W kuchni jak w bajce. Najzdrowsze i mocne garnki wcale nie są drogie?
Dobre garnki to nie wydatek, ale inwestycja. Teraz możliwości jest wiele i nawet zestaw, który można wykorzystać w prawdziwej restauracji, możesz mieć w domu i to bez przepłacania. Te "wymarzone" mogą odpowiadać stylowi kuchni, preferencjom kulinarnym, jak i poziomowi troski o długie i zdrowe życie.
W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.
Gotuj jak szef kuchni
Wybór zbyt słabych garnków obecnie rzadko kończy się ostatecznością, czyli powstaniem przecieków, ale te kiepskie mogą się przebarwiać, nierównomiernie nagrzewać, przypalać przyrządzane w nich potrawy i dość szybko tracić estetyczny wygląd nawet mimo starannego czyszczenia. Dobry garnek, to najlepszy przyjaciel kucharza…
Jak kupować garnki, żeby nie przepłacać? Od wyboru dostępnych na rynku produktów można szybko dostać zawrotu głowy, a niejeden producent będzie sugerować, że bez wydania równowartości dobrego komputera nic się nie kupi. Tymczasem opcji na zwykłą kieszeń jest wiele… Podstawa to aluminiowe oraz stalowe garnki, popularne i odpowiednie zarówno dla użytkowników kuchenek gazowych, jak i indukcyjnych. 200, 300 czy 500 zł za naprawdę duży zestaw pozwoli dopasować odpowiednią opcję do dużych i małych planów kulinarnych. Warte uwagi są też: tradycyjne żeliwo, garnki powlekane i szkło.
Jakie garnki są najzdrowsze?
Oczywiście najważniejsze dla zdrowia jest to, co, oraz jak jemy, ale i naczynia do przyrządzania potraw nie są tu bez znaczenia. Najzdrowsze garnki to takie, które mają trwałą powłokę, bo to ona odpowiada za zatrzymywanie wszelkich potencjalnie niebezpiecznych związków wewnątrz naczynia. Zdarza się, że do potraw przenikają ołów, kadm, aluminium, bisfenol, chrom, miedź, a także nikiel, ale dotyczy to niskiej jakości garnków aluminiowych oraz stalowych o niewłaściwych proporcjach stopu. Najlepiej kupować utwardzane i atestowane produkty aluminiowe i te ze stali 18/10 (18 proc. chromu, 10 proc. niklu), ponieważ takie proporcje stopu gwarantują i odporność garnków na korozję.
W tej kwestii warto stawiać na solidne garnki stalowe i produkty… żeliwne Porównywalnie higieniczne będą garnki powlekane, ale nie wszystko jedno jakie. Nawet małe uszkodzenie powłoki taniego garnka zmienia jej właściwości i może być ryzykowne, podobnie jak wielokrotne nagrzanie naczynia o powłoce niskiej trwałości. Aby nie narażać zdrowia swojego i bliskich, trzeba wybierać naczynia pokrywane przez bardzo odporne materiały, takie jak tytan, marmur i granit. Naszą czujność powinny też wzbudzać produkty, które mogą reagować chemicznie ze środkami czystości – pokryte nietypowym nadrukiem albo z nieznaną fakturą.
Ciesz się gotowaniem bez wpadek
Ci, którzy uwielbiają gotować, docenią dobry garnek. Pomaga gotować, a nawet jeśli coś nie wyjdzie… cóż, łatwo go wyczyścić, a on nadal służy doskonale i nie zmienia właściwości czy wyglądu. Osoby, które decydują się na zakup płyty indukcyjnej, powinny mieć na uwadze to, że pociąga on za sobą również konieczność zakupu specjalnych garnków, bowiem nie wszystkie naczynia nadają się do gotowania na indukcji. Wynika to z faktu, że wiele garnków nie przewodzi fali magnetycznych.
Warto zainwestować w komplet naczyń przeznaczonych właśnie do tego rodzaju grzania. Zestaw wysokiej jakości garnków i patelni to wydatek nawet ponad 1 tys. zł, ale dzięki solidnemu produktowi będziemy mieli pewność ich długiej żywotności i niezawodności. Są okazje, które pozwalają nam zaoszczędzić. Dużo łatwiej jednak zyskamy dodatkowe oszczędności, jeśli wybieramy cały komplet, niż na kupowaniu osobnych, pojedynczych sztuk. Spójna stylistyka i podobne zasady użytkowania całego kompletu zamiast każdego naczynia z osobna to dodatkowy atut.
Wszystko na swoim miejscu – jak w dobrej restauracji
Garnki w komplecie łatwiej utrzymać w porządku i przechowywać schowane jeden w drugim. Zestawy na kuchnie indukcyjne z możliwością demontażu uchwytów (w szczególności w przypadku patelni, które najtrudniej przechować w porządku) zapewnią nam sporą oszczędność miejsca i klarowny układ naczyń w szafkach kuchennych i szufladach. W ten sposób nie tracisz czasu nierzadko kłopotliwe poszukiwania "tej ulubionej" patelni czy rondla, a także nie musisz wyjmować ze schowka kilku przedmiotów, aby dostać się do tego, którego szukasz.
Jeśli wybraliśmy zestaw bez opcji odczepianych uchwytów – zwróćmy szczególną uwagę na te, które są do siebie dobrze dopasowane. Dodatkowy patent na oszczędność miejsca to możliwość wyboru garnków, których pokrywki pasują też do siebie wymiennie albo odpowiadają innym naczyniom z naszej kuchni.Jak kupować garnki, żeby nie przepłacać? Od wyboru dostępnych na rynku produktów można szybko dostać zawrotu głowy, a niejeden producent będzie sugerować, że bez wydania równowartości dobrego komputera nic się nie kupi. Tymczasem opcji na zwykłą kieszeń jest wiele… Podstawa to aluminiowe oraz stalowe garnki, popularne i odpowiednie zarówno dla użytkowników kuchenek gazowych, jak i indukcyjnych. 200, 300 czy 500 zł za naprawdę duży zestaw pozwoli dopasować odpowiednią opcję do dużych i małych planów kulinarnych.
W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.