Truskawki zapiekane w koglu-moglu. Szybki przepis na pyszny deser

Kogel-mogel, czyli żółtka utarte z cukrem, to deser, który wielu z nas pamięta z dzieciństwa. Warto jednak przełamać nieco klasykę i przygotować zapiekaną wersję z truskawkami lub innymi sezonowymi owocami. Zapiekany kogel-mogel to szybka i łatwa w przygotowaniu słodka przekąska.

Kogel-mogel zapiekany z truskawkami
Źródło zdjęć: © Getty Images
Katarzyna Gileta

Kogel-mogel - jak zrobić?

Bazą deseru są jajka. Pamiętajmy, że muszą być świeże i pochodzić ze sprawdzonego źródła. Przed użyciem należy sparzyć skorupki wrzątkiem. Aby przygotować kogel-mogel dla jednej osoby, wystarczą dwa jajka i trzy łyżeczki cukru.

Umyj jajka, a następnie polej je wrzątkiem i wbij do miseczki, oddzielając żółtka od białek. Białka nie będą nam już potrzebne. Możesz wykorzystać je np. do przygotowania domowej bezy.

Do żółtek dodaj cukier i ucieraj przy pomocy łyżki – tak robiły nasze babcie i mamy, jednak o wiele szybciej i prościej będzie, jeśli użyjesz miksera. Kiedy całkiem rozetrzesz cukier, to znak, że kogel-mogel jest już gotowy.

Zobacz też: Sprytne triki na truskawki. Usuń szypułki i pokrój w plasterki

Truskawki - jak wybrać najlepsze?

Przede wszystkim celujmy w truskawki, które dojrzewały na słońcu, a nie w szklarni. Szukajmy także owoców, które nie zawierają w sobie mnóstwa pestycydów. Pytajmy sprzedawców, czym były pryskane. Najlepsze w smaku są truskawki o ciemnoczerwonym kolorze.

Najważniejszą zasadą, której musimy przestrzegać, jest kupowanie suchych truskawek. Jeśli widzimy, że na owocach zgromadzona jest woda, jest większe prawdopodobieństwo że część truskawek będzie spleśniała i będzie trzeba je wyrzucić.

Obraz
© Getty Images

Najświeższe truskawki kupimy na małych bazarkach i od lokalnych sprzedawców. Z reguły oferują oni owoce w niższej cenie i zerwane dosłownie kilkanaście godzin wcześniej. W dyskontach o wiele trudniej o naturalne produkty od polskich dostawców.

Zapiekany kogel-mogel z truskawkami - przepis

Składniki:

  • 5 żółtek
  • 5 łyżeczek cukru
  • 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
  • 3 garści świeżych truskawek
  • szczypta soli

Przygotowanie:

1. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Żółtka miksujemy z cukrem i solą.

2. Na dno kokilek układamy owoce, zalewamy masą.

3. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 10 minut.

4. Wyjmujemy w momencie, gdy kogel mogel ładnie się przyrumieni.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Zalej 1 łyżeczkę i pij codziennie. Pomoże obniżyć ciśnienie, a cukier nie będzie skakał
Zalej 1 łyżeczkę i pij codziennie. Pomoże obniżyć ciśnienie, a cukier nie będzie skakał
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał