Układam na cieście francuskim i zwijam. Rodzina już nie chce innych przekąsek

Ciasto francuskie zawsze warto mieć w lodówce. Sprawdza się, gdy mamy ochotę na coś słodkiego. Wystarczy zapiec je na przykład z owocami. Świetne jest także do wytrawnych przekąsek. I właśnie do tej drugiej wersji używam go ostatnio znaczne częściej.

Przekąski z ciasta francuskiego sprawdzą się na domówkachPrzekąski z ciasta francuskiego sprawdzą się na domówkach
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Janusz_Rys
Dorota Gepert

Wszystko zaczęło się od tego, że moja rodzina miała dość kanapek na kolację. Prosili o cos pożywnego, ale na ciepło. Zaproponowałam im wtedy ślimaczki z ciasta francuskiego z wytrawnym nadzieniem. To danie, które przygotowuje w mgnieniu oka, a smakuje wszystkim. Wystarczy odpowiednio dobrać dodatki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto francuskie z kurczakiem i szpinakiem. Świetne jako przekąska na imprezę lub kolacja na ciepło

Jakie wybrać i jak przygotować ciasto francuskie?

Ciasto francuskie jest bardzo popularne i można je kupić zapakowane w wygodne ruloniki niemal w każdym sklepie. Wybierając je, warto zwrócić uwagę, by w składzie było jak najwięcej masła. Choć przekąski z niego przygotowuje się ekspresowo, to dobrze pamiętać, by wyjąć wcześniej ciasto z lodówki. Najlepiej co najmniej 15 minut przed pieczeniem. Wtedy nie będzie się kruszyć podczas zwijania.

Najlepszy farsz wytrawny

Farsz do ślimaczków z ciasta francuskiego łatwo dostosować do upodobań smakowych domowników. Dzieciom szczególnie smakują te z szynką, serem i ketchupem, bo przypominają im pizzę. To także dobry sposób, by wykorzystać resztki z lodówki. Ostatnio jednak specjalnie kupiłam na farsz więcej pieczarek. W tej wersji pasują nawet jako dodatek do barszczu czerwonego. Warto zrobić ich więcej, bo następnego dnia, po odgrzaniu, nic nie tracą. Takie ślimaczki nie wysuszają się szybko. Można je upiec wcześniej, na przykład przed domówką.

Wytrawne ślimaczki z pieczarkami

Składniki:

  • opakowanie ciasta francuskiego,
  • 250 g pieczarek,
  • 1 cebula,
  • garść natki pietruszki,
  • 100 g startego żółtego sera,
  • 6 plasterków szynki (opcjonalnie),
  • 3 łyżki ketchupu,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 2 łyżki oleju lub masła.

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę obierz i pokrój w drobną kosteczkę. Pieczarki oczyść, a następnie pokrój lub zetrzyj na tarce.
  2. Na patelni rozgrzej tłuszcz i przesmaż cebulę. Potem dodaj pieczarki. Smaż całość, aż odparuje z nich woda. Dopraw je na końcu solą i pieprzem, odstaw do przestygnięcia.
  3. Do tak przygotowanych pieczarek dodaj posiekaną natkę pietruszki i starty ser. Wymieszaj farsz.
  4. Rozłóż arkusz ciasta francuskiego, posmaruj je ketchupem, następnie rozprowadź farsz. Ułóż plasterki szynki, jeśli chcesz ich użyć.
  5. Zwiń ciasto w rulon i pokrój je na mniejsze kawałki (około 2-3 cm szerokości).
  6. Wyłóż ślimaczki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  7. Piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 20 minut, aż ciasto będzie złociste.

Wybrane dla Ciebie

Ścieram na tarce i dodaję do posiekanego mięsa. Nikt nawet nie pyta o zwykłe kotlety mielone
Ścieram na tarce i dodaję do posiekanego mięsa. Nikt nawet nie pyta o zwykłe kotlety mielone
Serek wiejski czy jogurt grecki? Dietetycy wskazali, po który lepiej sięgać
Serek wiejski czy jogurt grecki? Dietetycy wskazali, po który lepiej sięgać
Polacy chętnie piją wodę z cytryną. O tych negatywnych skutkach mało kto wie
Polacy chętnie piją wodę z cytryną. O tych negatywnych skutkach mało kto wie
Dorzucaj do sałatek i past kanapkowych. Wspomagają trawienie, wzmacniają serce
Dorzucaj do sałatek i past kanapkowych. Wspomagają trawienie, wzmacniają serce
Czy gotowane kolby kukurydzy są faktycznie zdrowe? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy gotowane kolby kukurydzy są faktycznie zdrowe? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Jest śmiertelnie trująca. Chętnych, by spróbować nie brakuje
Jest śmiertelnie trująca. Chętnych, by spróbować nie brakuje
Masz ochotę na słodkie? Twój organizm w ten sposób podnosi alarm
Masz ochotę na słodkie? Twój organizm w ten sposób podnosi alarm
Zbija cukier, reguluje pracę jelit. Wymieszaj z serkiem wiejskim i jedz na zdrowie
Zbija cukier, reguluje pracę jelit. Wymieszaj z serkiem wiejskim i jedz na zdrowie
Ta przyprawa to prawdziwa petarda. Wspiera mózg i poprawia metabolizm
Ta przyprawa to prawdziwa petarda. Wspiera mózg i poprawia metabolizm
Masz w nocy koszmary? Winne są te produkty
Masz w nocy koszmary? Winne są te produkty
Babcia co roku robi zapas na zimę. Ten sok zastępuje pół domowej apteczki
Babcia co roku robi zapas na zimę. Ten sok zastępuje pół domowej apteczki
Wiele osób nie ma świadomości. Wyjaśniamy, czy trzeba obierać pomidory
Wiele osób nie ma świadomości. Wyjaśniamy, czy trzeba obierać pomidory