Ulubiony przepis Karola Okrasy na karkówkę

Karkówka to, obok kiełbasy, najczęściej kładzione na grillu mięso. Nic dziwnego, że po latach grillowania może się znudzić nawet największemu fanowi. Karol Okrasa ma jednak na to sposób. Nietrudny, a pyszny.

Zwykła karkówka w sezonie grillowym może się znudzić. Trzeba ją więc nieco urozmaicić
Źródło zdjęć: © 123RF

Paella z karkówką, składniki na 4 porcje:

• karkówka – 500 g
• ryż do paelli lub zwykły – 250 g
• czosnek – 2 ząbki
• cebula – 1 szt.
• papryczka chili – 0,5 szt.
• czerwona papryka – 1 szt.
• pieczarki – 150 g
• białe wino wytrawne – 100 ml
szafran – 1 szczypta
kurkuma – 1 szczypta
natka pietruszki – 0,5 pęczka
• świeża bazylia
• cytryna – 1 szt.
• suszone grzyby – 2 szt.
• sól
• pieprz
• oliwa z oliwek

Oprócz składników, do wykonania paelli z karkówką potrzebujesz woka z pokrywką. Przygotowanie zajmie ci godzinę.

Krok 1: Podsmażamy karkówkę

Na patelnię wlewamy olej. Karkówkę kroimy w grubszą kostkę, doprawiamy solą i podsmażamy na patelni. Dodajemy suszone grzyby, a potem cebulę pokrojoną w kostkę, rozgnieciony czosnek i posiekaną papryczkę chili.

Krok 2: Dusimy danie na wolnym ogniu

Do mięsa dodajemy ryż i mieszamy. Doprawiamy szafranem i całość zalewamy winem. Następnie dodajemy kurkumę, cały czas mieszając. Doprawiamy solą i pieprzem. Patelnię zdejmujemy z ognia. Wlewamy wodę, tak aby pokryć nią całkowicie wszystkie składniki, dodajemy odrobinę skórki z cytryny. Przykrywamy patelnię pokrywką i dusimy na wolnym ogniu.

Krok 3: Podsmażamy warzywa

Paprykę kroimy w kostkę, a pieczarki na pół. Na patelni rozgrzewamy olej. Blanszujemy warzywa. Doprawiamy solą i pieprzem. Gdy warzywa się podsmażą, dodajemy do nich kilka listków bazylii i skórkę z cytryny. Gdy ryż wchłonie całą wodę, zdejmujemy paellę z ognia. Dodajemy podsmażone warzywa, listki bazylii i grubo posiekaną natkę pietruszki. Paellę skrapiamy sokiem z cytryny i oliwą z oliwek.

I gotowe!

Przepis pochodzi ze strony kuchnialidla.pl

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Biorę kilka torebek herbaty i płaty śledziowe. Ten szwedzki patent to mistrzostwo świata
Biorę kilka torebek herbaty i płaty śledziowe. Ten szwedzki patent to mistrzostwo świata
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀