Uważaj na sztuczne barwniki!

Dzięki nim żywność jest tak kolorowa, że chce się po nią sięgać. Niestety atrakcyjne dla oczu przysmaki zawierają wiele sztucznych, często szkodliwych barwników. Syntetyczne dodatki wzmagają zachowania nadaktywne, alergie skórne, stwarzają ryzyko zachorowania na raka. Niektórzy naukowcy są zdania, że odkładają się w organizmie, powodując otyłość.

Obraz
Źródło zdjęć: © Thinkstock | Thinkstock

Cukierki, żelki, lizaki, lukry, posypki, dekoracje do ciast, kolorowe i słodkie napoje, marmolady, żele, gumy do żucia, zupy w proszku, kasze, płatki zbożowe, a nawet powłoki tabletek - tam wszędzie znajdziemy syntetyczne barwniki (otrzymuje się je na drodze syntezy chemicznej). Dodaje je się głównie po to, by nadać lub przywrócić żywności kolor. Chętnie wybieramy właśnie barwne przekąski, nie zastanawiając się zwykle nad reakcjami, jakie mogą wywołać w organizmie.

Czytaj etykiety

Wpływowa amerykańska organizacja konsumencka Centre for Science in the Public Interest (CSPI), przekonywało ostatnio, że karmelowy barwnik - 2-MI oraz 4-MI – obecny m.in. w coli - jest skażony dwoma rakotwórczymi związkami chemicznymi i należy zakazać jego stosowania. „W odróżnieniu od karmelu, który można zrobić w domu topiąc cukier na patelni, sztuczny barwnik w Coli, Pepsi i innych produktach uzyskiwany jest poprzez reakcję cukrów z amoniakiem i siarczkami pod wysokim ciśnieniem i w wysokiej temperaturze” – stwierdziła w swojej ekspertyzie CSPI.

Poza kolorowymi napojami również posypki i polewy - po które chętnie sięgamy, piekąc domowe ciasta - to prawdziwe tablice Mendelejewa. Oprócz uzyskiwanych sztucznie barwników, zawierają też talk i parafinę. Ryzykowne jest również jadanie kolorowych dżemów. Istnieje duże prawdopodobieństwo, że piękny kolor uzyskują nie dzięki owocom, a właśnie chemii. Warto czytać dołączone do nich etykiety. Bądźmy szczególnie ostrożni, gdy znajdziemy na nich oznaczenie E129 czerwień allura AC. Ten barwnik jest stosowany przy produkcji wyrobów cukierniczych i mięsnych. Ale niektóre kraje zakazały jego używania do celów spożywczych - tak stało się w Danii, Belgii, Niemczech, Szwajcarii, Australii i Norwegii. Wszystko dlatego, że E129 może wywołać może nasilać objawy astmy i wywołać nadpobudliwość psychoruchową u dzieci. Doświadczenia potwierdziły też , że w większych ilościach powoduje raka pęcherza u zwierząt.

Natomiast żółcień pomarańczowa E110 może wywołać reakcje alergiczne np. pokrzywkę lub duszności i dekoncentrację u dzieci. Występuje m.in. w marmoladach, żelkach, gumach do żucia. Błękit brylantowy, oznaczony symbolem E133, który dodaje się do lodów, cukierków, napojów czy warzyw konserwowych, może zaszkodzić osobom cierpiącym na zespół jelita nadwrażliwego lub wywołać poważne schorzenia układu pokarmowego.

Polewy do deserów, a także napoje, zupy w proszku, galaretki, dżemy czy musztardy piękny żółty kolor zawdzięczają tartrazynie E102, która nie cieszy się dobrą opinią. Udowodniono, że ten chemiczny barwnik wywołuje reakcje alergiczne, bezsenność, depresję, nadpobudliwość i dekoncentrację.

Chroń dziecko

W latach 70. dr Benjamin Feingold opracował dietę, z której wykluczył sztuczne barwniki. Zastosowano ją u zdrowych dzieci oraz tych z ADHD, a wyniki były zaskakujące. Dieta w wyraźny sposób złagodziła symptomy hiperaktywności – dzieci były spokojniejsze, polepszyły się ich wyniki w nauce.
Podobne badania przeprowadził zespół z University of Southampton, który objął badaniami blisko 300 maluchów. Przebadano je pod kątem występowania alergii skórnych oraz zachowań nadaktywnych, zaliczanych do zaburzeń zachowania. Wynik doświadczenia był zaskakujący – gdy dzieci jadły pokarmy pozbawione sztucznych barwników i benzoesanu, poziom ich nadaktywności malał. Wzrastał jednak wyraźnie, gdy przywrócono im dietę zawierającą sztuczne dodatki do żywności.

Zamień sztuczny na naturalny

Choć w naszym kraju syntetyczne barwniki wymienione w raporcie opracowanym przez University of Southampton (E102 tartrazyna, E104 żółcień chinolinowa, E110 żółcień pomarańczowa, E122 azorubina, E124 czerwień koszenilowa, E129 czerwień allura) są dozwolone, warto być ostrożnym. W lipcu 2010 r. Komisja Europejska wprowadziła obowiązek umieszczania ostrzeżeń na opakowaniach produktów z zawartością tych substancji.

W raporcie KE potwierdziła związek między spożywaniem produktów zawierających 6 sztucznych barwników a występowaniem ADHD u dzieci. Co więcej, stwierdzono że zjawisko to nasila się, gdy w produkcie występuje więcej niż jeden barwnik, szczególnie w połączeniu z zawartością benzoesanu sodu. Również Brytyjska Agencja Norm Żywieniowych (FSA - The Food Standards Agency), zaleca ostrożność, kiedy sięgamy po kolorowe jedzenie.

Pocieszające może być jednak to, że producenci na całym świecie powoli, ale zaczynają stosować barwniki naturalne.

ml/mmch

Polecamy również:

Wybrane dla Ciebie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości