Tydzień niemieckiej kuchni - zaskocz rodzinę ciekawymi pomysłami!
5 dań niemieckich, które można odnaleźć w polskiej kuchni
Kuchnia niemiecka, choć uchodzi za ciężką i tłustą, jest bardzo smaczna. Zobaczcie, czym zajadają się nasi sąsiedzi i spróbujcie przygotować ich tradycyjne przysmaki w swoich domach.
Maultsachen - to pierogi nadziewane mięsem
Maultsachen - to pierogi nadziewane mięsem. Niemiecka wariacja zakłada, że do zmielonego mięsa dodaje się zmieloną także kiełbasę cielęcą, szpinak i pietruszkę. Oryginalne pierogi niemieckie, występujące najcześciej w Bawarii, mają także inny kształt niż nasze polskie - są bowiem kwadratowe. Legenda głosi, że te pierożki mięsne zostały wymyślone przez cystersów, którzy nie chcieli w czasie postu rezygnować z dań mięsnych. Dziś jest wiele wariacji tego przepisu, a do mielonego mięsa dodaje się parówki, marchewkę, łososiem, cebulą, a nawet grzybami.
Knipp po bremeńsku
Knipp po bremeńsku - specjalność Bremy. Nie zachwyca wyglądem, ale za to smakiem i kalorycznością już tak. Danie podawane zazwyczaj z ogórkami i chlebem przyrządza sie z kaszy owsianej połączonej z mięsem wieprzowym. U nas to najczęściej znane jest jako kotlet mielony, bo knipp podaje się na ciepło. Nie ma jednak w oryginale jednolitej formy, tylko raczej smażone jest w kawałkach.
Döppekuchen - czyli placki ziemniaczane
Döppekuchen - czyli placki ziemniaczane z boczkiem i cebulą. Nie są to popularne w Polsce placki smażone na głębokim tłuszczu. Döppekuchen pieczone są w piekarniku w żeliwnym garnku. Dzięki temu są mniej tuczące i zdrowsze, ale smakowo nadal rewelacyjne.
Semmelnknödel - knedle z Bawarii
Semmelnknödel - knedle z Bawarii wykonywane są z różnych odmianach smakowych. Nie są jednak wykonane z ziemniaków, a z bułki, jajka, mleka, masła, natki pietruszki i cebulki. Pieczone w piekarniku można pociąć na plastry i podawać z różnymi sosami.