W kuchni jak w bajce. Najzdrowsze i mocne garnki wcale nie są drogie?

Dobre garnki to nie wydatek, ale inwestycja. Teraz możliwości jest wiele i nawet zestaw, który można wykorzystać w prawdziwej restauracji, możesz mieć w domu i to bez przepłacania. Te "wymarzone" mogą odpowiadać stylowi kuchni, preferencjom kulinarnym, jak i poziomowi troski o długie i zdrowe życie.

Wybierz garnki, które posłużą ci przez całe lataWybierz garnki, które posłużą ci przez całe lata
Źródło zdjęć: © Istock

Gotuj jak szef kuchni

Wybór zbyt słabych garnków obecnie rzadko kończy się ostatecznością, czyli powstaniem przecieków, ale te kiepskie mogą się przebarwiać, nierównomiernie nagrzewać, przypalać przyrządzane w nich potrawy i dość szybko tracić estetyczny wygląd nawet mimo starannego czyszczenia. Dobry garnek, to najlepszy przyjaciel kucharza…

Jak kupować garnki, żeby nie przepłacać? Od wyboru dostępnych na rynku produktów można szybko dostać zawrotu głowy, a niejeden producent będzie sugerować, że bez wydania równowartości dobrego komputera nic się nie kupi. Tymczasem opcji na zwykłą kieszeń jest wiele… Podstawa to aluminiowe oraz stalowe garnki, popularne i odpowiednie zarówno dla użytkowników kuchenek gazowych, jak i indukcyjnych. 200, 300 czy 500 zł za naprawdę duży zestaw pozwoli dopasować odpowiednią opcję do dużych i małych planów kulinarnych. Warte uwagi są też: tradycyjne żeliwo, garnki powlekane i szkło.

Jakie garnki są najzdrowsze?

Oczywiście najważniejsze dla zdrowia jest to, co, oraz jak jemy, ale i naczynia do przyrządzania potraw nie są tu bez znaczenia. Najzdrowsze garnki to takie, które mają trwałą powłokę, bo to ona odpowiada za zatrzymywanie wszelkich potencjalnie niebezpiecznych związków wewnątrz naczynia. Zdarza się, że do potraw przenikają ołów, kadm, aluminium, bisfenol, chrom, miedź, a także nikiel, ale dotyczy to niskiej jakości garnków aluminiowych oraz stalowych o niewłaściwych proporcjach stopu. Najlepiej kupować utwardzane i atestowane produkty aluminiowe i te ze stali 18/10 (18 proc. chromu, 10 proc. niklu), ponieważ takie proporcje stopu gwarantują i odporność garnków na korozję. 

W tej kwestii warto stawiać na solidne garnki stalowe i produkty… żeliwne Porównywalnie higieniczne będą garnki powlekane, ale nie wszystko jedno jakie. Nawet małe uszkodzenie powłoki taniego garnka zmienia jej właściwości i może być ryzykowne, podobnie jak wielokrotne nagrzanie naczynia o powłoce niskiej trwałości. Aby nie narażać zdrowia swojego i bliskich, trzeba wybierać naczynia pokrywane przez bardzo odporne materiały, takie jak tytan, marmur i granit. Naszą czujność powinny też wzbudzać produkty, które mogą reagować chemicznie ze środkami czystości – pokryte nietypowym nadrukiem albo z nieznaną fakturą. 

Ciesz się gotowaniem bez wpadek

Ci, którzy uwielbiają gotować, docenią dobry garnek. Pomaga gotować, a nawet jeśli coś nie wyjdzie… cóż, łatwo go wyczyścić, a on nadal służy doskonale i nie zmienia właściwości czy wyglądu. Osoby, które decydują się na zakup płyty indukcyjnej, powinny mieć na uwadze to, że pociąga on za sobą również konieczność zakupu specjalnych garnków, bowiem nie wszystkie naczynia nadają się do gotowania na indukcji. Wynika to z faktu, że wiele garnków nie przewodzi fali magnetycznych.

Warto zainwestować w komplet naczyń przeznaczonych właśnie do tego rodzaju grzania. Zestaw wysokiej jakości garnków i patelni to wydatek nawet ponad 1 tys. zł, ale dzięki solidnemu produktowi  będziemy mieli pewność ich długiej żywotności i niezawodności. Są okazje, które pozwalają nam zaoszczędzić. Dużo łatwiej jednak zyskamy dodatkowe oszczędności, jeśli wybieramy cały komplet, niż na kupowaniu osobnych, pojedynczych sztuk. Spójna stylistyka i podobne zasady użytkowania całego kompletu zamiast każdego naczynia z osobna to dodatkowy atut.

Wszystko na swoim miejscu – jak w dobrej restauracji

Garnki w komplecie łatwiej utrzymać w porządku i przechowywać schowane jeden w drugim. Zestawy na kuchnie indukcyjne z możliwością demontażu uchwytów (w szczególności w przypadku patelni, które najtrudniej przechować w porządku) zapewnią nam sporą oszczędność miejsca i klarowny układ naczyń w szafkach kuchennych i szufladach. W ten sposób nie tracisz czasu nierzadko kłopotliwe poszukiwania "tej ulubionej" patelni czy rondla, a także nie musisz wyjmować ze schowka kilku przedmiotów, aby dostać się do tego, którego szukasz.

Jeśli wybraliśmy zestaw bez opcji odczepianych uchwytów – zwróćmy szczególną uwagę na te, które są do siebie dobrze dopasowane. Dodatkowy patent na oszczędność miejsca to możliwość wyboru garnków, których pokrywki pasują też do siebie wymiennie albo odpowiadają innym naczyniom z naszej kuchni.Jak kupować garnki, żeby nie przepłacać? Od wyboru dostępnych na rynku produktów można szybko dostać zawrotu głowy, a niejeden producent będzie sugerować, że bez wydania równowartości dobrego komputera nic się nie kupi. Tymczasem opcji na zwykłą kieszeń jest wiele… Podstawa to aluminiowe oraz stalowe garnki, popularne i odpowiednie zarówno dla użytkowników kuchenek gazowych, jak i indukcyjnych. 200, 300 czy 500 zł za naprawdę duży zestaw pozwoli dopasować odpowiednią opcję do dużych i małych planów kulinarnych. 

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany