Ulubiony przepis Karola Okrasy na karkówkę
Karkówka to, obok kiełbasy, najczęściej kładzione na grillu mięso. Nic dziwnego, że po latach grillowania może się znudzić nawet największemu fanowi. Karol Okrasa ma jednak na to sposób. Nietrudny, a pyszny.
Paella z karkówką, składniki na 4 porcje:
• karkówka – 500 g
• ryż do paelli lub zwykły – 250 g
• czosnek – 2 ząbki
• cebula – 1 szt.
• papryczka chili – 0,5 szt.
• czerwona papryka – 1 szt.
• pieczarki – 150 g
• białe wino wytrawne – 100 ml
• szafran – 1 szczypta
• kurkuma – 1 szczypta
• natka pietruszki – 0,5 pęczka
• świeża bazylia
• cytryna – 1 szt.
• suszone grzyby – 2 szt.
• sól
• pieprz
• oliwa z oliwek
Oprócz składników, do wykonania paelli z karkówką potrzebujesz woka z pokrywką. Przygotowanie zajmie ci godzinę.
Krok 1: Podsmażamy karkówkę
Na patelnię wlewamy olej. Karkówkę kroimy w grubszą kostkę, doprawiamy solą i podsmażamy na patelni. Dodajemy suszone grzyby, a potem cebulę pokrojoną w kostkę, rozgnieciony czosnek i posiekaną papryczkę chili.
Krok 2: Dusimy danie na wolnym ogniu
Do mięsa dodajemy ryż i mieszamy. Doprawiamy szafranem i całość zalewamy winem. Następnie dodajemy kurkumę, cały czas mieszając. Doprawiamy solą i pieprzem. Patelnię zdejmujemy z ognia. Wlewamy wodę, tak aby pokryć nią całkowicie wszystkie składniki, dodajemy odrobinę skórki z cytryny. Przykrywamy patelnię pokrywką i dusimy na wolnym ogniu.
Krok 3: Podsmażamy warzywa
Paprykę kroimy w kostkę, a pieczarki na pół. Na patelni rozgrzewamy olej. Blanszujemy warzywa. Doprawiamy solą i pieprzem. Gdy warzywa się podsmażą, dodajemy do nich kilka listków bazylii i skórkę z cytryny. Gdy ryż wchłonie całą wodę, zdejmujemy paellę z ognia. Dodajemy podsmażone warzywa, listki bazylii i grubo posiekaną natkę pietruszki. Paellę skrapiamy sokiem z cytryny i oliwą z oliwek.
I gotowe!
Przepis pochodzi ze strony kuchnialidla.pl
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl