Tych 5 rzeczy unikaj, gdy robisz grilla. Inaczej się pochorujesz

Sezon grillowy właściwie można uznać już za otwarty. Pogoda sprzyja jedzeniu pod chmurką. Jeśli chcemy miło wspominać otwarcie sezonu, nie popełnijmy kilku błędów. Nie są tak oczywiste, jak mogłoby się wydawać.

Sezon na grilla rozpoczęty
Źródło zdjęć: © Pixabay.com
Karolina Błaszkiewicz

Za dużo tłuszczu
W trakcie grillowania mięso traci ok. 20 proc. tłuszczu, którego i tak nie powinno się stosować, bo może wywołać raka. Dlaczego? Po pierwsze, ze względu na utratę wartości odżywczych i obciążenie wątroby. Po drugie, i nawet ważniejsze, brak wprawy w opiekaniu równa się powstawanie rakotwórczych substancji. Wniosek: pieczmy krócej i bądźmy zdrowi.

Kurczak, indyk i 'prawie' kiełbasa
Wrzucanie drobiu, czyli kurczaka i indyka, na ruszt równa się dodatkowe kilogramy. Lepiej wybrać zdecydowanie mniej kaloryczne ryby i chude mięsa. Nieprzejednani fani kiełbasy – wy uważajcie na to, co kupujecie. W dobrej znajdziecie 70 proc. mięsa. Unikajcie takiej, którą wypełniają tłuszcz i mięso gorszej jakości (skóry, ścięgna, resztki flaczków itd.).

Grill bez piwka to nie grill
Nauczono nas, że piwo i grill to duet idealny. To po prostu tradycja. Ale z tradycją warto czasem podyskutować, zwłaszcza kiedy wiemy, że piwo pobudza apetyt i zwiększa kaloryczność grillowanych dań. A da się go łatwo zastąpić np. lampką czerwonego wina.

*Byle jaki węgiel *
Najlepszy do rozpalenia grilla jest węgiel drzewny. Nie ten z drzew iglastych z dużą ilością żywicy – w trakcie grilla wydzieli szkodliwe dla zdrowia substancje. Z tego samego powodu, na podpałki nie nadają się też gazety, kartonowe opakowania ani deski. Nawet 'profesjonalna' podpałka może zaszkodzić – często zawiera bowiem parafinę albo naftę. Ich opary są toksyczne.

*Mięsko ze sklepu *
Mamy tendencję do kupowania grillowych 'gotowców'. Na szczęście, możemy zmienić ten nawyk. Zamiast kupować mięso i ryby z konserwantami i dużą ilością soli, zróbmy własną marynatę. Wystarczy, że włożymy do niej mięso na 2, góra 3 godziny przed grillowaniem.

Wybrane dla Ciebie

Zamiast wylewać, pijesz wodę po kiszonych ogórkach? Takie mogą być skutki dla organizmu
Zamiast wylewać, pijesz wodę po kiszonych ogórkach? Takie mogą być skutki dla organizmu
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Zamiast wrzucać do zupy, pokrusz i zaparz jak herbatę. Rozrusza leniwe jelita, naoliwi skrzypiące stawy
Zamiast wrzucać do zupy, pokrusz i zaparz jak herbatę. Rozrusza leniwe jelita, naoliwi skrzypiące stawy
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie