Tylko trzy składniki. Stawia na nogi lepiej niż chemia z apteki
Ten napój wielu z nas wspomina z dzieciństwa. Nasze babcie wierzyły w jego moc. W dodatku przygotowuje się go bardzo szybko, a potrzebne składniki są z reguły pod ręką. Przy przeziębieniu czy bólu gardła jest niezastąpiony.
Kiedy łapie przeziębienie, od razu myślimy, na jakie medykamenty postawić. Za czasów naszych babć, na pierwszym planie były metody naturalne. Są najbardziej skuteczne, kiedy infekcja zaczyna się rozwijać. Do wielu sprawdzonych receptur warto wracać. Potrafią działać lepiej i szybciej niż wiele specyfików z apteki.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ubij miód i dodaj do napoju. Lepsze niż kawa z sieciówki
Metody naturalne wciąż się sprawdzają
Sposoby naturalne są skuteczne i wbrew pozorom wcale nie wymagają więcej nakładów pracy i czasu niż skoczenie do apteki po środki na przeziębienie. O tej porze roku sprawdzają się rozgrzewające napoje, których przygotowanie jest banalnie proste i szybkie. Warto wracać do naparów z lipy, imbiru czy malin, a także mleka z masłem i czosnkiem. Ten ostatni specyfik szczególnie sprawdza się przy bólu gardła, wzmacnia też odporność. Ostatnio leczyła się nim nasza redakcyjna koleżanka.
Pij, gdy boli gardło
Podczas choroby mleko może pomóc. Zawiera witaminy i minerały, które korzystnie wpływają na wzmocnienie odporności. Dodatkowo mleko po podgrzaniu koi i łagodzi podrażnione gardło. Gdy doda się do niego czosnek, czyli naturalny antybiotyk, bakterie nie będą już takie skuteczne. Taki napój ma także właściwości przeciwzapalne i wykrztuśne. Gdy dodamy do niego miód, jego działanie antybakteryjne będzie jeszcze silniejsze.
Postaw na ten rodzaj miodu
Podczas przeziębienia warto wybrać miód spadziowy. Zawiera on znacznie więcej składników odżywczych niż miody nektarowe. W jego składzie są kwasy organiczne, flawonoidy, substancje białkowe oraz enzymy, które wzmacniają jego działanie przeciwbakteryjne. Dlatego jest skuteczny przy infekcji dróg oddechowych oraz przyspiesza regenerację organizmu. Ten miód ma też właściwości wykrztuśne, co pomaga przy zapaleniu oskrzeli czy przeziębieniach. Ten słodki dodatek do mleka i czosnku sprawia też, że taki napój również ułatwia zasypanie i świetnie rozgrzewa.
Mleko z czosnkiem i miodem
Składniki:
- kubek pełnotłustego mleka,
- 1 łyżeczka miodu,
- 1-2 ząbki czosnku.
Sposób przygotowania:
- Mleko zagrzać tylko do temperatury ok. 50 stopni, nie może się zagotować, bo jego składniki, a zwłaszcza miód, nie będą w pełni skuteczne.
- Dodaj przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany czosnek.
- Dobrze wymieszaj napój.
- Najlepiej wypij go tuż przed snem.