Trawa cytrynowa. Czym jest i do czego ją używać

Coraz częściej w naszych kuchniach goszczą przyprawy i składniki, charakterystyczne dla egzotycznych potraw. Jednym z takich produktów jest trawa cytrynowa, bez której żadne danie kuchni południowo-wschodniej Azji nie będzie smakowało tak, jak powinno.

Trawa cytrynowaTrawa cytrynowa sprawdzi się nie tylko w azjatyckiej kuchni (123RF)
31

Trawa cytrynowa - na co pomaga

Palczatka cytrynowa, bo taka jest naukowa nazwa tej rośliny to nic innego jak trawa. Rośnie w dużych kępach, najbardziej bujnie w ciepłym, wilgotnym klimacie, ale jest już także uprawiana w Polsce. Od wieków znane są jej właściwości zdrowotne. Za najbardziej wartościowy uznaje się olejek lemongrasowy, znajdujący się w młodych i miękkich częściach łodyg.

Olejek ten działa rozkurczowo i przeciwreumatycznie. Ma także zastosowanie w chorobach układu oddechowego, w przypadkach niestrawności czy braku apetytu. Może też poprawiać koncentrację. Trawa cytrynowa wywiera również korzystny wpływ na poziom cholesterolu i glukozy we krwi, dlatego jest polecana w diecie chorych na cukrzycę.

Nie bez znaczenia jest zawartość minerałów, w które trawa cytrynowa jest bardzo bogata. Zawiera ona dużo wapnia, żelaza, magnezu i cynku, ale przede wszystkim fosforu, pomagającego w budowie kości i w prawidłowym przebiegu metabolizmu. 


Jak przygotować pieczony czosnek. Prosty sposób

Trawa cytrynowa - jak używać

Jak sugeruje nazwa, ta niezwykła trawa, ma wyraźny cytrynowy smak. Jest też lekko ostra, przypomina aromatem młody imbir. W kuchni stosujemy jak najświeższe łodygi. Są one najbardziej aromatyczne i miękkie. Zawsze musimy obrać łodygi z wierzchnich, twardych liści. Nie wyrzucajmy ich jednak, są idealne do przyrządzania wywarów do potraw.

Trawa cytrynowa, razem z papryczkami chili, imbirem, galangalem i innymi przyprawami jest składnikiem słynnej tajskiej pasty curry: zarówno zielonej, jak i żółtej oraz czerwonej. Zielona pasta jest najbardziej ostra, a dodatek trawy cytrynowej powoduje, że ma ona bardziej orzeźwiający smak. Palczatka idealnie komponuje się z innym słynnym składnikiem azjatyckiej kuchni, czyli z mleczkiem kokosowym. Mleczko, dzięki trawie cytrynowej jest bardzie aromatyczne.

Trawa cytrynowa - przepisy

Przepisów z wykorzystaniem tej przyprawy jest wiele. Dodaje się ją do dan z owoców morza, do ryb, mięs i potraw warzywnych. Świetnie sprawdza się w daniach duszonych, gotowanych i pieczonych. Nie powinniśmy jej używać jedynie przy grillowaniu, bo po prostu bardzo szybko się pali. Marynując mięso na grilla w trawie cytrynowej, a następnie ją usuwając zyskamy jednak odpowiedni smak, nie psując mięsa spalonymi kawałkami rośliny.

Kuchnia tajska
© 123RF

Herbata z palczatki to świetny napój rozgrzewający, szczególnie z dodatkiem imbiru. Posiekaną łodygę trawy i kilka plasterków imbiru możemy zalać wrzątkiem, parzyć kilkanaście minut, a następnie odcedzić i schłodzić lub podawać gorącą z łyżką miodu.

A na gorące dni znakomite są soki owocowe z dodatkiem trawy cytrynowej. Miksujemy owoce takie jak arbuz, truskawki, mango, kiwi czy banany z miękkimi, białymi kawałkami trawy, miodem i kilkoma łyżkami mleczka kokosowego. Po schłodzeniu i dodaniu kostek lodu uzyskamy bardzo orzeźwiający napój.

Cytronella (bo taką nazwę trawy cytrynowej również możemy znaleźć) jest również wykorzystywana w cukiernictwie. Służy do aromatyzowania kremów, biszkoptów oraz, kandyzowana, jako dodatek do mieszanek bakaliowych. Jak widać więc, ta niepozorna roślina w kuchni jest nie do zastąpienia.

Wybrane dla Ciebie

Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne
Dodaj do kawy zamiast mleka. Chroni serce, wspiera mózg, obniża poziom cukru
Dodaj do kawy zamiast mleka. Chroni serce, wspiera mózg, obniża poziom cukru
Jedz codziennie. Będziesz mieć lepszy nastrój i tyle energii, co elektrownia
Jedz codziennie. Będziesz mieć lepszy nastrój i tyle energii, co elektrownia
Ma kosmiczną nazwę, ale nie omijaj jej w sklepie. Pomaga zachować młodość na dłużej
Ma kosmiczną nazwę, ale nie omijaj jej w sklepie. Pomaga zachować młodość na dłużej
Coraz więcej osób je zamiast cebuli. Oczyszcza organizm z toksyn i działa przeciwnowotworowo
Coraz więcej osób je zamiast cebuli. Oczyszcza organizm z toksyn i działa przeciwnowotworowo
Wlej odrobinę do wody i pij na czczo. Pomoże zbić cholesterol, przyspieszy odchudzanie
Wlej odrobinę do wody i pij na czczo. Pomoże zbić cholesterol, przyspieszy odchudzanie