Tydzień niemieckiej kuchni - zaskocz rodzinę ciekawymi pomysłami!

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF
Ewa Podleśna-Ślusarczyk

/ 55 dań niemieckich, które można odnaleźć w polskiej kuchni

Obraz
© 123RF

Kuchnia niemiecka, choć uchodzi za ciężką i tłustą, jest bardzo smaczna. Zobaczcie, czym zajadają się nasi sąsiedzi i spróbujcie przygotować ich tradycyjne przysmaki w swoich domach.

/ 5Maultsachen - to pierogi nadziewane mięsem

Obraz
© 123RF

Maultsachen - to pierogi nadziewane mięsem. Niemiecka wariacja zakłada, że do zmielonego mięsa dodaje się zmieloną także kiełbasę cielęcą, szpinak i pietruszkę. Oryginalne pierogi niemieckie, występujące najcześciej w Bawarii, mają także inny kształt niż nasze polskie - są bowiem kwadratowe. Legenda głosi, że te pierożki mięsne zostały wymyślone przez cystersów, którzy nie chcieli w czasie postu rezygnować z dań mięsnych. Dziś jest wiele wariacji tego przepisu, a do mielonego mięsa dodaje się parówki, marchewkę, łososiem, cebulą, a nawet grzybami.

/ 5Knipp po bremeńsku

Obraz
© 123RF

Knipp po bremeńsku - specjalność Bremy. Nie zachwyca wyglądem, ale za to smakiem i kalorycznością już tak. Danie podawane zazwyczaj z ogórkami i chlebem przyrządza sie z kaszy owsianej połączonej z mięsem wieprzowym. U nas to najczęściej znane jest jako kotlet mielony, bo knipp podaje się na ciepło. Nie ma jednak w oryginale jednolitej formy, tylko raczej smażone jest w kawałkach.

/ 5Döppekuchen - czyli placki ziemniaczane

Obraz
© 123RF

Döppekuchen - czyli placki ziemniaczane z boczkiem i cebulą. Nie są to popularne w Polsce placki smażone na głębokim tłuszczu. Döppekuchen pieczone są w piekarniku w żeliwnym garnku. Dzięki temu są mniej tuczące i zdrowsze, ale smakowo nadal rewelacyjne.

/ 5Semmelnknödel - knedle z Bawarii

Obraz
© 123RF

Semmelnknödel - knedle z Bawarii wykonywane są z różnych odmianach smakowych. Nie są jednak wykonane z ziemniaków, a z bułki, jajka, mleka, masła, natki pietruszki i cebulki. Pieczone w piekarniku można pociąć na plastry i podawać z różnymi sosami.

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości