Ulubiony przepis Karola Okrasy na karkówkę

Karkówka to, obok kiełbasy, najczęściej kładzione na grillu mięso. Nic dziwnego, że po latach grillowania może się znudzić nawet największemu fanowi. Karol Okrasa ma jednak na to sposób. Nietrudny, a pyszny.

Zwykła karkówka w sezonie grillowym może się znudzić. Trzeba ją więc nieco urozmaicić
Źródło zdjęć: © 123RF

Paella z karkówką, składniki na 4 porcje:

• karkówka – 500 g
• ryż do paelli lub zwykły – 250 g
• czosnek – 2 ząbki
• cebula – 1 szt.
• papryczka chili – 0,5 szt.
• czerwona papryka – 1 szt.
• pieczarki – 150 g
• białe wino wytrawne – 100 ml
szafran – 1 szczypta
kurkuma – 1 szczypta
natka pietruszki – 0,5 pęczka
• świeża bazylia
• cytryna – 1 szt.
• suszone grzyby – 2 szt.
• sól
• pieprz
• oliwa z oliwek

Oprócz składników, do wykonania paelli z karkówką potrzebujesz woka z pokrywką. Przygotowanie zajmie ci godzinę.

Krok 1: Podsmażamy karkówkę

Na patelnię wlewamy olej. Karkówkę kroimy w grubszą kostkę, doprawiamy solą i podsmażamy na patelni. Dodajemy suszone grzyby, a potem cebulę pokrojoną w kostkę, rozgnieciony czosnek i posiekaną papryczkę chili.

Krok 2: Dusimy danie na wolnym ogniu

Do mięsa dodajemy ryż i mieszamy. Doprawiamy szafranem i całość zalewamy winem. Następnie dodajemy kurkumę, cały czas mieszając. Doprawiamy solą i pieprzem. Patelnię zdejmujemy z ognia. Wlewamy wodę, tak aby pokryć nią całkowicie wszystkie składniki, dodajemy odrobinę skórki z cytryny. Przykrywamy patelnię pokrywką i dusimy na wolnym ogniu.

Krok 3: Podsmażamy warzywa

Paprykę kroimy w kostkę, a pieczarki na pół. Na patelni rozgrzewamy olej. Blanszujemy warzywa. Doprawiamy solą i pieprzem. Gdy warzywa się podsmażą, dodajemy do nich kilka listków bazylii i skórkę z cytryny. Gdy ryż wchłonie całą wodę, zdejmujemy paellę z ognia. Dodajemy podsmażone warzywa, listki bazylii i grubo posiekaną natkę pietruszki. Paellę skrapiamy sokiem z cytryny i oliwą z oliwek.

I gotowe!

Przepis pochodzi ze strony kuchnialidla.pl

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości