Ulubiona przekąska Polaków. Co warto wiedzieć o kabanosach?
Kabanosy są źródłem potasu, magnezu, żelaza, witaminy B6. Możemy je dodawać do sałatek, zapiekanek, jajecznicy, domowej pizzy, koreczków czy zapiekać w cieście francuskim. Kabanosy sprawdzają się również jako samodzielna przekąska oraz składnik deski wędlin.
Kabanos – kalorie i właściwości
100 gramów kabanosów wieprzowych ma 328 kalorii. Kabanosy drobiowe są jedynie nieznacznie mniej kaloryczne. Kabanosy nie są więc polecaną na diecie odchudzającej przekąską. Lepiej wybierać warzywa bądź owoce – ta ilość kalorii odpowiada przykładowo bowiem 18 pomidorom lub 10 truskawkom. Kabanosy zawierają dużo białka, ale także tłuszczy nasyconych i sodu, który zatrzymuje wodę w organizmie, zwalnia tempo przemiany materii oraz zaburza pracę nerek. Kabanosy są dobrym źródłem:
- potasu, wspierającego funkcjonowanie serca, mózgu, warunkującego sprawne skurcze mięśni oraz ludzką równowagę elektrolitową,
- magnezu o szerokim spektrum działania, m.in. wspomaga on trawienie, wzmacnia serce i poprawia pamięć,
- żelaza, dotleniającego mięśnie i zapobiegającego anemii,
- witaminy B6, odpowiedzialnej za metabolizm białek, trawienie tłuszczy, prace systemów immunologicznego i nerwowego.
Kabanosy. Sprawdź, jakich nigdy nie kupować
Kabanosy - sklad
Prawdziwe kabanosy są produkowane według określonej receptury. Według unijnych wytycznych mięsa w gotowym produkcie nie może być mniej niż 68 proc. Tutaj nie można oszukiwać. Im więcej mięsa, tym lepiej. Napełnia się nim cienkie baranie osłonki. Oprócz kminku i pieprzu dodaje się także nieco gałki muszkatołowej oraz cukru. Przy przełamywaniu kiełbasa powinna "strzelać". Charakterystyczny dźwięk trzasku to efekt kruchości i odpowiedniego przygotowania - szczególnie suszenia i wędzenia. Prawdziwy kabanos może być wytwarzany na terenie całej Polski, pod warunkiem, że spełnia warunki specyfikacji.
W sklepach można dostać kabanosy różnej jakości. Co się w nich znajduje? Wzorcowy kabanos powinien zawierać: mięso wieprzowe klasy I o zawartości tłuszczu do 15 proc. (30 proc.), mięso wieprzowe kl. 2A o zawartości tłuszczu do 20 proc. (40 proc.), mięso wieprzowe 2B - o zawartości tłuszczu do 40 proc. (30 proc.), pieprz naturalny, gałkę muszkatołową, kminek, cukier, mieszankę peklującą. Na etykiecie kabanosów warto poszukać informacji, że wyprodukowano je bez dodatku fosforanów.
Kabanosy w cieście francuskim
Kabanosy w cieście francuskim stanowią atrakcyjną ozdobę stołu z przekąskami. Do przepisu na kabanosy w cieście francuskim można wykorzystać gotowe, mrożone płaty ciasta i dociąć je ostrym nożem według własnych upodobań. Doskonale sprawdzi się również ciasto naleśnikowe bądź drożdżowe. Warto rozsmarować na nim sos musztardowy lub keczup i obficie posypać je aromatycznymi ziołami: rozmarynem, tymiankiem, bazylią, estragonem. Pocięte na drobniejsze kawałki lub długie laski kabanosów zawija się ściśle w płaty ciasta francuskiego, dociskając. Po zapieczeniu w piekarniku kabanosy w cieście francuskim smakują wyśmienicie, zarówno na gorąco, jak i na zimno.
Sałatka z kabanosem
Kabanosy doskonale komponują się w sałatkach z innymi wędlinami, a także warzywami strączkowymi, np. odcedzoną fasolą z puszki lub ciecierzycą. Warto również wypróbować połączenie kabanosów z serami – białymi, typu feta lub ser kozi oraz twardymi serami żółtymi, pokrojonymi w kostki. W sałatkach sprawdzą się także ugotowane pierożki tortellini, makaron z zupek chińskich, wydrylowane oliwki, gotowane jajka, marynowane pieczarki i duża ilość aromatycznych przypraw. Spośród sosów do sałatek z kabanosem zdecydowanie warto postawić na ziołowy dressing, słodki sos chilli lub jogurtowy sos czosnkowy.
Koreczki z kabanosem
Koreczki z kabanosem można przygotować na długich gałązkach świeżego rozmarynu, co z pewnością będzie stanowić miłą odmianę od drewnianych bądź plastikowych patyczków i szpatułek. Oprócz kawałków kabanosów wykorzystuje się ponadto szynkę w kostkach, ser, ogórki konserwowe, czosnek w zalewie, paprykę, ananasa, gruszkę, oliwki, marynowane grzyby. Najtwardsze składniki układa się na spodzie koreczków z kabanosem, aby można było ustawić przystawki pionowo. Będą one również ciekawie wyglądać po wbiciu patyczków w twardy owoc, taki jak np. jabłko.