Układam na cieście francuskim i zwijam. Rodzina już nie chce innych przekąsek
Ciasto francuskie zawsze warto mieć w lodówce. Sprawdza się, gdy mamy ochotę na coś słodkiego. Wystarczy zapiec je na przykład z owocami. Świetne jest także do wytrawnych przekąsek. I właśnie do tej drugiej wersji używam go ostatnio znaczne częściej.
Wszystko zaczęło się od tego, że moja rodzina miała dość kanapek na kolację. Prosili o cos pożywnego, ale na ciepło. Zaproponowałam im wtedy ślimaczki z ciasta francuskiego z wytrawnym nadzieniem. To danie, które przygotowuje w mgnieniu oka, a smakuje wszystkim. Wystarczy odpowiednio dobrać dodatki.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ciasto francuskie z kurczakiem i szpinakiem. Świetne jako przekąska na imprezę lub kolacja na ciepło
Jakie wybrać i jak przygotować ciasto francuskie?
Ciasto francuskie jest bardzo popularne i można je kupić zapakowane w wygodne ruloniki niemal w każdym sklepie. Wybierając je, warto zwrócić uwagę, by w składzie było jak najwięcej masła. Choć przekąski z niego przygotowuje się ekspresowo, to dobrze pamiętać, by wyjąć wcześniej ciasto z lodówki. Najlepiej co najmniej 15 minut przed pieczeniem. Wtedy nie będzie się kruszyć podczas zwijania.
Najlepszy farsz wytrawny
Farsz do ślimaczków z ciasta francuskiego łatwo dostosować do upodobań smakowych domowników. Dzieciom szczególnie smakują te z szynką, serem i ketchupem, bo przypominają im pizzę. To także dobry sposób, by wykorzystać resztki z lodówki. Ostatnio jednak specjalnie kupiłam na farsz więcej pieczarek. W tej wersji pasują nawet jako dodatek do barszczu czerwonego. Warto zrobić ich więcej, bo następnego dnia, po odgrzaniu, nic nie tracą. Takie ślimaczki nie wysuszają się szybko. Można je upiec wcześniej, na przykład przed domówką.
Wytrawne ślimaczki z pieczarkami
Składniki:
- opakowanie ciasta francuskiego,
- 250 g pieczarek,
- 1 cebula,
- garść natki pietruszki,
- 100 g startego żółtego sera,
- 6 plasterków szynki (opcjonalnie),
- 3 łyżki ketchupu,
- sól i pieprz do smaku,
- 2 łyżki oleju lub masła.
Sposób przygotowania:
- Cebulę obierz i pokrój w drobną kosteczkę. Pieczarki oczyść, a następnie pokrój lub zetrzyj na tarce.
- Na patelni rozgrzej tłuszcz i przesmaż cebulę. Potem dodaj pieczarki. Smaż całość, aż odparuje z nich woda. Dopraw je na końcu solą i pieprzem, odstaw do przestygnięcia.
- Do tak przygotowanych pieczarek dodaj posiekaną natkę pietruszki i starty ser. Wymieszaj farsz.
- Rozłóż arkusz ciasta francuskiego, posmaruj je ketchupem, następnie rozprowadź farsz. Ułóż plasterki szynki, jeśli chcesz ich użyć.
- Zwiń ciasto w rulon i pokrój je na mniejsze kawałki (około 2-3 cm szerokości).
- Wyłóż ślimaczki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 20 minut, aż ciasto będzie złociste.