Trzy sposoby na idealnie doprawionego kurczaka
Dobrze dobrane przyprawy odmienią smak nudnego kurczaka.
Przyprawy to obowiązkowe produkty w każdej kuchni. Oprócz podstawowych, czyli soli i pieprzu, warto sięgać po te mniej znane lub niedoceniane. Bowiem dobrze dobrane przyprawy potrafią odmienić każde danie z kurczaka. Udowodniła to Ewa Malika Juchnowicz przygotowując: jamajskiego kurczaka w rumie, kuskus Saffi oraz kurczaka w śliwce z zielem angielskim i puree z selera z orzechem laskowym.
Jamajski kurczak w rumie
Składniki:
1 cały kurczak zagrodowy podzielony na części
150 ml ciemnego rumu
1 posiekana cebula
4 ząbki posiekanego czosnku
4 łyżki ciemnego sosu sojowego
1 szklanki brązowego cukru
Sok z limonki:
1 łyżka zmielonego ziela angielskiego
3 papryczki chili
olej kokosowy do smażenia
Przygotowanie:
Wymieszać wszystkie składniki marynaty i zalać nią kurczaka. Zostawić co najmniej na kilka godzin, a najlepiej na całą noc w lodówce. Następnego dnia, oczyścić mięso z marynaty – nie wylewać jej. Rozgrzać piekarnik do 170 st. C. Kurczaka obsmażać partiami na rozgrzanym oleju kokosowym. Cukier powoduje, że mięso szybko się karmelizuje. Przełożyć do brytfanki, zalać pozostałą marynatą i piec ok. 45 min., aż mięso będzie miękkie. Podawać z pieczonym batatem.