Tydzień niemieckiej kuchni - zaskocz rodzinę ciekawymi pomysłami!

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF
Ewa Podleśna-Ślusarczyk

/ 55 dań niemieckich, które można odnaleźć w polskiej kuchni

Obraz
© 123RF

Kuchnia niemiecka, choć uchodzi za ciężką i tłustą, jest bardzo smaczna. Zobaczcie, czym zajadają się nasi sąsiedzi i spróbujcie przygotować ich tradycyjne przysmaki w swoich domach.

/ 5Maultsachen - to pierogi nadziewane mięsem

Obraz
© 123RF

Maultsachen - to pierogi nadziewane mięsem. Niemiecka wariacja zakłada, że do zmielonego mięsa dodaje się zmieloną także kiełbasę cielęcą, szpinak i pietruszkę. Oryginalne pierogi niemieckie, występujące najcześciej w Bawarii, mają także inny kształt niż nasze polskie - są bowiem kwadratowe. Legenda głosi, że te pierożki mięsne zostały wymyślone przez cystersów, którzy nie chcieli w czasie postu rezygnować z dań mięsnych. Dziś jest wiele wariacji tego przepisu, a do mielonego mięsa dodaje się parówki, marchewkę, łososiem, cebulą, a nawet grzybami.

/ 5Knipp po bremeńsku

Obraz
© 123RF

Knipp po bremeńsku - specjalność Bremy. Nie zachwyca wyglądem, ale za to smakiem i kalorycznością już tak. Danie podawane zazwyczaj z ogórkami i chlebem przyrządza sie z kaszy owsianej połączonej z mięsem wieprzowym. U nas to najczęściej znane jest jako kotlet mielony, bo knipp podaje się na ciepło. Nie ma jednak w oryginale jednolitej formy, tylko raczej smażone jest w kawałkach.

/ 5Döppekuchen - czyli placki ziemniaczane

Obraz
© 123RF

Döppekuchen - czyli placki ziemniaczane z boczkiem i cebulą. Nie są to popularne w Polsce placki smażone na głębokim tłuszczu. Döppekuchen pieczone są w piekarniku w żeliwnym garnku. Dzięki temu są mniej tuczące i zdrowsze, ale smakowo nadal rewelacyjne.

/ 5Semmelnknödel - knedle z Bawarii

Obraz
© 123RF

Semmelnknödel - knedle z Bawarii wykonywane są z różnych odmianach smakowych. Nie są jednak wykonane z ziemniaków, a z bułki, jajka, mleka, masła, natki pietruszki i cebulki. Pieczone w piekarniku można pociąć na plastry i podawać z różnymi sosami.

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja