Udko pieczone w kiszonej kapuście z kminkiem
udka kurczaka pieczone na kiszonej kapuście to banalnie prosty w przygotowaniu, ale bardzo smaczny obiad. Kapustę można urozmaicić, dodając do niej posiekaną cebulkę, pieczarki czy odrobinę koncentratu pomidorowego.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Obiad
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
- 4 średnie udka
- 500 g kapusty kiszonej
- 8 kulek jałowca
- łyżeczka kminku
- 100 ml wody do podlania kapusty
- sól i pieprz ziołowy do smaku
Przepis
- Umyte mięso przyprawić z każdej strony solą i pieprzem. Ostawić do lodówki na pół godziny. Kminek zmiażdżyć w moździerzu. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C.
- Przygotować naczynie żaroodporne. Spód wyłożyć kapustą, dodać jałowiec oraz kminek.
- Dodać mięso - najlepiej skórą do góry i przykryć naczynie. Piec około 45 minut, przy czym po 30 minutach warto zdjąć pokrywkę, aby mięso ładnie się zapiekło, a skórka zarumieniła.
- Podawać z ziemniaczanymi kulkami lub grillowanymi ziemniaczkami.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl