Palczatka (trawa) cytrynowa. Nie tylko do azjatyckich zup

Palczatka nadaje potrawom cytrynowo-imbirowego aromatu, ale bez kwaśnego posmaku. Jest niezastąpionym dodatkiem do wielu azjatyckich specjałów, choć świetnie sprawdzi się również w daniach kuchni polskiej, na przykład… rosole. Jak jeszcze wykorzystać palczatkę cytrynową?

Trawa cytrynowaTrawa cytrynowa to obowiązkowy składnik w azjatyckiej kuchni
Źródło zdjęć: © Getty Images

Roślina z rodziny wielichowatych jest bardziej znana pod nazwą trawa cytrynowa. Kępy długich i ostrych liści rosną w wielu parkach czy ogrodach południowo-wschodniej Azji, skąd pochodzi palczatka. Jednak o jej popularności zdecydowały nie walory dekoracyjne, ale kulinarne.


Łodygi i liście o czystym cytrynowym zapachu, pochodzącym głównie od cytralu (organicznego związku chemicznego z grupy aldehydów), od wieków stanowią ważny dodatek do potraw w kuchni Indonezji, Malezji, Sri Lanki, Tajlandii oraz Indii. Przyprawia się nimi napoje, zupy oraz dania warzywne, mięsne czy rybne.


Palczatkę cytrynową uprawia się na dużą skalę w krajach o klimacie tropikalnym i subtropikalnym. Ze względu na właściwości zapachowe, ale również lecznicze, stosuje się ją w również w przemyśle perfumeryjnym, kosmetycznym oraz w medycynie. Wyciągi z tej rośliny znajdziemy m.in. w preparatach do odstraszania owadów oraz lekach, choćby popularnym Amolu działającym rozkurczowo i rozgrzewająco.

Najpopularniejsze dania chińskiej kuchni

Palczatka cytrynowa – wartości odżywcze


Palczatka cytrynowa od wieków jest wykorzystywana w medycynie ludowej, nie tylko w Azji, ale również Ameryce Południowej. W Indiach zaleca się ją przy braku apetytu czy problemach z niestrawnością, zaś Chińczycy wierzą, że napój przyrządzany na bazie tej rośliny pomaga łagodzić bóle głowy i brzucha. Brazylijczycy czy Argentyńczycy chętnie wzbogacają trawą cytrynową napar z yerba mate, czyli suszonych liści ostrokrzewu paragwajskiego, dzięki czemu ma on rozjaśniać umysł oraz poprawiać koncentrację.


Badania naukowe potwierdziły imponujące właściwości lecznicze rośliny, wynikające przede wszystkim z silnego stężenia olejków eterycznych. Dominujący w ich składzie cytral wykazuje właściwości bakterio- i grzybobójcze (jest skuteczny m.in. w walce z trądzikiem), łagodzi problemy żołądkowe, pomaga obniżać gorączkę, łagodzić bóle mięśniowe i bóle głowy, działa uspokajająco i poprawia nastrój. Napary i nalewki z palczatki działają przeciwdepresyjnie, usprawniają procesy kojarzenia, zapamiętywania i postrzegania.

Uprawa trawy cytrynowej
© Getty Images

Trawa cytrynowa pobudza metabolizm i obniża poziom "złego" cholesterolu LDL. W jej składzie znajdziemy też antyoksydanty, które neutralizują szkodliwą aktywność wolnych rodników przyspieszających procesy starzenia organizmu oraz rozwój chorób układu krążenia czy nowotworów. 

Palczatka cytrynowa - zastosowanie w kuchni


W ostatnich latach palczatka cytrynowa stała się produktem dość łatwo dostępnym również w polskich sklepach, zazwyczaj w postaci suszonej. Taka forma konserwacji obniża jednak zawartość związków aromatycznych, a przez to również walory kulinarne rośliny. Dlatego warto poszukać świeżej trawy cytrynowej, którą można przechowywać w lodówce nawet miesiąc, po wcześniejszym owinięciu w folię spożywczą.


Przed użyciem należy odciąć korzonki oraz około 5-6 centymetrów łodygi, gdyż jadalna jest jej jaśniejsza część – biała i miękka. By uzyskać pełnię smaku i aromatu przed dodaniem do potrawy warto ją posiekać lub zmiażdżyć, choć trawę cytrynową można też wykorzystać w całości, jako "miotełkę" do marynaty czy patyczek do szaszłyków.


Palczatka cytrynowa ma wszechstronne zastosowanie w kuchni. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do zup, nie tylko tajskiej, ostro-kwaśnej tom-yum, ale również rodzimego rosołu. Warto nią aromatyzować sosy, kompoty (np. lubiany w Polsce rabarbarowy) i napoje, w tym herbatę, zarówno czarną, jak i zieloną. Znakomicie pasuje do gaszących pragnienie lemoniad czy smoothies.

Trawa cytrynowa
© Getty Images

Dzięki świeżemu, cytrynowo-imbirowemu posmakowi, palczatka dobrze komponuje się z delikatnymi mięsem (zwłaszcza drobiem), a także rybami oraz owocami morza. Jest niezastąpiona w tradycyjnym azjatyckim curry – pikantnym gulaszu z kurczakiem lub krewetkami, pomidorami i mleczkiem kokosowym, z którym szczególnie dobrze się komponuje. 


Trawa cytrynowa lubi towarzystwo ziół i przypraw o ostrym, słodkim lub gorzkawym smaku, dlatego warto ją łączyć z tymiankiem, oregano, bazylią, estragonem czy pieprzem.

**Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez [dziejesie.wp.pl](https://dziejesie.wp.pl/){:external}**

Wybrane dla Ciebie
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Czy wodę w czajniku można gotować drugi raz? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy wodę w czajniku można gotować drugi raz? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód