Truskawki zapiekane w koglu-moglu. Szybki przepis na pyszny deser
Kogel-mogel, czyli żółtka utarte z cukrem, to deser, który wielu z nas pamięta z dzieciństwa. Warto jednak przełamać nieco klasykę i przygotować zapiekaną wersję z truskawkami lub innymi sezonowymi owocami. Zapiekany kogel-mogel to szybka i łatwa w przygotowaniu słodka przekąska.
Kogel-mogel - jak zrobić?
Bazą deseru są jajka. Pamiętajmy, że muszą być świeże i pochodzić ze sprawdzonego źródła. Przed użyciem należy sparzyć skorupki wrzątkiem. Aby przygotować kogel-mogel dla jednej osoby, wystarczą dwa jajka i trzy łyżeczki cukru.
Umyj jajka, a następnie polej je wrzątkiem i wbij do miseczki, oddzielając żółtka od białek. Białka nie będą nam już potrzebne. Możesz wykorzystać je np. do przygotowania domowej bezy.
Do żółtek dodaj cukier i ucieraj przy pomocy łyżki – tak robiły nasze babcie i mamy, jednak o wiele szybciej i prościej będzie, jeśli użyjesz miksera. Kiedy całkiem rozetrzesz cukier, to znak, że kogel-mogel jest już gotowy.
Zobacz też: Sprytne triki na truskawki. Usuń szypułki i pokrój w plasterki
Truskawki - jak wybrać najlepsze?
Przede wszystkim celujmy w truskawki, które dojrzewały na słońcu, a nie w szklarni. Szukajmy także owoców, które nie zawierają w sobie mnóstwa pestycydów. Pytajmy sprzedawców, czym były pryskane. Najlepsze w smaku są truskawki o ciemnoczerwonym kolorze.
Najważniejszą zasadą, której musimy przestrzegać, jest kupowanie suchych truskawek. Jeśli widzimy, że na owocach zgromadzona jest woda, jest większe prawdopodobieństwo że część truskawek będzie spleśniała i będzie trzeba je wyrzucić.
Najświeższe truskawki kupimy na małych bazarkach i od lokalnych sprzedawców. Z reguły oferują oni owoce w niższej cenie i zerwane dosłownie kilkanaście godzin wcześniej. W dyskontach o wiele trudniej o naturalne produkty od polskich dostawców.
Zapiekany kogel-mogel z truskawkami - przepis
Składniki:
- 5 żółtek
- 5 łyżeczek cukru
- 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
- 3 garści świeżych truskawek
- szczypta soli
Przygotowanie:
1. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Żółtka miksujemy z cukrem i solą.
2. Na dno kokilek układamy owoce, zalewamy masą.
3. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 10 minut.
4. Wyjmujemy w momencie, gdy kogel mogel ładnie się przyrumieni.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl