Trwa ładowanie...

Truskawki zapiekane w koglu-moglu. Szybki przepis na pyszny deser

Kogel-mogel, czyli żółtka utarte z cukrem, to deser, który wielu z nas pamięta z dzieciństwa. Warto jednak przełamać nieco klasykę i przygotować zapiekaną wersję z truskawkami lub innymi sezonowymi owocami. Zapiekany kogel-mogel to szybka i łatwa w przygotowaniu słodka przekąska.

Truskawki zapiekane w koglu-moglu. Szybki przepis na pyszny deserŹródło: Getty Images
d1idykg
d1idykg

Kogel-mogel - jak zrobić?

Bazą deseru są jajka. Pamiętajmy, że muszą być świeże i pochodzić ze sprawdzonego źródła. Przed użyciem należy sparzyć skorupki wrzątkiem. Aby przygotować kogel-mogel dla jednej osoby, wystarczą dwa jajka i trzy łyżeczki cukru.

Umyj jajka, a następnie polej je wrzątkiem i wbij do miseczki, oddzielając żółtka od białek. Białka nie będą nam już potrzebne. Możesz wykorzystać je np. do przygotowania domowej bezy.

Do żółtek dodaj cukier i ucieraj przy pomocy łyżki – tak robiły nasze babcie i mamy, jednak o wiele szybciej i prościej będzie, jeśli użyjesz miksera. Kiedy całkiem rozetrzesz cukier, to znak, że kogel-mogel jest już gotowy.

Zobacz też: Sprytne triki na truskawki. Usuń szypułki i pokrój w plasterki

Truskawki - jak wybrać najlepsze?

Przede wszystkim celujmy w truskawki, które dojrzewały na słońcu, a nie w szklarni. Szukajmy także owoców, które nie zawierają w sobie mnóstwa pestycydów. Pytajmy sprzedawców, czym były pryskane. Najlepsze w smaku są truskawki o ciemnoczerwonym kolorze.

d1idykg

Najważniejszą zasadą, której musimy przestrzegać, jest kupowanie suchych truskawek. Jeśli widzimy, że na owocach zgromadzona jest woda, jest większe prawdopodobieństwo że część truskawek będzie spleśniała i będzie trzeba je wyrzucić.

Getty Images
Źródło: Getty Images

Najświeższe truskawki kupimy na małych bazarkach i od lokalnych sprzedawców. Z reguły oferują oni owoce w niższej cenie i zerwane dosłownie kilkanaście godzin wcześniej. W dyskontach o wiele trudniej o naturalne produkty od polskich dostawców.

Zapiekany kogel-mogel z truskawkami - przepis

Składniki:

  • 5 żółtek
  • 5 łyżeczek cukru
  • 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
  • 3 garści świeżych truskawek
  • szczypta soli

Przygotowanie:

1. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Żółtka miksujemy z cukrem i solą.

d1idykg

2. Na dno kokilek układamy owoce, zalewamy masą.

3. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 10 minut.

4. Wyjmujemy w momencie, gdy kogel mogel ładnie się przyrumieni.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

d1idykg
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1idykg
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj