WAŻNE
TERAZ

Będzie rozmowa Trump-Nawrocki. Biały Dom zabiera głos

Truskawki zapiekane w koglu-moglu. Szybki przepis na pyszny deser

Kogel-mogel, czyli żółtka utarte z cukrem, to deser, który wielu z nas pamięta z dzieciństwa. Warto jednak przełamać nieco klasykę i przygotować zapiekaną wersję z truskawkami lub innymi sezonowymi owocami. Zapiekany kogel-mogel to szybka i łatwa w przygotowaniu słodka przekąska.

Kogel-mogel zapiekany z truskawkami
Źródło zdjęć: © Getty Images
Katarzyna Gileta

Kogel-mogel - jak zrobić?

Bazą deseru są jajka. Pamiętajmy, że muszą być świeże i pochodzić ze sprawdzonego źródła. Przed użyciem należy sparzyć skorupki wrzątkiem. Aby przygotować kogel-mogel dla jednej osoby, wystarczą dwa jajka i trzy łyżeczki cukru.

Umyj jajka, a następnie polej je wrzątkiem i wbij do miseczki, oddzielając żółtka od białek. Białka nie będą nam już potrzebne. Możesz wykorzystać je np. do przygotowania domowej bezy.

Do żółtek dodaj cukier i ucieraj przy pomocy łyżki – tak robiły nasze babcie i mamy, jednak o wiele szybciej i prościej będzie, jeśli użyjesz miksera. Kiedy całkiem rozetrzesz cukier, to znak, że kogel-mogel jest już gotowy.

Zobacz też: Sprytne triki na truskawki. Usuń szypułki i pokrój w plasterki

Truskawki - jak wybrać najlepsze?

Przede wszystkim celujmy w truskawki, które dojrzewały na słońcu, a nie w szklarni. Szukajmy także owoców, które nie zawierają w sobie mnóstwa pestycydów. Pytajmy sprzedawców, czym były pryskane. Najlepsze w smaku są truskawki o ciemnoczerwonym kolorze.

Najważniejszą zasadą, której musimy przestrzegać, jest kupowanie suchych truskawek. Jeśli widzimy, że na owocach zgromadzona jest woda, jest większe prawdopodobieństwo że część truskawek będzie spleśniała i będzie trzeba je wyrzucić.

Obraz
© Getty Images

Najświeższe truskawki kupimy na małych bazarkach i od lokalnych sprzedawców. Z reguły oferują oni owoce w niższej cenie i zerwane dosłownie kilkanaście godzin wcześniej. W dyskontach o wiele trudniej o naturalne produkty od polskich dostawców.

Zapiekany kogel-mogel z truskawkami - przepis

Składniki:

  • 5 żółtek
  • 5 łyżeczek cukru
  • 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
  • 3 garści świeżych truskawek
  • szczypta soli

Przygotowanie:

1. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Żółtka miksujemy z cukrem i solą.

2. Na dno kokilek układamy owoce, zalewamy masą.

3. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 10 minut.

4. Wyjmujemy w momencie, gdy kogel mogel ładnie się przyrumieni.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Zamiast wylewać, pijesz wodę po kiszonych ogórkach? Takie mogą być skutki dla organizmu
Zamiast wylewać, pijesz wodę po kiszonych ogórkach? Takie mogą być skutki dla organizmu
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Zamiast wrzucać do zupy, pokrusz i zaparz jak herbatę. Rozrusza leniwe jelita, naoliwi skrzypiące stawy
Zamiast wrzucać do zupy, pokrusz i zaparz jak herbatę. Rozrusza leniwe jelita, naoliwi skrzypiące stawy
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie