Tych 5 rzeczy unikaj, gdy robisz grilla. Inaczej się pochorujesz

Sezon grillowy właściwie można uznać już za otwarty. Pogoda sprzyja jedzeniu pod chmurką. Jeśli chcemy miło wspominać otwarcie sezonu, nie popełnijmy kilku błędów. Nie są tak oczywiste, jak mogłoby się wydawać.

Sezon na grilla rozpoczęty
Źródło zdjęć: © Pixabay.com
Karolina Błaszkiewicz

Za dużo tłuszczu
W trakcie grillowania mięso traci ok. 20 proc. tłuszczu, którego i tak nie powinno się stosować, bo może wywołać raka. Dlaczego? Po pierwsze, ze względu na utratę wartości odżywczych i obciążenie wątroby. Po drugie, i nawet ważniejsze, brak wprawy w opiekaniu równa się powstawanie rakotwórczych substancji. Wniosek: pieczmy krócej i bądźmy zdrowi.

Kurczak, indyk i 'prawie' kiełbasa
Wrzucanie drobiu, czyli kurczaka i indyka, na ruszt równa się dodatkowe kilogramy. Lepiej wybrać zdecydowanie mniej kaloryczne ryby i chude mięsa. Nieprzejednani fani kiełbasy – wy uważajcie na to, co kupujecie. W dobrej znajdziecie 70 proc. mięsa. Unikajcie takiej, którą wypełniają tłuszcz i mięso gorszej jakości (skóry, ścięgna, resztki flaczków itd.).

Grill bez piwka to nie grill
Nauczono nas, że piwo i grill to duet idealny. To po prostu tradycja. Ale z tradycją warto czasem podyskutować, zwłaszcza kiedy wiemy, że piwo pobudza apetyt i zwiększa kaloryczność grillowanych dań. A da się go łatwo zastąpić np. lampką czerwonego wina.

*Byle jaki węgiel *
Najlepszy do rozpalenia grilla jest węgiel drzewny. Nie ten z drzew iglastych z dużą ilością żywicy – w trakcie grilla wydzieli szkodliwe dla zdrowia substancje. Z tego samego powodu, na podpałki nie nadają się też gazety, kartonowe opakowania ani deski. Nawet 'profesjonalna' podpałka może zaszkodzić – często zawiera bowiem parafinę albo naftę. Ich opary są toksyczne.

*Mięsko ze sklepu *
Mamy tendencję do kupowania grillowych 'gotowców'. Na szczęście, możemy zmienić ten nawyk. Zamiast kupować mięso i ryby z konserwantami i dużą ilością soli, zróbmy własną marynatę. Wystarczy, że włożymy do niej mięso na 2, góra 3 godziny przed grillowaniem.

Wybrane dla Ciebie
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji