Udka kurczaka w glazurze z arbuza i sezamem

Obraz

Składniki

  • 8 podudzi z kurczaka
  • 3 łyżki świeżo wyciśniętego soku z miąższu arbuza
  • 150 ml octu balsamicznego
  • 60 g cukru trzcinowego
  • 70 ml sosu sojowego
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki musztardy
  • 3 zmiażdżone ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki
  • 2 łyżeczki sezamu

Przepis

Sok z arbuza połączyć w dużej misce z octem, cukrem, sosem sojowym, olejem, musztardą, czosnkiem i papryką. Dodać udka i wymieszać, tak aby marynata pokryła kurczaka. Odstawić na całą noc do lodówki, aby mięso dobrze się zamarynowało i nabrało wyjątkowego smaku.

Przepis

Udka odsączyć i umieścić w naczyniu żaroodpornym. Marynatę zostawić i przygotować kuchenny pędzel do smarowania. Kurczaka piec ok. 40 minut w 200 stopniach C, co jakiś czas odwracając i smarując marynatą. Pod koniec pieczenia posypać sezamem.

Przepis

Podawać z domowymi frytkami i surówką Coleslaw.

Wybrane dla Ciebie

Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany