Trawa cytrynowa. Czym jest i do czego ją używać

Coraz częściej w naszych kuchniach goszczą przyprawy i składniki, charakterystyczne dla egzotycznych potraw. Jednym z takich produktów jest trawa cytrynowa, bez której żadne danie kuchni południowo-wschodniej Azji nie będzie smakowało tak, jak powinno.

Trawa cytrynowaTrawa cytrynowa sprawdzi się nie tylko w azjatyckiej kuchni (123RF)

Trawa cytrynowa - na co pomaga

Palczatka cytrynowa, bo taka jest naukowa nazwa tej rośliny to nic innego jak trawa. Rośnie w dużych kępach, najbardziej bujnie w ciepłym, wilgotnym klimacie, ale jest już także uprawiana w Polsce. Od wieków znane są jej właściwości zdrowotne. Za najbardziej wartościowy uznaje się olejek lemongrasowy, znajdujący się w młodych i miękkich częściach łodyg.

Olejek ten działa rozkurczowo i przeciwreumatycznie. Ma także zastosowanie w chorobach układu oddechowego, w przypadkach niestrawności czy braku apetytu. Może też poprawiać koncentrację. Trawa cytrynowa wywiera również korzystny wpływ na poziom cholesterolu i glukozy we krwi, dlatego jest polecana w diecie chorych na cukrzycę.

Nie bez znaczenia jest zawartość minerałów, w które trawa cytrynowa jest bardzo bogata. Zawiera ona dużo wapnia, żelaza, magnezu i cynku, ale przede wszystkim fosforu, pomagającego w budowie kości i w prawidłowym przebiegu metabolizmu. 


Jak przygotować pieczony czosnek. Prosty sposób

Trawa cytrynowa - jak używać

Jak sugeruje nazwa, ta niezwykła trawa, ma wyraźny cytrynowy smak. Jest też lekko ostra, przypomina aromatem młody imbir. W kuchni stosujemy jak najświeższe łodygi. Są one najbardziej aromatyczne i miękkie. Zawsze musimy obrać łodygi z wierzchnich, twardych liści. Nie wyrzucajmy ich jednak, są idealne do przyrządzania wywarów do potraw.

Trawa cytrynowa, razem z papryczkami chili, imbirem, galangalem i innymi przyprawami jest składnikiem słynnej tajskiej pasty curry: zarówno zielonej, jak i żółtej oraz czerwonej. Zielona pasta jest najbardziej ostra, a dodatek trawy cytrynowej powoduje, że ma ona bardziej orzeźwiający smak. Palczatka idealnie komponuje się z innym słynnym składnikiem azjatyckiej kuchni, czyli z mleczkiem kokosowym. Mleczko, dzięki trawie cytrynowej jest bardzie aromatyczne.

Trawa cytrynowa - przepisy

Przepisów z wykorzystaniem tej przyprawy jest wiele. Dodaje się ją do dan z owoców morza, do ryb, mięs i potraw warzywnych. Świetnie sprawdza się w daniach duszonych, gotowanych i pieczonych. Nie powinniśmy jej używać jedynie przy grillowaniu, bo po prostu bardzo szybko się pali. Marynując mięso na grilla w trawie cytrynowej, a następnie ją usuwając zyskamy jednak odpowiedni smak, nie psując mięsa spalonymi kawałkami rośliny.

Kuchnia tajska
© 123RF

Herbata z palczatki to świetny napój rozgrzewający, szczególnie z dodatkiem imbiru. Posiekaną łodygę trawy i kilka plasterków imbiru możemy zalać wrzątkiem, parzyć kilkanaście minut, a następnie odcedzić i schłodzić lub podawać gorącą z łyżką miodu.

A na gorące dni znakomite są soki owocowe z dodatkiem trawy cytrynowej. Miksujemy owoce takie jak arbuz, truskawki, mango, kiwi czy banany z miękkimi, białymi kawałkami trawy, miodem i kilkoma łyżkami mleczka kokosowego. Po schłodzeniu i dodaniu kostek lodu uzyskamy bardzo orzeźwiający napój.

Cytronella (bo taką nazwę trawy cytrynowej również możemy znaleźć) jest również wykorzystywana w cukiernictwie. Służy do aromatyzowania kremów, biszkoptów oraz, kandyzowana, jako dodatek do mieszanek bakaliowych. Jak widać więc, ta niepozorna roślina w kuchni jest nie do zastąpienia.

Wybrane dla Ciebie

Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Pyszny sposób na równowagę kwasowo-zasadową. Zjedz na śniadanie lub obiad
Pyszny sposób na równowagę kwasowo-zasadową. Zjedz na śniadanie lub obiad
Wielu sypie do mięs i kapusty. Mało kto wie, jak faktycznie działa na organizm
Wielu sypie do mięs i kapusty. Mało kto wie, jak faktycznie działa na organizm