Tylko trzy składniki. Stawia na nogi lepiej niż chemia z apteki

Ten napój wielu z nas wspomina z dzieciństwa. Nasze babcie wierzyły w jego moc. W dodatku przygotowuje się go bardzo szybko, a potrzebne składniki są z reguły pod ręką. Przy przeziębieniu czy bólu gardła jest niezastąpiony.

MlekoTen napój pomaga podczas przeziębienia
Źródło zdjęć: © Pyszności
Dorota Gepert

Kiedy łapie przeziębienie, od razu myślimy, na jakie medykamenty postawić. Za czasów naszych babć, na pierwszym planie były metody naturalne. Są najbardziej skuteczne, kiedy infekcja zaczyna się rozwijać. Do wielu sprawdzonych receptur warto wracać. Potrafią działać lepiej i szybciej niż wiele specyfików z apteki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ubij miód i dodaj do napoju. Lepsze niż kawa z sieciówki

Metody naturalne wciąż się sprawdzają

Sposoby naturalne są skuteczne i wbrew pozorom wcale nie wymagają więcej nakładów pracy i czasu niż skoczenie do apteki po środki na przeziębienie. O tej porze roku sprawdzają się rozgrzewające napoje, których przygotowanie jest banalnie proste i szybkie. Warto wracać do naparów z lipy, imbiru czy malin, a także mleka z masłem i czosnkiem. Ten ostatni specyfik szczególnie sprawdza się przy bólu gardła, wzmacnia też odporność. Ostatnio leczyła się nim nasza redakcyjna koleżanka.

Pij, gdy boli gardło

Podczas choroby mleko może pomóc. Zawiera witaminy i minerały, które korzystnie wpływają na wzmocnienie odporności. Dodatkowo mleko po podgrzaniu koi i łagodzi podrażnione gardło. Gdy doda się do niego czosnek, czyli naturalny antybiotyk, bakterie nie będą już takie skuteczne. Taki napój ma także właściwości przeciwzapalne i wykrztuśne. Gdy dodamy do niego miód, jego działanie antybakteryjne będzie jeszcze silniejsze.

Postaw na ten rodzaj miodu

Podczas przeziębienia warto wybrać miód spadziowy. Zawiera on znacznie więcej składników odżywczych niż miody nektarowe. W jego składzie są kwasy organiczne, flawonoidy, substancje białkowe oraz enzymy, które wzmacniają jego działanie przeciwbakteryjne. Dlatego jest skuteczny przy infekcji dróg oddechowych oraz przyspiesza regenerację organizmu. Ten miód ma też właściwości wykrztuśne, co pomaga przy zapaleniu oskrzeli czy przeziębieniach. Ten słodki dodatek do mleka i czosnku sprawia też, że taki napój również ułatwia zasypanie i świetnie rozgrzewa.

Mleko z czosnkiem i miodem

Składniki:

  • kubek pełnotłustego mleka,
  • 1 łyżeczka miodu,
  • 1-2 ząbki czosnku.

Sposób przygotowania:

  1. Mleko zagrzać tylko do temperatury ok. 50 stopni, nie może się zagotować, bo jego składniki, a zwłaszcza miód, nie będą w pełni skuteczne.
  2. Dodaj przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany czosnek.
  3. Dobrze wymieszaj napój.
  4. Najlepiej wypij go tuż przed snem.
Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości