Udka z kurczaka z sosem barbecue. Idealne na grilla

Soczyste udka w przepysznej glazurze to propozycja obowiązkowa na grilla. Mięso z kurczaka łatwo przygotować na grillu ogrodowym czy elektrycznym, a własnoręcznie przygotowany sos barbecue podkreśli jego smak. W sezonie na grilla koniecznie wypróbujcie sprawdzony przepis prosto z bloga "Królestwo Garów".

Udka z kurczaka z sosem barbecue. Idealne na grillaUdka z kurczaka z sosem barbecue. Idealne na grilla
Joanna Krzewińska

Składniki

  • udka kurczaka
  • sól i pieprz do smaku

    Sos barbecue:

  • 250 ml soku ananasowego,
  • 200 ml białego wina,
  • 50 ml sosu sojowego,
  • 100 ml cukru trzcinowego muscovado.

Przepis

Składniki sosu zagotować, gotować aż objętość zmniejszy się o połowę. Udka kurczaka umyć, osuszyć. Oprószyć solą i pieprzem. Układać na tacce. Podczas grillowania co jakiś czas smarować sosem. Podawać z ulubionymi dodatkami np. pieczonymi ziemniakami lub batatami i surówką z sezonowych warzyw.

Przepis

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja