Trwa ładowanie...

Tych 5 rzeczy unikaj, gdy robisz grilla. Inaczej się pochorujesz

Sezon grillowy właściwie można uznać już za otwarty. Pogoda sprzyja jedzeniu pod chmurką. Jeśli chcemy miło wspominać otwarcie sezonu, nie popełnijmy kilku błędów. Nie są tak oczywiste, jak mogłoby się wydawać.

Tych 5 rzeczy unikaj, gdy robisz grilla. Inaczej się pochorujeszŹródło: Pixabay.com
d4dmp4s
d4dmp4s

Za dużo tłuszczu
W trakcie grillowania mięso traci ok. 20 proc. tłuszczu, którego i tak nie powinno się stosować, bo może wywołać raka. Dlaczego? Po pierwsze, ze względu na utratę wartości odżywczych i obciążenie wątroby. Po drugie, i nawet ważniejsze, brak wprawy w opiekaniu równa się powstawanie rakotwórczych substancji. Wniosek: pieczmy krócej i bądźmy zdrowi.

Kurczak, indyk i 'prawie' kiełbasa
Wrzucanie drobiu, czyli kurczaka i indyka, na ruszt równa się dodatkowe kilogramy. Lepiej wybrać zdecydowanie mniej kaloryczne ryby i chude mięsa. Nieprzejednani fani kiełbasy – wy uważajcie na to, co kupujecie. W dobrej znajdziecie 70 proc. mięsa. Unikajcie takiej, którą wypełniają tłuszcz i mięso gorszej jakości (skóry, ścięgna, resztki flaczków itd.).

Grill bez piwka to nie grill
Nauczono nas, że piwo i grill to duet idealny. To po prostu tradycja. Ale z tradycją warto czasem podyskutować, zwłaszcza kiedy wiemy, że piwo pobudza apetyt i zwiększa kaloryczność grillowanych dań. A da się go łatwo zastąpić np. lampką czerwonego wina.

*Byle jaki węgiel *
Najlepszy do rozpalenia grilla jest węgiel drzewny. Nie ten z drzew iglastych z dużą ilością żywicy – w trakcie grilla wydzieli szkodliwe dla zdrowia substancje. Z tego samego powodu, na podpałki nie nadają się też gazety, kartonowe opakowania ani deski. Nawet 'profesjonalna' podpałka może zaszkodzić – często zawiera bowiem parafinę albo naftę. Ich opary są toksyczne.

*Mięsko ze sklepu *
Mamy tendencję do kupowania grillowych 'gotowców'. Na szczęście, możemy zmienić ten nawyk. Zamiast kupować mięso i ryby z konserwantami i dużą ilością soli, zróbmy własną marynatę. Wystarczy, że włożymy do niej mięso na 2, góra 3 godziny przed grillowaniem.

d4dmp4s
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d4dmp4s
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj