Zdrowe bąbelki zamiast oranżady. Jelita szybko ci podziękują

Coraz śmielej pojawia się w sklepach, a i nie brakuje osób, które przygotowują ją samodzielnie w domu. Fermentowany napój to nie tylko orzeźwienie, ale też naturalne wsparcie dla jelit.

To świetny zamiennik dla lemoniadyTo świetny zamiennik dla lemoniady
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | KREANGKRAI INDARODOM
Ewa Malinowska

Kombucha to fermentowany napój na bazie słodzonej herbaty, do której dodaje się symbiotyczną kulturę bakterii i drożdży nazywaną scoby. Stworzyć można wiele smaków i połączeń, dzięki czemu kombucha wciąż potrafi zaskoczyć smakiem. To idealny połączenie smaku kwaśnego i słodkiego z delikatnymi bąbelkami.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kofty zapiekam pod ciastem. Pachnie tak pięknie, że od razu burczy w brzuchu

Dlaczego warto pić kombuchę?

Jak na fermentowany produkt przystało, kombucha to źródło żywych kultur bakterii, które korzystnie wpływają na mikrobiom jelit. Nie od dziś wiadomo, że to właśnie w jelitach skrywa się nasza odporność, a one same nazywane są drugim mózgiem, więc warto zadbać o ich dobrostan. Podczas fermentacji powstają kwasy takie jak octowy, mlekowy, glukonowy i inne, które mogą mieć działanie detoksykujące i wspierające metabolizm.

Kombucha może zmniejszyć ochotę na słodycze
Kombucha może zmniejszyć ochotę na słodycze © Adobe Stock

Kombucha jest także bogata w kwasy organiczne, witaminy z grupy B, witaminę C oraz minerały takie jak miedź, cynk i żelazo. Do tego dopisać można również polifenole z herbaty, które pomagają w zwalczaniu wolnych rodników. Istnieją pewne obiecujące doniesienia sugerujące, że kombucha może mieć korzystny wpływ na regulację poziomu cholesterolu i cukru we krwi, jednak wciąż wymaga to dokładniejszych badań.

Domowa kombucha

Kombucha może być przygotowywana z różnych rodzajów herbat, takich jak zielona czy czarna. Na dodatek jest lekko gazowana dzięki temu, że drożdże produkują dwutlenek węgla. Dzięki temu może zastąpić mocno słodzone i niespecjalnie zdrowe napoje gazowane i oranżady. Możesz ją kupić w sklepie lub przygotować w domu, co oczywiście wyjdzie taniej. Wszystko zaczyna się od herbacianego grzyba, którego znajdziesz w internecie. Kupując SCOBY online, często otrzymasz go wraz z płynem startowym, który jest niezbędny do rozpoczęcia fermentacji.

Kombucha zyskuje coraz większą popularność
Kombucha zyskuje coraz większą popularność © Adobe Stock | CHUANCHAI_PUNDEJ

Aby przygotować własną kombuchę, zagotuj litr wody z około 4-5 łyżkami cukru, a następnie zaparz w niej jedną torebkę czarnej lub zielonej herbaty przez 10-15 minut. Ostudź, a następnie przelej ją do czystego szklanego słoika. Dodaj około szklanki płynu startowego oraz sam "grzyb". Przykryj słoik przewiewną ściereczką i odstaw w ciepłe, ciemne miejsce na 7-30 dni, aby kombucha sfermentowała do preferowanego smaku. Na początek spróbuj ją po kilku dniach — im dłużej będzie fermentowała, tym kwaśniejsza i bardziej wyrazista wyjdzie.

Do przygotowania domowej kombuchy używaj zawsze czystych, wyparzonych naczyń. Gdy zauważysz pleśń, wylej, wyparz i zacznij od nowa.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja