Ulubione dania Polaków

None

Obraz

/ 9Co najchętniej jedzą Polacy

Obraz
© iStockphoto

Przez wieki garściami czerpaliśmy z niemieckich, ukraińskich, włoskich, węgierskich, francuskich, orientalnych, żydowskich, litewskich i tatarsko-tureckich tradycji kulinarnych. Oto osiem najbardziej popularnych dań w Polsce.

/ 9Barszcz czerwony

Obraz
© flickr.com/quinn.anya/cc/at/sa

Uważany za typowo polską zupę i serwowany dość chętnie zarówno w drogich restauracjach, jak i tanich barach. W rzeczywistości barszcz przywędrował do nas z Ukrainy, a popularny jest w wielu krajach Europy Centralnej i Wschodniej. Jak większość zup nie jest kaloryczny. Jeden talerz (250 ml) to zaledwie 43 kcal. W wersji zabielanej ma 80 kcal, jako ukraiński - 98 kcal. Najbardziej tuczący będzie z uszkami - 350 kcal.

/ 9Bigos

Obraz
© sxc.hu

Tradycyjna dla kuchni polskiej potrawa z kapusty i mięsa. Jednak równie często co u nas, pojawia się także stołach litewskich i białoruskich. Najlepiej smakuje z pieczywem, a do tego nie traci swoich walorów smakowych po wielokrotnym podgrzewaniu. Dawniej każdy szanujący się szlachcic, wybierając się na polowanie lub w odwiedziny do sąsiada zabierał ze sobą także kociołek z bigosem. Tym samym miał doskonały podkład pod wódkę. Danie nie należy do wysoce kalorycznych potraw, bo w 100 g znajduje się zaledwie 128 kcal.

/ 9Flaki

Obraz
© Wikimedia Commons/Alina Zienowicz/cc 3.0/at/sa

Tradycyjna, gęsta zupa przygotowywana z oczyszczonych i pokrojonych w cienkie paski flaków wołowych. Na ziemiach polskich znana już w XIV w. Flaki znane są również w kuchni czeskiej, austriackiej, francuskiej, niemieckiej, włoskiej i azjatyckiej. Od polskich różnią się sposobem doprawiania i podawania. W Czechach dodaje się do nich mieloną, czerwoną paprykę oraz kminek. Francuzi kroją flaki w kwadraty i serwują z dodatkiem cydru i kalwadosu. W kuchni tureckiej doprawiane są cytryną, octem i czosnkiem, a w Bułgarii - z dodatkiem słodkiego mleka. Talerz (250 ml) polskich flaków to 320 kcal.

/ 9Gołąbki

Obraz
© flickr.com/quinn.anya/cc/at/sa

Ulubione danie wielu regionów Polski jest w rzeczywistości tradycyjną potrawa wielu innych europejskich krajów. Znajdziemy je m.in. w Szwecji, Niemczech, Czechach, Rosji, Rumunii oraz na Słowacji i Białorusi. Gołąbki składają się z farszu (mięso wieprzowe i ryż lub kasza) zawiniętego w rolki z liści białej kapusty głowiastej. Dodatkiem do wspomnianego "wkładu" może być np. cebula, grzyby i przyprawy. Średnio kaloryczne. Gołąbki z mięsem (100 g) to jakieś 128 kcal, a w wersji z mięsem i ryżem - 135 kcal.

/ 9Pierogi

Obraz
© archiwum

Znane w Polsce od XIII w. nie do końca są naszym ojczystym daniem. Pierogi serwowane są także na Litwie, Rosji, Białorusi, Ukrainie, a nawet we Włoszech, Chinach i Japonii. Do naszego kraju trafiły prawdopodobnie z Dalekiego Wschodu przez Ruś i na tle innych wyróżniają się nadzieniem. Najczęściej jest to mięso mielone, kiszona kapusta z grzybami, owoce sezonowe i twaróg - na słodko lub z ugotowanymi ziemniakami z dodatkiem podsmażonej cebuli (ruskie). Ich kaloryczność na 100 g jest całkiem spora. Pierogi mięsne mają 268 kcal, ruskie to 167 kcal, z kapustą i grzybami - 250 kcal. Wersja z serem zawiera 238 kcal, a z truskawkami to jakieś 247 kcal.

/ 9Żur

Obraz
© flickr.com/quinn.anya/cc/at/sa

Zupa jest prawdziwą specjalnością kuchni polskiej, ale nie tylko. Sama nazwa pochodzi od niemieckiego słowa sur (dziś sauer), co oznacza "kwaśny". Często serwowana, choć pod innymi nazwami, jest m.in. w Czechach i na Słowacji. Żur przyrządzany jest na bazie zakwasu z mąki, przez co ma charakterystyczny, kwaśny smak. Najlepszy jest z białą kiełbasą, wędzonym boczkiem wieprzowym lub żeberkami. Żurek ze śmietaną (250 ml) ma 198 kcal, a z dodatkiem kiełbasy - 213 kcal.

/ 9Chłodnik

Obraz
© flickr.com/occam/cc/at

Zupa, która wcale nie ma typowo polskich korzeni, bo pochodzi z kuchni litewskiej. Ponieważ, jak sama nazwa skazuje, podawana jest na zimno - najczęściej serwowana jest w upalne, letnie dni. Chłodnik to połączenie jogurtu (ewentualnie zsiadłego mleka lub kefiru) z kiszonymi ogórkami lub botwiną. Czasem jako dodatki stosuje się np. rzodkiewkę, koper, jajka na twardo czy dymkę. Kaloryczność uzależniona jest od składników. Chłodnik na kefirze (250 mln) ma 300 kcal, ale taka sama porcja z rzodkiewki na maślance - to zaledwie 150 kcal.

/ 9Kotlet schabowy

Obraz
© iStockphoto

Stosunkowo młody, jak na typowo polskie danie. Tak naprawdę historia polskich kotletów schabowych sięga zaledwie... XIX wieku. Wprawne oko zauważy jednak duże podobieństwo do sznycla wiedeńskiego. Schabowy (85 g) smażony na tłuszczu ma 218 kcal. Do tego dodajmy jeszcze porcję ziemniaków z wody okraszonych masłem - kolejne 106 kcal lub co gorsza porcję frytek, których 100 g to aż 250 kcal. Naprawdę syty i tłusty posiłek.
qk

Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce