Trwa ładowanie...

Układam na cieście francuskim i zwijam. Rodzina już nie chce innych przekąsek

Ciasto francuskie zawsze warto mieć w lodówce. Sprawdza się, gdy mamy ochotę na coś słodkiego. Wystarczy zapiec je na przykład z owocami. Świetne jest także do wytrawnych przekąsek. I właśnie do tej drugiej wersji używam go ostatnio znaczne częściej.

Przekąski z ciasta francuskiego sprawdzą się na domówkachPrzekąski z ciasta francuskiego sprawdzą się na domówkachŹródło: Adobe Stock, fot: Janusz_Rys
d2gkvcr
d2gkvcr

Wszystko zaczęło się od tego, że moja rodzina miała dość kanapek na kolację. Prosili o cos pożywnego, ale na ciepło. Zaproponowałam im wtedy ślimaczki z ciasta francuskiego z wytrawnym nadzieniem. To danie, które przygotowuje w mgnieniu oka, a smakuje wszystkim. Wystarczy odpowiednio dobrać dodatki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto francuskie z kurczakiem i szpinakiem. Świetne jako przekąska na imprezę lub kolacja na ciepło

Jakie wybrać i jak przygotować ciasto francuskie?

Ciasto francuskie jest bardzo popularne i można je kupić zapakowane w wygodne ruloniki niemal w każdym sklepie. Wybierając je, warto zwrócić uwagę, by w składzie było jak najwięcej masła. Choć przekąski z niego przygotowuje się ekspresowo, to dobrze pamiętać, by wyjąć wcześniej ciasto z lodówki. Najlepiej co najmniej 15 minut przed pieczeniem. Wtedy nie będzie się kruszyć podczas zwijania.

d2gkvcr

Najlepszy farsz wytrawny

Farsz do ślimaczków z ciasta francuskiego łatwo dostosować do upodobań smakowych domowników. Dzieciom szczególnie smakują te z szynką, serem i ketchupem, bo przypominają im pizzę. To także dobry sposób, by wykorzystać resztki z lodówki. Ostatnio jednak specjalnie kupiłam na farsz więcej pieczarek. W tej wersji pasują nawet jako dodatek do barszczu czerwonego. Warto zrobić ich więcej, bo następnego dnia, po odgrzaniu, nic nie tracą. Takie ślimaczki nie wysuszają się szybko. Można je upiec wcześniej, na przykład przed domówką.

Wytrawne ślimaczki z pieczarkami

Składniki:

  • opakowanie ciasta francuskiego,
  • 250 g pieczarek,
  • 1 cebula,
  • garść natki pietruszki,
  • 100 g startego żółtego sera,
  • 6 plasterków szynki (opcjonalnie),
  • 3 łyżki ketchupu,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 2 łyżki oleju lub masła.

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę obierz i pokrój w drobną kosteczkę. Pieczarki oczyść, a następnie pokrój lub zetrzyj na tarce.
  2. Na patelni rozgrzej tłuszcz i przesmaż cebulę. Potem dodaj pieczarki. Smaż całość, aż odparuje z nich woda. Dopraw je na końcu solą i pieprzem, odstaw do przestygnięcia.
  3. Do tak przygotowanych pieczarek dodaj posiekaną natkę pietruszki i starty ser. Wymieszaj farsz.
  4. Rozłóż arkusz ciasta francuskiego, posmaruj je ketchupem, następnie rozprowadź farsz. Ułóż plasterki szynki, jeśli chcesz ich użyć.
  5. Zwiń ciasto w rulon i pokrój je na mniejsze kawałki (około 2-3 cm szerokości).
  6. Wyłóż ślimaczki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  7. Piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 20 minut, aż ciasto będzie złociste.
d2gkvcr
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2gkvcr
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj