Trzy sposoby na idealnie doprawionego kurczaka

Dobrze dobrane przyprawy odmienią smak nudnego kurczaka.

Przyprawy to obowiązkowe produkty w każdej kuchni. Oprócz podstawowych, czyli soli i pieprzu, warto sięgać po te mniej znane lub niedoceniane. Bowiem dobrze dobrane przyprawy potrafią odmienić każde danie z kurczaka. Udowodniła to Ewa Malika Juchnowicz przygotowując: jamajskiego kurczaka w rumie, kuskus Saffi oraz kurczaka w śliwce z zielem angielskim i puree z selera z orzechem laskowym.

Jamajski kurczak w rumie

Składniki:
1 cały kurczak zagrodowy podzielony na części
150 ml ciemnego rumu
1 posiekana cebula
4 ząbki posiekanego czosnku
4 łyżki ciemnego sosu sojowego
1 szklanki brązowego cukru
Sok z limonki:
1 łyżka zmielonego ziela angielskiego
3 papryczki chili
olej kokosowy do smażenia

Przygotowanie:
Wymieszać wszystkie składniki marynaty i zalać nią kurczaka. Zostawić co najmniej na kilka godzin, a najlepiej na całą noc w lodówce. Następnego dnia, oczyścić mięso z marynaty – nie wylewać jej. Rozgrzać piekarnik do 170 st. C. Kurczaka obsmażać partiami na rozgrzanym oleju kokosowym. Cukier powoduje, że mięso szybko się karmelizuje. Przełożyć do brytfanki, zalać pozostałą marynatą i piec ok. 45 min., aż mięso będzie miękkie. Podawać z pieczonym batatem.

POLECANE:

Wybrane dla Ciebie

Jak suszyć orzechy? Dzięki tej metodzie długo poleżą i nie spleśnieją
Jak suszyć orzechy? Dzięki tej metodzie długo poleżą i nie spleśnieją
Jemy 45 kg rocznie. Niszczy trzustkę, przyspiesza starzenie, powoduje otyłość brzuszną
Jemy 45 kg rocznie. Niszczy trzustkę, przyspiesza starzenie, powoduje otyłość brzuszną
To mało popularne mięso w Polsce. Polecane anemikom i przy problemach ze stawami
To mało popularne mięso w Polsce. Polecane anemikom i przy problemach ze stawami
Dodają energii i sycą na długo. Teraz są nawet w Lidlu w promocyjnej cenie
Dodają energii i sycą na długo. Teraz są nawet w Lidlu w promocyjnej cenie
Zapytałam sztuczną inteligencję, czy trzeba zbierać szumowiny z rosołu. Odpowiedź zaskoczyła nawet babcię
Zapytałam sztuczną inteligencję, czy trzeba zbierać szumowiny z rosołu. Odpowiedź zaskoczyła nawet babcię
Wiele osób je, bo wyglądają na zdrowe. W rzeczywistości mogą powodować tycie
Wiele osób je, bo wyglądają na zdrowe. W rzeczywistości mogą powodować tycie
Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie