Trwa ładowanie...
porady
Ewa Malinowska
Wczoraj, 21 kwietnia 2025, 14:43

Zdrowe bąbelki zamiast oranżady. Jelita szybko ci podziękują

Coraz śmielej pojawia się w sklepach, a i nie brakuje osób, które przygotowują ją samodzielnie w domu. Fermentowany napój to nie tylko orzeźwienie, ale też naturalne wsparcie dla jelit.

To świetny zamiennik dla lemoniadyTo świetny zamiennik dla lemoniadyŹródło: Adobe Stock, fot: KREANGKRAI INDARODOM
d2s2jx1
d2s2jx1

Kombucha to fermentowany napój na bazie słodzonej herbaty, do której dodaje się symbiotyczną kulturę bakterii i drożdży nazywaną scoby. Stworzyć można wiele smaków i połączeń, dzięki czemu kombucha wciąż potrafi zaskoczyć smakiem. To idealny połączenie smaku kwaśnego i słodkiego z delikatnymi bąbelkami.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kofty zapiekam pod ciastem. Pachnie tak pięknie, że od razu burczy w brzuchu

Dlaczego warto pić kombuchę?

Jak na fermentowany produkt przystało, kombucha to źródło żywych kultur bakterii, które korzystnie wpływają na mikrobiom jelit. Nie od dziś wiadomo, że to właśnie w jelitach skrywa się nasza odporność, a one same nazywane są drugim mózgiem, więc warto zadbać o ich dobrostan. Podczas fermentacji powstają kwasy takie jak octowy, mlekowy, glukonowy i inne, które mogą mieć działanie detoksykujące i wspierające metabolizm.

Kombucha może zmniejszyć ochotę na słodycze Adobe Stock
Kombucha może zmniejszyć ochotę na słodyczeŹródło: Adobe Stock

Kombucha jest także bogata w kwasy organiczne, witaminy z grupy B, witaminę C oraz minerały takie jak miedź, cynk i żelazo. Do tego dopisać można również polifenole z herbaty, które pomagają w zwalczaniu wolnych rodników. Istnieją pewne obiecujące doniesienia sugerujące, że kombucha może mieć korzystny wpływ na regulację poziomu cholesterolu i cukru we krwi, jednak wciąż wymaga to dokładniejszych badań.

d2s2jx1

Domowa kombucha

Kombucha może być przygotowywana z różnych rodzajów herbat, takich jak zielona czy czarna. Na dodatek jest lekko gazowana dzięki temu, że drożdże produkują dwutlenek węgla. Dzięki temu może zastąpić mocno słodzone i niespecjalnie zdrowe napoje gazowane i oranżady. Możesz ją kupić w sklepie lub przygotować w domu, co oczywiście wyjdzie taniej. Wszystko zaczyna się od herbacianego grzyba, którego znajdziesz w internecie. Kupując SCOBY online, często otrzymasz go wraz z płynem startowym, który jest niezbędny do rozpoczęcia fermentacji.

Kombucha zyskuje coraz większą popularność Adobe Stock
Kombucha zyskuje coraz większą popularnośćŹródło: Adobe Stock, fot: CHUANCHAI_PUNDEJ

Aby przygotować własną kombuchę, zagotuj litr wody z około 4-5 łyżkami cukru, a następnie zaparz w niej jedną torebkę czarnej lub zielonej herbaty przez 10-15 minut. Ostudź, a następnie przelej ją do czystego szklanego słoika. Dodaj około szklanki płynu startowego oraz sam "grzyb". Przykryj słoik przewiewną ściereczką i odstaw w ciepłe, ciemne miejsce na 7-30 dni, aby kombucha sfermentowała do preferowanego smaku. Na początek spróbuj ją po kilku dniach — im dłużej będzie fermentowała, tym kwaśniejsza i bardziej wyrazista wyjdzie.

Do przygotowania domowej kombuchy używaj zawsze czystych, wyparzonych naczyń. Gdy zauważysz pleśń, wylej, wyparz i zacznij od nowa.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

d2s2jx1
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2s2jx1
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj