Palczatka (trawa) cytrynowa. Nie tylko do azjatyckich zup

Palczatka nadaje potrawom cytrynowo-imbirowego aromatu, ale bez kwaśnego posmaku. Jest niezastąpionym dodatkiem do wielu azjatyckich specjałów, choć świetnie sprawdzi się również w daniach kuchni polskiej, na przykład… rosole. Jak jeszcze wykorzystać palczatkę cytrynową?

Trawa cytrynowaTrawa cytrynowa to obowiązkowy składnik w azjatyckiej kuchni
Źródło zdjęć: © Getty Images
19

Roślina z rodziny wielichowatych jest bardziej znana pod nazwą trawa cytrynowa. Kępy długich i ostrych liści rosną w wielu parkach czy ogrodach południowo-wschodniej Azji, skąd pochodzi palczatka. Jednak o jej popularności zdecydowały nie walory dekoracyjne, ale kulinarne.


Łodygi i liście o czystym cytrynowym zapachu, pochodzącym głównie od cytralu (organicznego związku chemicznego z grupy aldehydów), od wieków stanowią ważny dodatek do potraw w kuchni Indonezji, Malezji, Sri Lanki, Tajlandii oraz Indii. Przyprawia się nimi napoje, zupy oraz dania warzywne, mięsne czy rybne.


Palczatkę cytrynową uprawia się na dużą skalę w krajach o klimacie tropikalnym i subtropikalnym. Ze względu na właściwości zapachowe, ale również lecznicze, stosuje się ją w również w przemyśle perfumeryjnym, kosmetycznym oraz w medycynie. Wyciągi z tej rośliny znajdziemy m.in. w preparatach do odstraszania owadów oraz lekach, choćby popularnym Amolu działającym rozkurczowo i rozgrzewająco.

Najpopularniejsze dania chińskiej kuchni

Palczatka cytrynowa – wartości odżywcze


Palczatka cytrynowa od wieków jest wykorzystywana w medycynie ludowej, nie tylko w Azji, ale również Ameryce Południowej. W Indiach zaleca się ją przy braku apetytu czy problemach z niestrawnością, zaś Chińczycy wierzą, że napój przyrządzany na bazie tej rośliny pomaga łagodzić bóle głowy i brzucha. Brazylijczycy czy Argentyńczycy chętnie wzbogacają trawą cytrynową napar z yerba mate, czyli suszonych liści ostrokrzewu paragwajskiego, dzięki czemu ma on rozjaśniać umysł oraz poprawiać koncentrację.


Badania naukowe potwierdziły imponujące właściwości lecznicze rośliny, wynikające przede wszystkim z silnego stężenia olejków eterycznych. Dominujący w ich składzie cytral wykazuje właściwości bakterio- i grzybobójcze (jest skuteczny m.in. w walce z trądzikiem), łagodzi problemy żołądkowe, pomaga obniżać gorączkę, łagodzić bóle mięśniowe i bóle głowy, działa uspokajająco i poprawia nastrój. Napary i nalewki z palczatki działają przeciwdepresyjnie, usprawniają procesy kojarzenia, zapamiętywania i postrzegania.

Uprawa trawy cytrynowej
© Getty Images

Trawa cytrynowa pobudza metabolizm i obniża poziom "złego" cholesterolu LDL. W jej składzie znajdziemy też antyoksydanty, które neutralizują szkodliwą aktywność wolnych rodników przyspieszających procesy starzenia organizmu oraz rozwój chorób układu krążenia czy nowotworów. 

Palczatka cytrynowa - zastosowanie w kuchni


W ostatnich latach palczatka cytrynowa stała się produktem dość łatwo dostępnym również w polskich sklepach, zazwyczaj w postaci suszonej. Taka forma konserwacji obniża jednak zawartość związków aromatycznych, a przez to również walory kulinarne rośliny. Dlatego warto poszukać świeżej trawy cytrynowej, którą można przechowywać w lodówce nawet miesiąc, po wcześniejszym owinięciu w folię spożywczą.


Przed użyciem należy odciąć korzonki oraz około 5-6 centymetrów łodygi, gdyż jadalna jest jej jaśniejsza część – biała i miękka. By uzyskać pełnię smaku i aromatu przed dodaniem do potrawy warto ją posiekać lub zmiażdżyć, choć trawę cytrynową można też wykorzystać w całości, jako "miotełkę" do marynaty czy patyczek do szaszłyków.


Palczatka cytrynowa ma wszechstronne zastosowanie w kuchni. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do zup, nie tylko tajskiej, ostro-kwaśnej tom-yum, ale również rodzimego rosołu. Warto nią aromatyzować sosy, kompoty (np. lubiany w Polsce rabarbarowy) i napoje, w tym herbatę, zarówno czarną, jak i zieloną. Znakomicie pasuje do gaszących pragnienie lemoniad czy smoothies.

Trawa cytrynowa
© Getty Images

Dzięki świeżemu, cytrynowo-imbirowemu posmakowi, palczatka dobrze komponuje się z delikatnymi mięsem (zwłaszcza drobiem), a także rybami oraz owocami morza. Jest niezastąpiona w tradycyjnym azjatyckim curry – pikantnym gulaszu z kurczakiem lub krewetkami, pomidorami i mleczkiem kokosowym, z którym szczególnie dobrze się komponuje. 


Trawa cytrynowa lubi towarzystwo ziół i przypraw o ostrym, słodkim lub gorzkawym smaku, dlatego warto ją łączyć z tymiankiem, oregano, bazylią, estragonem czy pieprzem.

**Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez [dziejesie.wp.pl](https://dziejesie.wp.pl/){:external}**

Wybrane dla Ciebie

Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
Czy trzeba myć jajka przed włożeniem do lodówki, czy nie? Rozwiewamy wątpliwości
Czy trzeba myć jajka przed włożeniem do lodówki, czy nie? Rozwiewamy wątpliwości
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne