiązuje. Nic więc dziwnego, że mleko sojowe, podobnie jak to pochodzenia zwierzęcego, jest bogate w wapń. Napój ten zawiera też mnóstwo lecytyny, żelaza, magnezu, potasu i witamin. Nie ma w nim cholesterolu, ale jest kaloryczne i zawiera ogromne ilości białka. Podobnie jest z tofu, czyli serkiem sojowym, który także jest prawdziwą skarbnicą wapnia. Jeśli unikamy nabiału, sięgajmy po produkty z soi. Nie przesadzajmy jednak z ilością, bo możemy się nabawić problemów z tarczycą.