Zdrowe bąbelki zamiast oranżady. Jelita szybko ci podziękują

Coraz śmielej pojawia się w sklepach, a i nie brakuje osób, które przygotowują ją samodzielnie w domu. Fermentowany napój to nie tylko orzeźwienie, ale też naturalne wsparcie dla jelit.

To świetny zamiennik dla lemoniadyTo świetny zamiennik dla lemoniady
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | KREANGKRAI INDARODOM
Ewa Malinowska

Kombucha to fermentowany napój na bazie słodzonej herbaty, do której dodaje się symbiotyczną kulturę bakterii i drożdży nazywaną scoby. Stworzyć można wiele smaków i połączeń, dzięki czemu kombucha wciąż potrafi zaskoczyć smakiem. To idealny połączenie smaku kwaśnego i słodkiego z delikatnymi bąbelkami.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kofty zapiekam pod ciastem. Pachnie tak pięknie, że od razu burczy w brzuchu

Dlaczego warto pić kombuchę?

Jak na fermentowany produkt przystało, kombucha to źródło żywych kultur bakterii, które korzystnie wpływają na mikrobiom jelit. Nie od dziś wiadomo, że to właśnie w jelitach skrywa się nasza odporność, a one same nazywane są drugim mózgiem, więc warto zadbać o ich dobrostan. Podczas fermentacji powstają kwasy takie jak octowy, mlekowy, glukonowy i inne, które mogą mieć działanie detoksykujące i wspierające metabolizm.

Kombucha może zmniejszyć ochotę na słodycze
Kombucha może zmniejszyć ochotę na słodycze © Adobe Stock

Kombucha jest także bogata w kwasy organiczne, witaminy z grupy B, witaminę C oraz minerały takie jak miedź, cynk i żelazo. Do tego dopisać można również polifenole z herbaty, które pomagają w zwalczaniu wolnych rodników. Istnieją pewne obiecujące doniesienia sugerujące, że kombucha może mieć korzystny wpływ na regulację poziomu cholesterolu i cukru we krwi, jednak wciąż wymaga to dokładniejszych badań.

Domowa kombucha

Kombucha może być przygotowywana z różnych rodzajów herbat, takich jak zielona czy czarna. Na dodatek jest lekko gazowana dzięki temu, że drożdże produkują dwutlenek węgla. Dzięki temu może zastąpić mocno słodzone i niespecjalnie zdrowe napoje gazowane i oranżady. Możesz ją kupić w sklepie lub przygotować w domu, co oczywiście wyjdzie taniej. Wszystko zaczyna się od herbacianego grzyba, którego znajdziesz w internecie. Kupując SCOBY online, często otrzymasz go wraz z płynem startowym, który jest niezbędny do rozpoczęcia fermentacji.

Kombucha zyskuje coraz większą popularność
Kombucha zyskuje coraz większą popularność © Adobe Stock | CHUANCHAI_PUNDEJ

Aby przygotować własną kombuchę, zagotuj litr wody z około 4-5 łyżkami cukru, a następnie zaparz w niej jedną torebkę czarnej lub zielonej herbaty przez 10-15 minut. Ostudź, a następnie przelej ją do czystego szklanego słoika. Dodaj około szklanki płynu startowego oraz sam "grzyb". Przykryj słoik przewiewną ściereczką i odstaw w ciepłe, ciemne miejsce na 7-30 dni, aby kombucha sfermentowała do preferowanego smaku. Na początek spróbuj ją po kilku dniach — im dłużej będzie fermentowała, tym kwaśniejsza i bardziej wyrazista wyjdzie.

Do przygotowania domowej kombuchy używaj zawsze czystych, wyparzonych naczyń. Gdy zauważysz pleśń, wylej, wyparz i zacznij od nowa.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty