Trwa ładowanie...
d2o8spc
Trzy sposoby na idealnie doprawionego kurczaka
x-news/Dzień Dobry TVN
abc gotowania

Trzy sposoby na idealnie doprawionego kurczaka

Dobrze dobrane przyprawy odmienią smak nudnego kurczaka.
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
d2o8spc

Przyprawy to obowiązkowe produkty w każdej kuchni. Oprócz podstawowych, czyli soli i pieprzu, warto sięgać po te mniej znane lub niedoceniane. Bowiem dobrze dobrane przyprawy potrafią odmienić każde danie z kurczaka. Udowodniła to Ewa Malika Juchnowicz przygotowując: jamajskiego kurczaka w rumie, kuskus Saffi oraz kurczaka w śliwce z zielem angielskim i puree z selera z orzechem laskowym.

Jamajski kurczak w rumie

Składniki:
1 cały kurczak zagrodowy podzielony na części
150 ml ciemnego rumu
1 posiekana cebula
4 ząbki posiekanego czosnku
4 łyżki ciemnego sosu sojowego
1 szklanki brązowego cukru
Sok z limonki:
1 łyżka zmielonego ziela angielskiego
3 papryczki chili
olej kokosowy do smażenia

Przygotowanie:
Wymieszać wszystkie składniki marynaty i zalać nią kurczaka. Zostawić co najmniej na kilka godzin, a najlepiej na całą noc w lodówce. Następnego dnia, oczyścić mięso z marynaty – nie wylewać jej. Rozgrzać piekarnik do 170 st. C. Kurczaka obsmażać partiami na rozgrzanym oleju kokosowym. Cukier powoduje, że mięso szybko się karmelizuje. Przełożyć do brytfanki, zalać pozostałą marynatą i piec ok. 45 min., aż mięso będzie miękkie. Podawać z pieczonym batatem.

POLECANE:

d2o8spc

Fakty i mity o drobiu

5 pomysłów na podudzie z kurczaka

5 pomysłów na faszerowaną pierś z kurczaka

d2o8spc

Podziel się opinią

Share

d2o8spc

d2o8spc