Układam na cieście francuskim i zwijam. Rodzina już nie chce innych przekąsek

Ciasto francuskie zawsze warto mieć w lodówce. Sprawdza się, gdy mamy ochotę na coś słodkiego. Wystarczy zapiec je na przykład z owocami. Świetne jest także do wytrawnych przekąsek. I właśnie do tej drugiej wersji używam go ostatnio znaczne częściej.

Przekąski z ciasta francuskiego sprawdzą się na domówkachPrzekąski z ciasta francuskiego sprawdzą się na domówkach
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Janusz_Rys
Dorota Gepert

Wszystko zaczęło się od tego, że moja rodzina miała dość kanapek na kolację. Prosili o cos pożywnego, ale na ciepło. Zaproponowałam im wtedy ślimaczki z ciasta francuskiego z wytrawnym nadzieniem. To danie, które przygotowuje w mgnieniu oka, a smakuje wszystkim. Wystarczy odpowiednio dobrać dodatki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto francuskie z kurczakiem i szpinakiem. Świetne jako przekąska na imprezę lub kolacja na ciepło

Jakie wybrać i jak przygotować ciasto francuskie?

Ciasto francuskie jest bardzo popularne i można je kupić zapakowane w wygodne ruloniki niemal w każdym sklepie. Wybierając je, warto zwrócić uwagę, by w składzie było jak najwięcej masła. Choć przekąski z niego przygotowuje się ekspresowo, to dobrze pamiętać, by wyjąć wcześniej ciasto z lodówki. Najlepiej co najmniej 15 minut przed pieczeniem. Wtedy nie będzie się kruszyć podczas zwijania.

Najlepszy farsz wytrawny

Farsz do ślimaczków z ciasta francuskiego łatwo dostosować do upodobań smakowych domowników. Dzieciom szczególnie smakują te z szynką, serem i ketchupem, bo przypominają im pizzę. To także dobry sposób, by wykorzystać resztki z lodówki. Ostatnio jednak specjalnie kupiłam na farsz więcej pieczarek. W tej wersji pasują nawet jako dodatek do barszczu czerwonego. Warto zrobić ich więcej, bo następnego dnia, po odgrzaniu, nic nie tracą. Takie ślimaczki nie wysuszają się szybko. Można je upiec wcześniej, na przykład przed domówką.

Wytrawne ślimaczki z pieczarkami

Składniki:

  • opakowanie ciasta francuskiego,
  • 250 g pieczarek,
  • 1 cebula,
  • garść natki pietruszki,
  • 100 g startego żółtego sera,
  • 6 plasterków szynki (opcjonalnie),
  • 3 łyżki ketchupu,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 2 łyżki oleju lub masła.

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę obierz i pokrój w drobną kosteczkę. Pieczarki oczyść, a następnie pokrój lub zetrzyj na tarce.
  2. Na patelni rozgrzej tłuszcz i przesmaż cebulę. Potem dodaj pieczarki. Smaż całość, aż odparuje z nich woda. Dopraw je na końcu solą i pieprzem, odstaw do przestygnięcia.
  3. Do tak przygotowanych pieczarek dodaj posiekaną natkę pietruszki i starty ser. Wymieszaj farsz.
  4. Rozłóż arkusz ciasta francuskiego, posmaruj je ketchupem, następnie rozprowadź farsz. Ułóż plasterki szynki, jeśli chcesz ich użyć.
  5. Zwiń ciasto w rulon i pokrój je na mniejsze kawałki (około 2-3 cm szerokości).
  6. Wyłóż ślimaczki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  7. Piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 20 minut, aż ciasto będzie złociste.
Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja